Inspirujte se osvětlením, které vychází z industriálního designu

Rádi byste měli svůj byt vybavený podle posledních trendů, nadčasově a účelově? Preferujete spíše minimalismus než bohatě dekorativní styl? Pak pro vás může být industriální design tou pravou volbou. Neodmyslitelně k němu patří beton, kov, sklo a dřevo, přičemž velkou roli hraje i industriální osvětlení. Nebojte se, nemusíte svůj domov proměnit v továrnu. Stačí použít pár šikovných prvků, které vnesou do vaší domácnosti průmyslový ráz.

 

Z továren až do lidských obydlí

Ptáte se, jak se to stalo, že v dnešních domácnostech najdete betonové zdi a kovová světla, která by se hodila spíše do výrobních hal začátku 20. století? Po válce zůstala ve městech spousta opuštěných továren a skladů, pro které se hledalo využití. Moderní průmyslová výroba se často přesouvala jinam, a tak se do velkých prostor začali v 60. letech stahovat umělci, kteří je proměnili ve své ateliéry. Vrátili zpět život do míst, kde se usadil prach. Znovu začali používat věci, které v halách zůstaly - strohé, ale praktické doplňky. Jak plynul čas, továrny se proměnily v byty a domovy, jejich svérázná podoba však částečně zůstala. Zrodil se industriální styl.






 

Betonové zdi, dřevěné trámy, kovové doplňky, industriální osvětlení

Čím vším se průmyslový design vyznačuje? Co se týká celkového vzhledu, často se můžete setkat s hladkou i hrubou betonovou stěrkou, železnými prvky, skleněnými obklady, dřevěnými trámy, odhalenými cihlami nebo kovovými trubkami. Narazit můžete i na betonové a dřevěné podlahy nebo hrubé stropy. Výrazným prvkem tohoto stylu je právě fakt, že mnoho neskrývá, spíš využívá přiznaných prvků. Když tedy někde objevíte nedokonalosti, můžete si být téměř jisti, že je to autorův záměr. Industriální styl se nestydí za to, co je nedokonalé. Naopak! Nedokonalost přiznává.

 

Pro industriální styl jsou typická velká ocelová okna, přes která se do prostoru dostává dostatek světla. Díky němu se stává útulnějším a prosvětlenějším. Místnosti v tomto stylu tedy nemusí být jen tmavé a temné.

 

Co se týká nábytku, většinou se volí tmavší kusy, které jsou, nebo přinejmenším působí, jako z druhé ruky. Nábytek může být opotřebovaný, s hrubým a poškozeným povrchem, oprýskanou barvou, popřípadě patinou. Barevná paleta má tendenci přiklánět se k neutrálním tónům. Jásavé odstíny tedy nečekejte, ale citlivě je využít můžete. Pomohou celý prostor rozsvítit a zútulnit. Většinou vítězí nábytek z masivního dřeva nebo železa ve vintage podobě. Pohovky jsou často kožené, ale oblíbené jsou také sedačky sametové. Spojení jemného sametu a hrubých materiálů vytváří originální kontrast. Oblibě se těší také barové stoličky či různé skříňky připomínající tovární vybavení. Průmyslový design zkrátka zdůrazňuje akcenty dané doby.

 

Vzhledem k historii vycházející ze starých továren a skladů, se může zdát, že industriální styl je poněkud strohý, možná i trochu tajemný a strašidelný. Ale i takové prostory mohou být ve skutečnosti teplé a útulné, což asi většina z vás od domova očekává. Sdílí toho totiž spoustu i s moderním designem, využívá rustikální prvky, a když zvolíte citlivě industriální osvětlení, výsledek bude dokonalý.

Vyberte vhodné industriální osvětlení

Pokud jste se zhlédli v industriálním stylu, nemusíte rovnou rekonstruovat celý byt. Začít můžete třeba tím, že do svého interiéru zahrnete některé jeho prvky. Mezi nejvýraznější doplňky patří určitě industriální svítidla a osvětlení, která mohou vašemu domovu vtisknout výraznou průmyslovou podobu.

 

Osvětlení v industriálním designu se vyznačuje jednoduchostí a praktičností. Vždy je třeba myslet na to, že vychází z prostředí továren. Pokud budete v obchodě vybírat to nejvhodnější, může být snadným vodítkem, když si jeho umístění představíte v tovární hale.

 

Jaké zvolit industriální stropní osvětlení

Mezi oblíbenou variantu, která se bude hodit prakticky do každého interiéru, patří jednoduché závěsné svítidlo šedé nebo černé barvy, které je vyrobeno z kovu nebo betonu. Tato varianta je vhodná jako industriální osvětlení do kuchyně, obýváku i na chodbu. Jedná se o univerzální lustr, který bude vypadat dobře téměř kdekoliv.





 

Jestli raději volíte barevnější odstíny, můžete vyzkoušet petrolejový, vínový nebo tmavě zelený odstín, popřípadě zvolte barvu mosazi nebo mědi. Pokud byste chtěli něco ještě zajímavějšího, můžete si pořídit svítidlo s dekorovanou vnitřní stranou. Z vnější strany se bude tvářit elegantně, ale když nakouknete dovnitř, můžete se potěšit nejrůznějšími dekory v podobě květin nebo mozaiky. Zajímavou možností jsou i barevné textilní kabely, které oživí svítidlo v tlumených barvách a podtrhnou průmyslový ráz osvětlení.

 

Na závěsná svítidla vás neužije? Pak můžete zvolit některé z industriálního bodového osvětlení. Stejně jako u všech ostatních je i zde velmi patrná inspirace továrními reflektory, lampami nebo dílenskými světly. Jako materiál převažuje kov, ze kterého jsou vyrobena stínidla, popřípadě pouze stínidlová konstrukce bez výplně. Bodová světla bývají často umístěna na dřevěné montážní desce a vypadají skvěle v kuchyni industriálního designu.

 

Industriální lampy do ložnice i pracovny

Důležitým doplňkem každého interiéru jsou také lampy. Když zvolíte žárovku s teplým světlem, získá místnost okamžitě intimnější a útulnější atmosféru. Nemusíte se proto kovových a dřevěných lamp bát. Stejně jako bodová světla jsou často lampy podobné reflektorům a velkým kovovým lampám v halách. Také zde najdete kombinaci dřeva, kovu a betonu. Pořídit můžete i stolní industriální lampičku, která bude vypadat perfektně na pracovním stole nebo nočním stolku.

 

Zajímavou možností je využití stylových žárovek s filamentovým vláknem, které nevydává tak ostré světlo jako běžná žárovka a vypadá efektně. Díky méně výraznému světlu je můžete použít do svítidel a lamp bez stínidla.

 

Industriální styl nabízí spoustu možností, jak si vybavit interiér moderně a útulně. Když se naučíte vybalancovat studené a průmyslové s teplým a barevným, získáte krásné bydlení, do kterého se budete vždycky rádi vracet.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste