Vasati - Aby se nám dobře žilo!

1362 Trendy

Vzniklo před více než 5000 lety v Indii pod pojmem Vastu (Vaastu). Tato věda o kvalitě prostoru staví na přírodních zákonech a energické harmonii universa. Podle něj jsme my, stejně jako kvalita prostoru, v němž bydlíme, ovlivňováni několika elementy – vzduch, oheň, voda, země, světovými stranami a přírodou samotnou. Budovu vytvořenou podle vasati je možné přirovnat k dokonalému křišťálu. Jeho energický ochranný štít je tak silný, že cizí negativní energie nemohu proniknout zvenčí dovnitř a jeho vnitřní struktura je tak harmonická, že všechny pozitivní energie se rozdělují optimálně a jsou užitečné.

 

Chyťte slunce

 

Pokud neponecháte kvalitu obytných a pracovních prostorů náhodě, použitím cílených opatření vasati můžete vytvořit osobnost vlastního obydlí. Ideální je, když takto začněte přemýšlet ještě dříve, než si koupíte například byt. Vaše volba by měla být ovlivněna v první řadě půdorysem. Jestli máte možnost výběru, upřednostňujte pravidelné tvary, například čtverec nebo obdélník. Pokud vaše okna směřují přinejmenším na sever a na východ, můžete si blahopřát. Proudění základních životních energií do vašeho obydlí má ideální předpoklady. Pamatujte ale, že okna musíte udržovat čistá a v dobrém stavu. Obzvláště příznivě působí část ultrafialového záření, kterou sebou přináší vycházející slunce. Právě proto se ve všech starých tradicích konají meditace a cvičení v časných ranních hodinách směrem na východ. Z důvodu harmonického zařizování interiéru je ale významná každá světová strana. Má svoji vlastní kvalitu a na každého z nás působí ta či ona strana jinak – závisí to na našem ascendentu, tedy na planetách, které na nás mají pozitivní nebo negativní vliv.

 

Jak na to?

I když je často těžké velkém bytě, který slouží celé rodině, změnit funkci pokojů tak, aby byly v souladu s vasati, existují jednoduchá řešení, které dokáží prostředí zharmonizovat. Kromě korekce zařízení, je třeba myslet i na nábytek a je možné pracovat i s barvami, rostlinami, obrazy a tradičními jantrami, což jsou grafická spojení geometrických prvků. Prvním základní krokem je nákres bytu, v němž si vyznačíte světové strany na obvodový zdech. Stejně postupujte při náhledu na jednotlivé pokoje. Kromě čtyř základních světových stran si nezapomeňte vyznačit i ty vedlejší. Teď můžete začít hodnotit, korigovat a přemísťovat.

 

Sever

Jeho energii správně využijete, když v této části bytu zařídíte obývací pokoj. Tento prostor podporuje umění a tvořivost. Pokud vám tato část bytu zcela chybí nebo máte nedostatek místa, případně se zde nachází např. kuchyň, takové chybičky lze eliminovat použitím zelené barvy na stěně severní místnosti a současně zavěsit jantru planety Merkur.

 

Severovýchodní část bytu jednotlivých pokojů by měla být co nejvolnější, vždy čistá a uklizená. Pokud je to možné, přesuňte všechny těžké a velké kusy nábytku do jihozápadní části bytu – pokud provádíte korekce v rámci pokoje, tak do jeho jihozápadní části. Prostor vám to neumožňuje? Posuňte aspoň nábytek, co nejdále od stěny – minimálně 9 cm. Do severovýchodní části bytu nebo pokoje neodkládejte špinavé prádlo, boty ani čistící prostředky na korekci defektů použijte na stěnu žlutou barvu.

 

Východ

Tuto stranu je ideální používat v časných ranních hodinách pro meditaci či modlitby, během dne je vhodná jako obývací pokoj. Nemáte v této místnosti okno? Na východní stěnu zavěste jantru Slunce. Když ji nemáte, ozdobte si stěnu fotografií nebo obrazem vycházejícího slunce či natřete východní stěnu oranžovou nebo červenou barvou. Jihovýchod je ovládán ohněm, a proto byste zde měli umístit co nejvíce věcí, které s tímto elementem souvisejí – kuchyň, elektrické přístroje. Pokud to není možné, zapalte v této části bytu na chvíli svíčku, čímž posílíte element ohně.

 

Jih

Jižní strana je velmi příznivá pro umístění ložnice. Můžete si ji vymalovat na světle zelenou nebo bledě modrou, protože na lidskou mysl působí uklidňujícím dojmem. Nejvíce uzavřená a zatažená by měla zůstat jeho západní strana příbytku, aby do bytu nemohly vnikat negativní vlivy. Umístěte sem všechen velký a těžký nábytek.

 

Západ

Západní část ovlivňuje Saturn a je vhodná na situování komory, dětského pokoje nebo koupelny. Nevhodným řešením je umísťovat sem vchod, obývací pokoj, kuchyně a jídelny. Napravit to můžete zavěšením jantry Saturnu nad dveře. Severozápadní část je prostor, kde převládá element vzduch, a proto by měla být tato část bytu co možná nejvolnější. Pokud je to možné, využijte tento prostor jako pokoj pro hosty nebo malou komoru na potraviny.

 

Inspirujte se a harmonizujte

Ve vasati se na každý dům či byt díváme jako na vesmír v malém, kdy fungují a jsou přítomny všechny vlivy. Každý z nás má své pozitivní planety, i tedy svoji světovou stranu. Abychom mohli maximálně využít pozitivní působení planet a světových stran na naše bydlení a nás samotné, měli bychom znát svůj ascendent a souhvězdí, v němž se nalézal měsíc v minutách našeho zrození. Díky tomu můžeme určit svoji světovou stranu. Průkopníkem vasati v našich západních kulturách je Marcus Schmieke, jehož odborná literatura vám případně poskytne množství užitečných rad, podnětů a inspirací pro změnu kvality vašeho obydlí.

Přečtěte si také

  • Rádce Feng Shui (či Feng Šuej), který nám pomůže zařídit bydlení
    2018-02-01 3544

    Každý z nás, se více či méně, při zařizování nového bydlení řídí určitými standardy, možná někdy i zažitými stereotypy. Povzneste své bydlení s Feng Shui.

  • Kde se spí nejlépe, jak situovat ložnici?
    2018-02-01 1962

    Kde se spí nejlépe ? Samozřejmě tam, kde je příjemně. Ani zima, ani teplo, a hlavně dostatek čerstvého vzduchu. Jste ranní typ? Volte ložnici na východ!

  • Ložnice podle Vasati.
    2018-04-05 1254

    Budíte se ráno unavení a nevyspalí? Viníkem déle přetrvávajících problémů tohoto druhu může být vaše ložnice. 15 následujících rad vám možná pomůže odhalit její skryté nedostatky.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste