7 tipů do dětského pokoje

Dětský pokoj je skvělý v tom, že ho fantazie našich potomků zvládne během vteřiny změnit na království plné oživlých hraček nebo třeba labyrint plný lehce natvrdlých příšerek, které mazané hrající si děti porazí, aby tak vysvobodily zakletou princeznu nebo uvězněné kamarády. Na nás dospělých je, abychom dětem vytvořili co nejlepší prostředí pro hraní. Tak pojďme na to.

1 Vyberte abstraktní dekorace

Obrázek s oblíbeným králíčkem, princeznou nebo třeba komiksovým hrdinou je bezva, ale občas zbytečně přímočarý. Je skvělé, když se vám povede vytipovat abstraktní obraz, který svými barvami a tvary nutí dětskou fantazii přetvářet beztvaré nic na konkrétní něco.

Stejný obraz pak poslouží jako písek na poušti i jako rozlehlá pláň, po které budou děti v přestrojení za hrdiny uhánět vstříc dobrodružství. Nejlepší je vybrat obvyklé barvy okolí, které je dětem blízké. Pokud si libují v lesech a pralesech, vybírejte zelenou a hnědou, pro nadšence pro civilizace nezapomeňte na obrazy s tóny šedé a stříbrné. Mořští fanoušci se zase neobejdou bez modré.





2 Tapetou vylepšíte stěny i nábytek

Tapeta je skvělou volbou, jak upravit vzhled a celkové naladění dětského pokojíku. Momentálně jsou v oblibě hlavně pastelové barvy, které děti udrží v dobré náladě, ale zároveň je nedráždí přílišnou sytostí a ostrostí odstínu. Pokud chcete raději něco konkrétnějšího, vedou motivy lesa. Samozřejmě raději vyberte prosluněný palouk mezi smrky než strašidelné zátiší v mlze mezi černými větvemi jilmů.

Další variantou tapety jsou vzory. Můžete sáhnout po jednoduchých jednobarevných puntících nebo třeba vícebarevných bublinách. V každém případě se neomezujte jen na stěny. Tapeta udělá dětem pardu i na stropě nebo na nábytku v dětském pokoji. Skvěle se vyjímá třeba na přední straně šuplíků nebo na dveřích od skříně. Záleží jen na vás a vašem vkusu. Jen to s tapetováním nepřežeňte.

3 Využijte prostor od podlahy ke stropu

Děti potřebují mraky místa na hraní. Proto je skvělé, když jim ušetříte velkou plochu uprostřed místnosti, na cokoliv budou potřebovat. Kromě toho ale musí mít kde spát i sedět, případně se učit. Takže zvažte patrovou postel, pod kterou se dá snadno vměstnat stůl i pracovní nebo čtecí koutek.

Kromě ušetřeného místa naučíte děti vnímat prostor, ne jen plochu. Jakmile se sžijí s tím, že mají postel blízko stropu, začnou vymýšlet, jak to využít při hraní. Dokážou vyvýšenou postel proměnit na letadlo, létající koberec nebo třeba nedobytnou věž svého hradu, zatímco pod nimi se bude odehrávat dění nejen na podlaze, ale i kolem stolu a čtecího koutku. Patrová postel je skvělá do pokoje pro více dětí.

4 Houpačka je sázkou na jistotu

Závěsné židle, kolébky, ale i klasické houpačky patří k nejoblíbenějším dětským místům pro relaxaci. Není nic jednoduššího než přivrtat do stropu hák, na který zavěsíte pevné lano se sedátkem na konci. Pro menší děti vám skvěle poslouží hamaka nebo vak, do kterého se dítě při dosednutí zaboří, takže nevypadne. U starších dětí může stačit klasická houpačka nebo jednoduché sedátko s opěrátkem i bez něj.

Kromě odpočinku děti rychle vynaleznou řadu her, při kterých využijí houpání na maximum. Proto si dejte dobrý pozor, aby v dosahu houpačky nebyl žádný nebezpečný předmět, o který by se dítě mohlo praštit. Rádius houpačky podstatně omezíte uchycením na dvě lana. Pak si stačí hlídat jeden směr, ne plný úhel 360°.

5 Ozdobte stěny květinami

Květinové motivy mají rády všechny děti. Jasně, větší radost asi udělají spíš holčičkám, ale ne nezbytně. Pokud váš malý potomek zůstává jako opařený při pohledu na rozkvetlou zahradu, máte dobrou šanci, že ocení podobné motivy i v dětském pokoji. Je na vás, jestli vyberete drobné a nenápadné kvítky nebo zvětšené snímky rozkvetlých květin. Volte jednoduché kytky, které děti poznají.

První volbou, jak květiny do pokoje dostat, je tapeta. Ale jestli nechcete nebo nemůžete využít tuhle variantu, zkuste nálepky nebo malbu na stěnu. Jednoduchou květinu zvládne namalovat každý, dokonce i děti. Můžete si jednu ze stěn v pokojíčku vymalovat společně. Uvidíte, že to bude mít úspěch.

6 Zaujměte dětské oči vesmírem

Obrázky jiných planet, hvězd nebo slunce a měsíce fascinují nejen děti, ale i dospěláky. Promyslete si, jak vyzdobit dětský pokoj nálepkami nebo tapetou s motivem planet či hvězdokupy na černém pozadí. A nemusíte zůstávat jen u toho. Skvělým doplněním jsou taky plastové svíticí hvězdičky, kterými můžete vyzdobit stěny nebo důležitá místa, aby děti trefily ve tmě na záchod.

Nemusíte zůstávat jen u doplňků. Vesmírnou tematikou jsou vybavená i některá svítidla do dětského pokoje. Stínítka lampiček nebo závěsných lustrů často mají motivy hvězd nebo třeba sci-fi hrdinů. Podobně jsou na tom i orientační svítidla. Najděte dětem pěkné kousky a vytvořte jim v pokoji kus originálního vesmíru. Vše můžete doplnit ještě drobnostmi – třeba tužkou s vesmírnými motivy.






7 Dejte šanci přírodním materiálům

Mezi nejčastější patří dřevo, vlna a bavlna. Designéři v moderních dětských pokojících výrazně omezují používání plastů a dalších umělých materiálů. Naopak věci z přírodních látek zažívají renezanci. Jasně, některé můžou být o trochu dražší než plastové nápodoby, ale za to máte jistotu, že je věc kvalitní a zdravotně nezávadná. Skutečný boom pak zažívají například dřevěné hračky.

Přírodní materiály si děti zamilují a přirozeně se naučí tíhnout k nim i v pozdějších fázích života. Kromě toho pochopí, jaké vlastnosti přírodní materiály mají a v čem je jejich výhoda ve srovnání s umělými náhražkami. Takže kromě zdravého přírodního prostředí dětem předáte i trochu zdravého pohledu na věc. To ale neznamená, že musíte každý kousek místnosti pořizovat ze dřeva nebo jiného přírodního materiálu. Je to na vás.

Hodně štěstí při zařizování dětského pokoje. Klidně nám pošlete fotku na facebook, jak se vám to povedlo. Další zajímavé články najdete u nás na blogu.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste