Dopřejte obývacímu pokoji svěží dech!

Zda nás prázdniny zaskočí čtyřicítkovými rekordy nebo nepříjemnou sychravostí, netuší snad ani meteorologové. Ignorujte vrtochy počasí a zkuste se držet jen kalendáře. Nenáročnými triky v duchu nejnovějších trendů vám pomůžeme obývací pokoj vyladit tak, abyste se v něm za všech okolností cítili jako na dovolené.

Klidná laguna

Potřebujete do svého života vnést více kreativity či klidu? Máme pro vás zaručený recept. Vyzkoušejte v interiéru jemnou tyrkysovou barvu. V slunečném prostoru dokáže stimulovat schopnost učení, zvýší tvořivost a probouzí umělecké sklony. Podíl modré se postará o odbourání stresu a navození harmonie. Protože tato barva má tendenci k neosobnosti až chladu, přiměřená dávka červené, žluté či oranžové jí propůjčí právě dynamický náboj. Do letní scenérie výborně zapadá zařízení z kovu, plastů, chladně lesknoucího se kameny či skla. Tyto materiály v prostoru umocní vjem čisté průzračné vody. V žádném případě vás nezrazujeme od dřeva. Naopak, zkuste před tyrkysovou zeď postavit nábytek z masivu. Budete mile překvapeni, jak na tomto pozadí vynikne.

 

Nejen pro romantiky

Elegantní a příjemně chladné nálady v letním akordu lze docílit i pomocí odstínů červené. Starorůžová, malinová nebo burgundská červeň v kombinaci s velkorysou bílou dodá každému obytného prostoru punc reprezentativnosti. Nové možnosti přináší návrat k tradici. Trendy do interiéru navracejí retro vzory. Ne však ve vybledlé podobě a neurčitém tvaru, na níž jsme byli zvyklí z minulosti. Moderní retro podtrhuje právě barevnost, kombinuje zdánlivě nekombinovatelné a absolutně neladící vzory. Právě tento nesoulad vytváří v místnosti fascinující harmonii. A ještě jednou se vraťme ke květinovým vzorům: Ať již mají na doplňcích téměř fotorealistickou podobu, nebo jsou abstraktně zjednodušené nebo jejich nápadnost odhalí až sluneční odraz, tento motiv je in. Renezanci prožívá i geometrie tří nesmrtelných tvarů – pruhů, čtverců a kruhů. Vystupují vedle sebe různé velikosti a barevnosti.

Na závěr jedna praktická rada: všeobecná pravidla při tvorbě interiéru jsou jedna věc, ušít ho na míru nájemníkům je již vyšší umění. Ať se rozhodnete pro pomoc odborníka nebo se spolehnete na vlastní vkus a intuici, začněte pozorováním sebe sama. Vy jste ti, kdo budou trávit ve svém obydlí nejvíce času a určitě podvědomě dokážete vycítit, zda je vám pobyt v něm příjemný. Směrodatné jsou vaše představy o tom, co je hezké; máte svůj styl, temperament, potřeby a touhy. Zkrátka: jste jedinečné bytosti. A váš byt by měl být jejím odrazem.

Tipy pro vás:

Květovaným vzorem můžete zpestřit interiér i sami. A ještě se postaráte o zábavu svým ratolestem, protože tato činnost nevyžaduje mimořádnou manuální zručnost. Stačí, když koupíte barvy na textil. Razítka si můžete vyrobit sami z brambor nebo houbičky na nádobí. Po zaschnutí otisků textilie přežehlete.

Na větší plochy, například stěnu a podlahu, vždy volte světlejší odstíny. Menší solitéry v podobě nábytku a doplňků snesou více intenzity a pestrosti. Je však třeba dbát na vzájemnou harmonii. Aby barvy nepůsobily prostoru příliš sterilně, chladně až únavně, kombinujte studené barvy s teplým spektrem. Hravost mu dodají i rozpustilé motivy květin či pestrobarevných pruhů. V letním interiéru by v žádném případě neměly scházet ani živé květiny. Trojkombinace zelené, vody, bílého porcelánu nebo skla zvýrazní atmosféru svěžesti.

 

Přečtěte si také

  • Zařizování obývacího pokoje – zkuste následovat Feng Shui (či Feng Šuej)!
    2018-04-17 3040

    Jaké zásady musíme dodržet, pokud chceme mít obývací pokoj mít zařízený dle filozofie Feng Shui? Musí působit lehce, světle a prostorně.

  • Jak vybrat koberec?
    2018-02-01 1541

    Zkusme se společně podívat na to, jak oživit podlahu. V současné době jsou celoplošné koberce na ústupu, ale o to větší popularitě se těší solitérní kusy.

  • Hitparáda sedaček!
    2018-03-29 1326

    Sedací souprava je téměř vždy dominantou obývacího pokoje a zároveň rozhoduje o našem pohodlí ve chvílích klidu a odpočinku. Porozhlédněte se s námi potom, čím si jednotlivé typy získávají příznivce.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste