Dětské postele v kostce

Postel pro děti často představuje pestrou škálu emocí. Můžou tu radostně skákat a dovádět přes den, v noci spokojeně spát s pocitem bezpečí, a pokud náhodou onemocní, v posteli se určitě uzdraví cobydup. Čím jsou ale dětské postele speciální a čím se liší od těch pro dospělé? Pojďme se na to společně podívat.

Klasické jednolůžko

Předškoláci, školáci a starší děti potřebují plnohodnotnou postel, která v lecčem kopíruje tu pro dospělé. Klasické jednolůžko dítěti vyhovuje hned z několika důvodů. Pokud je postel dost dlouhá, vydrží potomkovi třeba i deset let. I tak je lepší počítat s tím, že jednoho dne z postele dítě vyroste a bude potřebovat novou a větší.

Klasická postel pro dítě bývá v dekoru přírodního dřeva, které se může doplnit jednou výraznou barvou. Ideálně by to měl být odstín, který dítě miluje. Dávno už ale neplatí, že by kluci museli mít modrou a holky růžovou postýlku. Pokud si nebudete vědět rady, vyberte přírodní dřevo, které je neutrální. Skvělou variantou je borovice nebo smrk. Je to lehké dřevo, které vydrží a nezruinuje vám peněženku.

Především předškolákům a dětem předškolkového věku nezapomeňte k jednolůžku pořídit i zábradlí nebo zábranu. Nemusí být nutně přes celou délku postýlky, ale určitě se bude hodit. Hlavně malé děti totiž v noci často během snů cestují po celé šířce postele a nerady by si natloukly při nechtěném pádu na zem.

Skvělým bonusem k dětské posteli může být úložný prostor. Většinou je to šuplík, který se zasouvá pod postel a vejde se do něj spousta potřebných věcí, včetně náhradních peřin a oblíbených hraček. I pod postel bez úložného prostoru můžete ukládat věci, například v krabicích nebo taškách. Tak volné místo pod postelí nezapomeňte využít.






Dětské rozkládací postele

Pokud máte doma více potomků, bude se vám rozkládací postel hodit. Nepředstavujte si ale žádné křeslo, které pár tahy a přiměřenou silou rozložíte na lůžko pro přespání. To by pro dětskou páteř nebyla žádná výhra. Proto jsou dětské rozkládací postele většinou jiné konstrukce, kdy se druhé lůžko vysouvá v šuplíku zpod prvního lůžka.

Výhodou je, že přes den můžete druhé lůžko opět zasunout, aby dětem zůstalo víc místa na hraní a dovádění. Dokonce se vyrábějí i modely, kdy má první lůžko částečnou zábranu, aby dítě nespadlo kousek níž na vysunutou postel pro sourozence. A nebudeme si nic nalhávat, někdy by to děti udělaly i schválně. Však to znáte.

I u dětských rozkládacích postelí narazíte na varianty s úložným prostorem. Většinou jde o další patro šuplíků vysouvajících se zpod druhého lůžka. Nejčastěji jsou to šuplíky dva, protože každé dítě potřebuje svůj vlastní prostor na ukládání peřin, polštářů i dalších věcí. Opět platí, že se dá celá sestava zasunout pod první lůžko a děti mají přes den dost místa na hraní.

Válendy

Speciální kategorií dětských postelí jsou válendy. Na rovinu, nehodí se pro předškoláky ani pro děti na nižším stupni. Válendy jsou většinou příliš nudné a nezaujmou ani ty nejméně náročné děti. Přesto mají výhodu v podobě čela a postranní desky, která dítě chrání před studenou stěnou. I tak by měla být válenda spíš náhradním řešením, pokud se rozhodnete pořídit potomkovi novou postel.

Válenda je ale dobrou variantou pro starší školáky, středoškoláky i vysokoškoláky. Hodí se do dětských pokojů, kde děti nespávají každý den, ale spíš občas přespí. Pokud vaše dcera nebo syn začnou během střední školy bydlen na internátu, je válenda dobrou variantou pro všechny rodiče s napjatým rozpočtem. Přece jen vyjde většinou levněji než klasická postel pro děti.

I pro menší děti může mít válenda své kouzlo, ale ne ve funkci postele. Po odklopení svrchní části s matrací totiž nabízí uzavřený úložný prostor, kam se vejde až překvapivě hodně harampádí puberťáka, ale stejně dobře se tam může ukrýt dítě, když budete hrát na schovávanou. Akorát pozor, aby se v nastalé tmě a zavřeném prostoru nezačalo bát.






Patrové dětské postele

Patrovka je pro děti splněným snem. Jen málokterý malý človíček aspoň jednou nesnil o spánku na vyvýšeném lůžku, a to ani nemusí znát pohádku O princezně na hrášku. Patrová postel je pro malé holky a kluky tím nejlepším, na čem by mohli spát. Když budou moct spát právě na patrovce, určitě budou spokojení, i kdybyste zrovna netrefili jejich vysněnou barvu.

Pokud si patrovou postel pro děti představujete jako klasickou železnou konstrukci dvou nad sebou umístěných lůžek, jste vedle. Dneska jsou daleko častější vyvýšená jednolůžka. Přesto je patrová postel se dvěma lůžky elegantním řešením pro sourozence nebo dvojčata, kterým chcete ušetřit maximum prostoru na podlaze na hraní a jiné aktivity.

Jednolůžková patrová postel je ve skutečnosti spíš nábytkový set. Kromě postele, ke které se dítě musí dostat po žebříku nebo schůdkách, často nabízí i další výbavu – třeba psací stolek, úložný prostor ve formě polic nebo regálu, případně dokonce šatní skříň. Finta je v tom, že postel nahoře umožňuje využití prostoru pod ní. Takový nábytkový set dítěti přináší všechno potřebné pro každodenní vyžití.

I patrové postele – jednolůžka i dvojlůžka – mívají úložný prostor. U dvojlůžek bývá pod spodní postelí výsuvný šuplík, kam si děti můžou schovávat kromě peřin a polštářů také hračky. Jednolůžka mají podstatně víc možností. Kromě skříněk jsou úložné prostory třeba v zásuvkách uvnitř schůdků vedoucích k vyvýšenému lůžku nebo uvnitř nosné konstrukce celého nábytkového setu.






Co dětská postel musí mít

Důležité je, aby postel pro dítě znamenala bezpečí, radost a aby si k ní rychle vytvořilo vztah. Přece jen v posteli stráví hodně času. Nezapomínejte, že přes den děti často popustí uzdu fantazii a promění obyčejnou postel v létající koberec, nedobytnou tvrz nebo obávaný pirátský koráb.

Kromě toho musí být dětská postel dost dlouhá. Měla by výšku dítěte přesahovat aspoň o 20–30 centimetrů. Je to proto, že se malý človíček potřebuje do postele vejít i s polštářem, aniž by musel krčit nohy. Postel může být samozřejmě ještě delší. Akorát pak dávejte pozor na matrace s různě tuhými zónami. Ať dětem při spánku vyjde správná tuhost na správnou tělesnou partii.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste