Čistá koupelna půl zdraví

1169 Koupelna inspirace

Základem čisté a svěží koupelny je dobré větrání. To můžete zajistit několika způsoby. První a nejjednodušší volbou je větrání oknem. Jde o přirozený způsob výměny vzduchu, který má mnoho výhod. Spolu s čerstvým vzduchem totiž přes okenní tabulku do místnosti proudí také sluneční světlo.

Pokud ale v koupelně okno nemáte, nezoufejte. Většina moderních koupelen funguje naprosto soběstačně i bez oken. Větrání zajišťuje důmyslným odsáváním vlhkého vzduchu. Ten se díky tomu nehromadí a nesráží na nábytku a dalším vybavení.

Poslední a dnes už spíš menšinovou variantou je větrání pomocí otevřených dveří. V takovém případě je dobré sladit větrání koupelny s výměnou vzduchu v celém domě nebo bytě. Nadměrná vlhkost z koupelny se lépe rozloží do čerstvého vzduchu po větrání, než do těžšího.




Jak vylepšit větrání v koupelně

Pokud nejste s vlhkostí vzduchu v koupelně spokojení, můžete ho určitě vylepšit. Existuje celá řada možností, jak si pomoct. Některé vás vyjdou na pár stovek, jiné už znamenají větší investice. Záleží také na umístění koupelny. Pokud bezprostředně sousedí s venkovní zdí budovy, máte výhodu.

Domácí kutilové dokázali už v osmdesátých letech minulého století upravit větrání ve svých panelákových retro koupelnách tak, aby bylo dostačující. Levné oranžové koupelny v umakartových jádrech panelových domů sice neměly možnost větrat oknem, ale díky stupačkám bylo možné vlhký vzduch ventilátorem odsávat do šachty. Tam se vlhkost srazila na potrubí a pomalu stekla do země, nebo vystoupala ventilačním otvorem ven.

Dnes není nic jednoduššího, než vlhký vzduch z koupelny vystrnadit podobným způsobem. Pokud máte v koupelně stupačky, pořiďte si větrák, který umístíte kousek pod strop. Nahoře je proto, že se po sprchování či koupání horký a vlhký vzduch drží nahoře. Úkolem větráku je odsát ho pryč, než zchladne a začne se spouštět dolů k zemi. Většina moderních koupelen už odsávání má. Ale pokud máte malou koupelnu, možná v ní větrák nenajdete.

Druhou možností je větrat dveřmi, kterými se vlhký vzduch rozptýlí do ostatních místností, a pak ho vyvětráte ven. Ať už máte koupelnu plnou kachliček nebo rustikální koupelnu, můžete větrání pomoct. Stačí zapojit po koupání ventilátor tak, aby vyháněl vlhký vzduch ven z místnosti. Uvidíte, že to pomůže.

Dražší alternativou předešlého tipu je klimatizace, případně odvlhčovač vzduchu. Taková elektroinstalace už ale bude znamenat větší investici. A pokud nežijete ve vlhkém starším domě, který by přílišnou vláhou z koupelny trpěl, zvažte, jestli se vám vyplatí.





Starejte se o nábytek do koupelny

Až budete vybírat nábytek, přesvědčte se, že je vhodný do vlhkého prostředí koupelny. Vybavení v nové koupelně by mělo být schopné vydržet i několikanásobný nápor horkého a vlhkého vzduchu denně.

Pokud si nevíte rady s tím, jaký koupelnový nábytek vybrat, můžete se inspirovat touto nabídkou. Najdete tam vše od fotogalerií luxusních koupelen, až po barevné variace jako černobílá nebo červená koupelna. Když si vyberete specializovaný nábytek do koupelny, budete mít jistotu, že odolá vlivům okolí. Více informací o koupelnovém nábytku najdete v našem dalším článku.

Nábytek přes svou odolnost potřebuje pravidelnou údržbu. Spolu s vlhkostí se totiž na povrchu koupelnového nábytku usazují i drobné nečistoty a mastnota. Tím pádem by se bez udržování mohla za několik let porušit soudržnost povrchové úpravy.

Proto nábytek v koupelně pravidelně čistěte jemnými nábytkovými čistidly. Měla by být schopna zbavit mastnoty svrchní část skříněk do koupelny. Budete tak mít jistotu, že vám koupelnový nábytek vydrží dlouhá léta. Navíc v čistém prostředí lépe zrelaxujete.

Pár tipů na závěr

  1. Po každém sprchování i koupání koupelnu pořádně vyvětrejte.
  2. Pravidelně čistěte vybavení prostředky proti mastnotě.
  3. Nezapomínejte, že koupelna by vás měla nabudit pozitivní energií. Tak v ní nespěchejte.
Vsaďte na dostatek světla. Více v našem dalším článku.







Přečtěte si také

  • 3+1 tip na koupelnový nábytek
    2018-12-11 1838

    Kouzelné slůvko zní prostor. Ať už máte malou koupelnu v bytě nebo honosnou místnost v domě, vždy myslete na dostatek místa.

  • Koupelnové zrcadlo aneb bez správného světla ani ránu
    2019-03-26 2107

    Pořizujete si zrcadlo do koupelny? Dejte si záležet na správné teplotě světla. Uvidíte, že vám ráno ušetří drahocenné minuty času.

  • Proměny v koupelně
    2018-06-19 1447

    Obvyklá bílá, klasické zásuvky a poličky dávno nábytku v koupelně nevládnou. Skříňky nekompromisně ztrácejí vlastní tvář a nechávají se unášet na vlnách trendu pro obývací pokoj a kuchyňský nábytek.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste