Černé kování dodá vašemu domovu styl.

772 Trendy

Nábytkové i dveřní kování musí vydržet poměrně velkou zátěž. Jen si vzpomeňte, kolikrát za den otevřete dveře, zásuvku nebo skříňky. Kování je přitom vymyšleno tak, aby šetřilo vaše síly. Kromě toho se u viditelného kování, kterým jsou kliky a úchytky řeší i design. Prim hraje v současné době rozhodně černá barva.

Černá není barvou smutku

Dlouhou dobu se černá barva v interiérech objevovala jen sporadicky. Většina lidí ji totiž měla spojenou spíše s negativními konotacemi. V poslední době si však tato barva našla v interiérovém designu své nezpochybnitelné místo. Například v koupelnách je populární černá sanita, mezi kterou patří toalety a umyvadla. Designovou třešničkou jsou černé vany a sprchové kouty.

Ani ostatní pokoje nezůstávají pozadu. Pokud máte bydlení zařízeno v industriálním, minimalistickém nebo skandinávském stylu, určitě zde má černá barva své místo. Aby to u vás doma nevypadalo jako v kobce, je potřeba černou šetřit. Proto se objevuje spíše na doplňcích, mezi které mimo jiné patří úchytky a další nábytkové a dveřní kování.

Černou barvu můžete do interiéru „propašovat“ v podobě:

  • dekorativních polštářků,
  • kusových koberců,
  • závěsů,
  • přehozů,
  • povlečení,
  • rámů,
  • dekorativních doplňků.

Protože se jedná o barvu neutrální a základní, jednoduše se ladí s dalšími barvami. V podstatě neexistuje barevný tón, se kterým by si nesedla. Použití černé je potřeba důkladně promyslet. Dovolit si ji můžete ve velkých a světlých prostorách. V malých pokojíčcích byste se jí měli spíše vyhnout nebo ji používat jen střídmě. Jde o barvu, která pohlcuje světlo a zmenšuje prostor, takže by se neměla kombinovat s dalšími tmavými barvami. Mohla by pak ve vás vyvolávat pocity smutku a obecně špatnou náladu.







Na co se zaměřit při výběru kování u dveří a nábytku?

Pokud je kováním myšleno vrchní nábytkové kování, pak jde především o kliky a úchytky. Při výběru je tedy důležité dbát nejen na funkčnost, ale také na vzhled. Jestliže toužíte po odolném kování, které vám bude sloužit roky, sáhněte po tom, které je vyrobeno z kovu: nerezu či hliníku. Za méně kvalitní platí vrchní kování z plastu.

Z hlediska povrchových úprav mohou být černé úchytky či černé dveřní kliky broušené nebo kartáčované. Výhodou je, že takto upravený povrch neklouže v ruce. Snadno se vám budou otevírat skříně, zásuvky v komodách nebo dveře. Do futuristicky či minimalisticky laděných domácností se nejlépe hodí povrchy lesklé a hladké nebo matné.

Při výběru konkrétního typu se můžete řídit například kovovými konzolami u poliček či povrchem stínidel lamp. Pamatujte, že by si kování mělo sednout s celkovým konceptem interiéru.

Kliky a kování na dveře

Co je důležité u kliky? Především její ergonomie. S klikou byste neměli zápasit. Měla by vám dobře sednout do ruky a neměla by v ní klouzat ani se zařezávat do kůže. Kování do dětského pokoje by v žádném případě nemělo mít ostré hrany. Žádné ostré kliky ani úchytky. Do pokoje pro děti je ideální provedení zaoblené.

Interiérové kování na dveře se dělí do dvou skupin:

  1. štítové kování – jedná se o kování z jednoho kusu, který překrývá otvor pro kliku i klíčovou dírku. Při nákupu je důležité znát rozteč, což je vzdálenost mezi osou kliky a osou klíče.
  2. Rozetové kování – říká se mu také dělené. Jde o oddělenou část pro kliku i klíčovou dírku. Dostupné jsou v kulaté, hranaté i oválné variantě.

Z hlediska otvorů na klíč budete vybírat z:

  • BB – zkratka, která označuje otvor pro interiérový neboli dózický klíč.
  • PZ – zkratka pro klíčovou dírku na cylindrickou vložku neboli fabku.
  • WC/koupelna – jde o sadu s namontovaným klíčem.

Dveřní kování a kliky jsou k dostání v populární černé barvě, ale také můžete zvolit:

  • stříbrnou barvu,
  • patinu,
  • mosaz,
  • bronz,
  • zlato.





Designové kování nábytku

Pokud mluvíme o kování nábytku, máme na mysli především úchytky. Přestože se jedná o nejmenší část nábytku, měli byste být při výběru stejně pečliví jako při výběru barvy či dekoru nábytku. Jde totiž o prvek, který zaujme na první pohled. Je to v podstatě ozdoba. Nábytkové kování vybírejte s ohledem na to, jak budete mít zařízený pokoj.

Výběr barev

Při výběru barvy se inspirujete barevnou paletou, kterou vidíte kolem sebe. Vsadit můžete i na kontrast. Například k bílé kuchyňské lince se budou perfektně hodit černé nábytkové úchyty. Pokud byste zvolili pro úchytky stejný materiál či shodnou barvu s nábytkem, mohl by výsledný efekt působit nudně. V dnešní době jsou k sehnání klasické úchytky v kovových barvách, bronzu či stříbru, ale narazit můžete i na netradiční pastelové barvy.

Výrobní materiály

Provedení úchytky by mělo odpovídat tomu, jak často bude využívané. K dostání jsou nábytkové úchytky ze dřeva, kovu, keramiky, plastu nebo skla. I zde platí, že by kování mělo být v kontrastu s nábytkovou částí, na které je osazeno. Pamatujte i na kvalitní povrchovou úpravu, která zajistí dlouhou životnost, ale také se postará třeba o to, aby na úchytkách nebyly vidět otisky prstů.

Provedení

Z hlediska provedení můžete zvolit knopky, což jsou kulaté úchytky (třeba jako klika ve tvaru koule u dveří, nebo podlouhlé kování. Vždy záleží na tom, co vám lépe sedne do ruky. U knopek však platí, že nejsou vhodné pro děti ani starší osoby, protože pro ně mohou být složité na úchop.

  • Knopky – jedná se o jednobodové rukojeti, které jsou obvykle osově symetrické. Jejich instalace je snadná, potřebovat budete pouze jeden šroub. Malé knopky mají průměr do 20 mm a nejsou vhodné pro děti a starší lidi. Průměr středně velkých knopek se pohybuje od 20 do 40 mm a jedná se o nejběžnější velikost. Uchopíte je pohodlně dvěma prsty. Velké knopky mají průměr větší než 40 mm a na nábytku působí jako výrazný prvek.
  • Podlouhlé úchytky – říká se jim také madla. Působí výraznějším dojmem než knopky a mnohým se lépe drží. Díky lineárnímu tvaru se hodí pro otevírání zásuvek i velkých šatních skříní. Delší madla mohou v kuchyni sloužit pro zavěšení ručníků a utěrek. Lze je namontovat horizontálně, vertikálně i diagonálně. Záleží na tom, co pro vás bude nejpohodlnější.
  • Rukojeť ve tvaru T – jde o jednobodovou či dvoubodovou rukojeť, která zároveň obsahuje podélnou část pro pohodlné uchopení. V podstatě se jedná o kombinaci knoflíkové úchytky (knopky) a madla.
  • Integrované úchytky – jedná se o méně tradiční provedení hranatých či profilovaných úchytek, které se připevňuje k přední hraně nebo z boku. Pokud se rozhodnete pro toto nábytkové kování, vždy si dobře změřte tloušťku materiálu.

Neberte výběr nábytkového a dveřního kování na lehkou váhu. Kromě toho, že se jedná o výrazný designový prvek, jde také o pomocníky, které vám mají usnadnit práci. Chcete svému bydlení dodat styl? Inspirujte se na našem blogu, který je plný kreativních a originálních nápadů.







Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste