Inspirace pro dětský pokoj, aneb když čekáte dvojčata

To, že čekáte dvojčata, by nemělo být příčinou pro hledání kompromisů při zařizování dětského pokoje. Nemusíte upouštět od svých nápadů a plánů, jen je trošku přizpůsobíte tomu, že místo jednoho miminka budou v pokojíčku bydlet hned dvě. Jak zařídit pokoj pro novorozená dvojčata, který bude dvojnásobně útulný a příjemný?

Dvojčata znamenají dvojitou radost se vším všudy

Nábytek pro dvojčata nemusíte pořizovat dvakrát

„Maminko, vy budete mít dvojčata!“ Tato jednoduchá věta dokáže s rodiči nebývale zacvičit. Po vstřebání informace přijde na řadu spousta otázek. Některé z nich se budou zcela jistě týkat zařizování a vybavování dětského pokoje. Nejčastější úvaha je zřejmě ta, že všechno budete muset pořizovat dvakrát. V tomto jste ale na omylu. V dětském pokojíčku totiž nemusí být všechno dvakrát.

Je samozřejmé, že si pokoj zřejmě bude žádat určité úpravy. Nejdůležitější je ve fázi novorozenců myslet na 3 největší funkce pokoje:

  1. spaní,
  2. krmení,
  3. přebalování.

Dětský pokoj pro dvojčata zařizujte prakticky

Dobrou zprávou vám rozhodně bude, že nemusíte veškerý nábytek kupovat dvakrát. Ve dvojím provedení budete u novorozenců potřebovat pouze postýlku. Ostatní nábytek, jako je šatní skříň, přebalovací pult nebo židlička na krmení budou jen po jednom. Nemusíte si tedy dělat vrásky, jestliže budete zařizovat místnost, která je menší.

Jak vybrat dětskou postýlku pro dvojčata?

Při zařizování pokoje pro dvojčata bude zřejmě největší investicí pořízení postýlky. Ze začátku vás může lákat představa, že děti budou spát v jedné postýlce. To je možné, ale pouze do určitého věku. Jakmile se děti začnou převalovat a být více aktivní, budou se vzájemně rušit. Navíc může být společné spaní nebezpečné. Proto si pořiďte postýlky dvě.

Dětská postýlka musí splňovat přísné normy

Při výběru pamatujte zejména na to, že by každá dětská postýlka měla splňovat normu ČSN EN 716-1. Optimální velikost se pohybuje okolo 120 × 60 cm. Šprušle by od sebe měly být vzdáleny maximálně 6–8 cm. Pokud by byla vzdálenost větší, hrozí, že by mezerami mohlo miminko prostrčit hlavičku.

Vzhledem k tomu, že dítko v postýlce spí zhruba až do 3 let, určitě se vyplatí pořídit model s výškovým nastavením roštu. Nejvyšší poloha je ideální pro novorozeňata. K miminkům se nemusíte sklánět příliš hluboko, takže šetříte záda. Vzhledem k tomu, že novorozeňata ještě nejsou příliš „aktivní“, nemusíte se obávat, že by z postýlky vylezla nebo vypadla. Jakmile začne být dítko aktivnější, rošt jednoduše uložíte do nižší a polohy, takže miminko z postýlky nevyleze.

Dětská postýlka se zábranu

Na výběr budete mít postýlku se stahovací boční stranou nebo postýlku s několika vyjímatelnými bočními příčkami. Stahovací boční strana a vyjímatelné příčky jsou otázkou, která se řeší, až dítko povyroste. Bude si tak moci třeba po probuzení vylézt z postýlky a pohrát si. Praktičtější jsou odstranitelné šprušle. U stahovací boční strany totiž budete muset dávat pozor, aby dítko během spaní nevypadlo na zem.

Materiál a provedení postýlky

Při výběru budete stát před otázkou, zda dát přednost postýlce z masivu, nebo kovovému provedení. Mezi nejoblíbenější jednoznačně patří dětské postýlky z masivu. Masiv je odolným materiálem a navíc má oku lahodící vzhled. Na dotyk je teplý a příjemný. Díky vyšší hmotnosti má skvělou stabilitu. Nejčastěji se pro výrobu používá borovice, buk nebo dub. Jde o dřeva, která nemají tendenci dělat třísky.

Nízká dětský postýlka z masivu

Kovové postýlky jsou oblíbené díky své odolnosti a snadné údržbě. Nevýhodou je ovšem chladnost a tvrdost materiálu, která je na druhou stranu zárukou dlouhé životnosti. Kovové postýlky bývají těžší.

Co by v postýlce nemělo chybět?

Nejdůležitějším „vybavením“ postýlky je rozhodně matrace. Ta by svými rozměry měla odpovídat velikosti postýlky. Mezi matrací a šprušlemi by neměly být mezery, ve kterých by mohly zůstat zaklíněné dětské ručky nebo nožky. Matrace pro děti by měla mít pouze jednu tvrdost. Lepší jsou matrace tvrdší, které zajišťují správný vývoj dětské páteře. Součástí matrace by měl být nepropustný chránič, který matraci chrání proti protečení při častých dětských nehodách.

Matraci do dětské postýlky vybírejte pečlivě

Novorozeňátka nepotřebují polštář, ale pouze přikrývku. Ta by měla být především prodyšná. Povlečení vybírejte z přírodních materiálů, které nedráždí hebkou dětskou pokožku. Zapínání musí být vždy schované, aby děti třeba nepoškrábalo. Nejvhodnější je zapínání na zip.

Z hlediska bezpečnosti se doporučuje dát kolem špruslí ochranný mantinel. Ten zabrání zapříčení dětské nožky nebo ručky ve špruslích, ale také zajistí, aby se děťátko o tvrdý materiál neporanilo.

Kam postýlky (ne)umístit?

Postýlky byste měli umístit blízko sebe, ale zároveň tak, abyste se ke každé z nich pohodlně dostali. Rozhodně je nedávejte přímo před okno. Vaše miminka by se mohla na odpoledním slunci přehřát. Větší děti by mohly při přelézání postýlky z okna vypadnout. Děti si rády hrají se šňůrkami od rolet a žaluzií, do kterých se mohou snadno zamotat. Proto dejte pozor, aby nebyly v jejich dosahu. Pokud budou postýlky příliš blízko u sebe, začne děti místo spánku lákat hraní si, případně si i mohou do postýlek lézt, což určitě nevěstí klidný odpočinek.

Dětský pokoj pro miminka

Přebalovací pult do pokoje pro dvojčata

Ruce máte jen jedny, a tak budete vždy přebalovat jen jedno dítko. Z toho plyne, že není potřeba pořizovat dva přebalovací pulty. S jedním si bohatě vystačíte. Jako přebalovací pult může perfektně posloužit komoda s úložným prostorem. Na komodu můžete pořídit přebalovací nástavec. Jakmile jej nebudete potřebovat, uklidíte ho a komodu děti mohou využívat jako úložný prostor na učení, oblečení nebo hračky.

Praktický přebalovací pult je nezbytností

Úložný prostor v komodě může být otevřený nebo uzavřený. Otevřené jsou obvykle police, uzavřené skříňky či zásuvky. Veškeré potřeby tak budete mít po ruce. Na přebalovacím pultu bude ležet miminko a pod ním bude čisté oblečení, pleny a dětské kosmetika.

Jak zvětšit úložný prostor?

Úložného prostoru není nikdy dost, a to bez ohledu na to, zda čekáte jedno nebo dvě miminka. Jakmile vám přestane stačit, nafoukněte ho pomocí nejrůznějších háčků, organizérů, ramínek a úložných boxů. Organizéry pomohou oddělit věci jednoho miminka od druhého. Na závěsný systém si můžete pověsit ramínka s oblečením přichystaným na další den. K dostání jsou i postele s úložným prostorem, případně zásuvky, které se dají umístit pod stávající postýlku. Získáte tak další místo navíc.

Úložný prostor v pokojíčku zvětšíte šuplíkem pod postýlku

Pohodlné místo na sezení

V dětském pokojíčku budete se svými dětmi ze začátku trávit hodně času i vy. Proto se vyplatí pořízení místa na sezení pro dospělého. Nejlepší volbou je v tomto ohledu křeslo. Při výběru se zaměřte nejen na to, jak je pohodlné, ale také na jeho velikost. Nezapomeňte, že v něm budete s jedním, ale někdy i se dvěma miminky. Tak ať se při sezení cítíte všichni pohodlně.

Zvolit můžete i variantu rozkládacího křesla, ze kterého se během chvilky stane pohodlná postel. Rozhodnout se však můžete i pro rozkládací pohovku. Ke křeslu si pořiďte i taburet, na který si „hodíte“ unavené nohy.

Při únavě se natáhněte se v rozkládacím křesle

Designové provedení pokoje dvojčat

Při zařizování miminkovského pokoje vsaďte na jednoduchost. Nezapomeňte, že pokoji budou vévodit dvě postýlky, a to je až dost. Držte se raději minimalismu. V pokoji, totiž bude spousta hraček, a tak se vyplatí to s výzdobou příliš nepřehánět. Pokojíček by však neměl být strohý a neosobní, ale útulný.

Nepřehánějte to s pestrobarevností ani s mnoha motivy. Dbejte na jednoduché zařízení a čisté linie. Velké kusy nábytku by spolu měly ladit, ale jinak můžete barvy přizpůsobit dítěti. Vyberte jednu základní neutrální barvu, například bílou, šedou nebo béžovou. Tu následně doplňte dvěma barvami, které budou odkazovat ke dvojčátkům. Ideální je vybrat jednu barvu ve dvou odstínech, které si spolu budou rozumět. Doplňky vybírejte tak, aby k sobě šly buď barvou, nebo tvarem. Tak docílíte určité symetrie, sladěnosti, ale také útulnosti. Nad postýlky můžete zavěsit obrazy se jmény a datem narození dětí. Každé z dětí by mělo mít svůj obrázek.

Zařídit dětský pokoj pro dvojčata může být radost

Zařizování pokojíčku pro dvojčata je zábava. Stačí jen myslet na několik detailů, které ve výsledku udělají ohromný efekt.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste