Proměny v koupelně

1422 Koupelna inspirace , Trendy

Koupelnu již vnímáme jako plnohodnotnou místnost interiéru a rovnocennou partnerku jeho obytných částí. Hranice designu a funkčnosti jeho zařízení se posunuly. Skříňky do koupelny se čím dál častěji podobají těm z obývacího pokoje nebo kuchyně. Dalším důvodem jejich rovnoprávného postavení je stále oblíbenější dispoziční prolínání jednotlivých místností. Nevyhýbá se mu ani koupelna, která najednou tvoří společný prostor s ložnicí.

 

Vzhled obývacího pokoje

Neutichající minimalistické trendy odlehčily prostor pod umyvadlem, který byl donedávna těžištěm úložného místa v koupelně. Ten se přesunul vedle umyvadel, ale i na dosud nevyužité stěny v podobě závěsných skříněk neomezených rozměrů. Pod umyvadly zůstávají skříňky s minimální výškou zásadně bez nožiček. Výrazně se rozšířila škála povrchových materiálů a barevných provedení. Ta může esteticky a stylově sjednotit nábytek koupelny s ostatním interiérem. Převládajícím materiálem jsou dřevěné dýhy a jejich laminátové imitace. Ze dřevin si prvenství udržují exotické s výraznou texturou, v těsném závěsu s dubovými. Efektním oživením matných dřevěných ploch jsou jednobarevné lakované povrchy. Najdete je na čelech zásuvek a dvířek. Budete in, když vsadíte na černou a bordó.

Kuchyňská praktičnost

Novodobé koupelny nevsázejí jen na vzhled. Za hezkou tváří se skrývá maximální funkčnost a komfort. Od kuchyňských skříněk si osvojily ideu praktických výsuvů. Jejich pozitiva jsou jednoduché otevírání, dobrá přehlednost uložených věcí a z toho vyplývající snadnou manipulaci s nimi. Pořádek zaručí vnitřní členění místa. Klasické otevírání s úchytkami se svým monopolním postavením podělilo se skrytými verzemi. Ty se objevují v podobě seříznuté hrany dvířek pod 45 stupňovým úhlem. Dvířka se otevírají jemným přitisknutím. Přiznaným úchytům dominuje subtilnost, jednoduchý tvar a matné povrchové úpravy. Osazují se na seříznutou horní hranu dvířek nebo standardně na čelo dvířek. K výsuvům a otevíracím dvířkům si vyšlapaly cestu i posuvy. Na umyvadlových a samostatných skříňkách mají podobu posuvných dvířek nebo rolovacích roletek. Zrcadlové skříňky disponují posuvnými zrcadly.

Tendence k přehlednosti a rychlé dostupnosti i těch nejmenších koupelnových drobností přinesla nenápadná řešení jejich umístění. Hygienické ubrousky se nabízí z dvířek skříňky, aniž by se dvířka musela otevírat. A tajně skrytý make-up nebo elektrické zásuvky jsou po ruce jednoduchým vyklopením zrcadlové poličky.

 

Přečtěte si také

  • Moderní podlahy.
    2018-04-10 1677

    Potřebujete poradit s výběrem typu podlahy? V našem článku se dozvíte o výhodách a kompromisech všech druhů podlah, které jsou trendy v poslední době...

  • Půdní vestavba - Jak si poradit s podkrovím?
    2018-04-26 3848

    Chystáte koupi podkroví, abyste si v něm vybudovali snové bydlení? Na jaká úskalí můžete narazit a hlavně jak si s nimi poradit? Vyzpovídali jsme pro vás architekta!

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste