Betonová podlaha v kuchyni a co k ní padne – 1. díl

Betonová podlaha je zárukou dlouhodobé trvanlivosti. Tohle najdete na webech kdekterého prodejce a řemeslníka, kteří tento typ zpracování nabízejí. Pravdou je, že dobře udělaná betonová podlaha vydrží několik desítek let. A když budete mít štěstí, tak si s ní v klidu vystačí i vaše děti. Ale otázka je, jaký typ nábytku a dalšího vybavení padne k tak industriálnímu základu. Podívali jsme se na to a máme pro vás tipy. Začneme kombinacemi s bohatými odstíny, budeme pokračovat kachličkami a tyrkysovou barvou a jako třetí přijde na řadu tip na venkovní jídelní posezení. Když dočtete až na konec článku, najdete tam ještě jeden bonusový tip. Tak se pusťte do čtení a dozvíte se všechno podrobněji.

Betonová podlaha – základ kuchyně v industriálním stylu

Betonová podlaha – základ kuchyně v industriálním stylu

Nechte vyniknout bohaté odstíny barev

Litá podlaha je výborný základ, na kterém můžete stavět. Je jedno, jestli se rozhodnete pro moderní kompozitní kousky, nebo půjdete tradiční cestou masivního nábytku. I kdybyste se nadchli pro pořádně těžkou skříň, podlaha to snese bez sebemenšího opotřebení. Takže na materiál ani váhu nábytku se ohlížet nemusíte. Proto se raději věnujte důležitosti designu, který můžete díky pevnosti podlahy ladit podle svých představ a prakticky bez omezení. Jako první se zaměřte na kontrastní barvy, které vyrovnají studenější šedou podlahu. Jak moc se necháte strhnout výraznými tóny barev, to už je hodně na vás a vašem barvocitu, respektive celkovému vkusu a nápadu na vybavení.

Nám se osvědčilo kombinovat betonovou podlahu s velkými tmavě hnědými nebo mahagonovými skříňkami. Pokud plánujete vestavěnou kuchyni, můžete si celou linku včetně ledničky a dalších spotřebičů nechat vyrobit s krycím dekorem tmavého dřeva. Ve spojení se světlou podlahou bude vaše kuchyňské vybavení vypadat luxusně a krásně vynikne. Stejně perfektní volbou je čokoládový odstín taky pro barové stoličky nebo jídelní židle. I když sáhnete po variantě s polstrovaným sedákem nebo opěradlem, berte kompletně tmavě hnědé nebo i černé provedení a nebudete litovat krásnému sladění se světlou podlahou.

Naopak kuchyňský ostrůvek nebo pult vybírejte zase ve světlejším tónu směřujícím do ocelových odstínů. perfektně vypadá kombinace smetanové se zlatavou nebo třeba stříbrné s nádechem modré. Variant je víc a některé pracují i s bronzovou, mosaznou nebo měděnou barvou. Vždy jde ale jen o letmý nádech, který zpestří vesměs bílý nebo krémový základ stolu, baru nebo kuchyňského ostrůvku. Stejně tak osvětlení nad ostrůvkem nebo stolem volte v jemném odstínu stejné kovové barvy. Ideální jsou méně objemné lustry, které na první pohled zaujmou štíhlým provedením a nabízejí koncentrované světlo ideální pro posezení u skleničky něčeho ostřejšího.

Vyzkoušejte spojení betonu a tyrkysu

Pokud si netroufáte na litou podlahu, nevadí. Můžete se klidně poohlédnout po kachličkách, které patří mezi nejčastější podlahové krytiny v kuchyních v českých domácnostech. Konec konců, betonové kachličky jsou pohodlnější na instalaci. Můžete je nechat položit nebo položit svépomocí až po instalaci většiny kuchyňského vybavení. Výhodou je to, že kachličky mají velmi podobné vlastnosti jako litá betonová podlaha. Můžete se spolehnout, že bez újmy vydrží několik desítek let. Takže jakmile se jednou rozhodnete pro tenhle typ kuchyňské podlahy, nebudete do ní muset sahat možná do konce života. K tomu se stanou parádním základem, na kterém skvěle vynikne další výbava kuchyně, a to nejen linka nebo jídelní stůl.

Světle šedivé betonové kachličky se krásně snesou s tmavě šedou v lesklém provedené. To je náš tip, který doporučujeme pro dekor kuchyňských skříněk a linky. Uvidíte, že se vám tahle kombinace bude moc líbit. Ale sama o sobě by samozřejmě nestačila, protože dvě šedé vedle sebe těžko udělají parádu, nebo dokonce přívětivou a veselou atmosféru. A přesně proto pro vás máme ještě další barvu, kterou nezapomeňte do kuchyně s betonovými kachličkami a šedou linkou přidat. Je to tyrkysová, která se krásně hodí jako doplňková barva. Zároveň vtiskne naladění celé místnosti.

Betonové kachličky ladí s kuchyňskou linkou v šedém lesku

Betonové kachličky ladí s kuchyňskou linkou v šedém lesku

Skvělým místem pro tyrkysovou barvu je stěna za linkou. Přesněji jde o prostor mezi pracovní deskou linky a spodní hranou závěsných kuchyňských skříněk. Tahle část zdiva dostává často pořádně zabrat. A aby taky ne, když je první na ráně při vaření, smažení i dušení. Navíc je poblíž dřezu, ze kterého taky sem tam cákne voda na stěnu. Takže sklo nebo ochranná deska v tyrkysové bude na tento kousek zdi výbornou volbou. Stejně skvěle bude vypadat tyrkysová barva i na sedácích a opěrkách barových židliček. Představte si je třeba s nosnou konstrukcí z lesklého kovu, zatímco sedák a opěrku jako lisovaný plast, který je v tyrkysové a částečně průhledný. Přesně takhle kouzelně můžete mít vyladěnou kuchyni i vy.

Betonová podlaha venku zazáří

Představte si slunné léto, během kterého si chcete vychutnat pohodové grilování nebo třeba snídani venku na zahradě. Jasně, nepotřebujete k tomu asi nic moc speciálního, aby to šlo uskutečnit. Ale je rozdíl, když budete sedět na židlích, které se boří do rozměklé země, nebo se raději budete moct spolehnout na pevný základ v podobě betonové podlahy. Je celkem jedno, jestli se rozhodnete pro variantu lité podlahy, nebo raději zvolíte pohodlnější cestu betonových kachliček. V obou případech budete mít krásný základ na altánek, pergolu nebo jen volné posezení na zahradě, kde vás nebude rušit promočená tráva nebo bahno.

Betonovou podlahu oceníte i venku na zahradě

Betonovou podlahu oceníte i venku na zahradě

Betonovou podlahu můžete venku pohodlně čistit tlakovou vodou nebo třeba jen zametat a občas polít vodou z kyblíku. Nic moc jiného nepotřebuje. Bude vám skvěle sloužit, i když se na pravidelnou údržbu podobného typu nedostane. Jen si dávejte pozor na případné nedokonalosti v povrchu. V zimě by totiž voda nateklá do spár zmrznutím mohla beton potrhat. A byla by škoda nechat si zničit základ tak pohodového posezení, nemyslíte? Takže raději sem tam podlahu zkontrolujte, jestli někde nepotřebuje jemnou opravu. Pak budete mít jistotu, že vám bude betonová podlaha skvěle sloužit, jak dlouho budete potřebovat.

TIP: Betonovou podlahu můžete využít i jako pojítko mezi místnostmi. Moderní kuchyňský kout v obývacím pokoji je jasná věc. Ale pokud chcete propojit plnohodnotnou kuchyni s obývákem, stačí rozšířit průchod mezi místnostmi a v obou nechat vylít betonovou podlahu. Budete tak mít krásně slité hranice mezi kuchyní a obývákem. Samozřejmě většinu obýváku můžete opatřit kobercem, který studenější beton zakryje a udělá pokoj útulnějším.

Vybírejte bledé odstíny a kombinujte je

A jsme u bonusového tipu na konci článku. Tentokrát jsme se rozhodli, že se s vámi podělíme o perfektní variantu kombinace betonové podlahy a bílé nebo světlé krémové barvy. Funguje to náramně a v místnosti budete mít díky světlým odstínů vždycky dost světla. Je jedno, jestli ve dne bude svítit slunce, nebo zrovna bude zataženo. A večer vám postačí jeden lustr nebo jiné svítidlo, aby pomocí odrazů rozptýleného světla v pohodě dosáhlo na všechna kuchyňská zákoutí.

Ideální je, když budete mít pro tuhle variantu kuchyně s betonovou podlahou francouzské okno. To zabezpečí, že do kuchyně bude proudit vždy dostatek světla, které se krásně rozprostře po bílých dekorech stolu, kuchyňské linky i ostrůvku. Mimochodem, ostrůvek a linku klidně opatřete kontrastní černou lesklou pracovní deskou. A aby vše vyniklo veseleji, přidejte barevný ubrus na jídelní stůl, dejte na polici výrazně barevnou vázu nebo zeď vylepšete pestrými obrázky. A tím budete mít hotovo.

Francouzské okno se postará o dostatek světla v místnosti

Francouzské okno se postará o dostatek světla v místnosti

A jsme na konci první části naší série, kde se věnujeme betonovým podlahám v kuchyni. Doufáme, že jste si v článku našli mezi tipy svého favorita. Když se pustíte do práce, určitě vám vyjde parádně vybavená kuchyně, ve které budete rádi trávit i volné chvilky. A až budete mít místnost hotovou, mrkněte se na další články u nás na blogu. Píšeme je pro vás pravidelně a jsou plné zajímavostí nejen ze světa bydlení.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste