Jak kombinovat barvy v dětském pokoji

Základem každé místnosti jsou stěny a podlaha. Vybírejte pečlivě. Syté a teplé barvy sice děti nabijí energií na celý den, ale večer je jen těžko nechají zklidnit a pokojně usnout. Pokud chcete dětský pokoj vymalovat jednou barvou, vyberte raději méně sytou variantu oblíbené barvy vašeho potomka.

Jakmile budete mít vyřízené stěny, můžete se vrhnout na barvu podlahy. Ta by měla v každém případě ladit s odstínem na stěně. Dobrý fígl tkví ve výběru neutrální barvy podlahy. Dětský pokoj je zdrojem inspirace, ale nemusí se v něm prát o pozornost křiklavě žlutá podlaha s červenou na stěnách. Raději volte podlahu tak, aby byla neutrální, a tím získáte volné ruce pro malování stěn.

Samozřejmě se na podlaze nemusíte držet tradičního koberce. Ten je sice dobrou volbou, ale pokud nechcete, aby pak dětský pokoj na fotografiích vypadal s flekatou podlahou divně, volte raději tmavší a krátkosrstý typ koberce. Uvidíte, že nám dáte zapravdu, i když třeba ještě vlastní zkušenost nemáte.

TIP: Zajímavou variantou podlahy do dětského pokoje je korek. Snadno se udržuje prostým lakováním jednou za 5 let. Navíc je měkký a teplý.





Jak na barvu nábytku do dětského pokoje?

Teď už máte nachystaný pokoj s vymalovanými stěnami a vyřešenou podlahou. V tom případě hurá na nábytek. Tentokrát se nebudeme zaměřovat na konkrétní sestavy dětských pokojů. Pokud začínáte od nuly a nemáte moc představu, můžete se inspirovat na e-shopu. Projděte si fotogalerie dětských pokojů a vyberte si styl, který bude vám i vašemu potomkovi sedět.

Ale teď už zpátky k barvám. Dětský pokoj snese barevnější nábytek. To je každému jasné. Jen jak praví klasik, všeho s mírou. Proto se zaměřte nejen na návrhy dětských pokojů, které vás při hledání vybavení nadchly, ale i na celkové ladění místnosti přímo u vás doma.

To, že jste si zamilovali foto dětského pokoje pro kluka, ale v mezonetovém bytu s okny na jižní stranu, ještě neznamená, že bude řešení místnosti ideální pro váš pokoj s nižším stropem a okny na východ. Stejně tak to ale neznamená, že dobře řešený pokoj pro kluka nemůže být ideálním dětským pokojem i pro holku.

Hitem moderních dětských pokojů je nábytek v dřevěném dekoru, který doplňuje jeden až dva odstíny barvy. Záleží na vás, jestli se budete držet konzervativnější růžové pro holky a modré pro kluky, nebo se pustíte do energické a ohnivé oranžové či žluté, které jsou neutrální pro každého.

Pokud svým ratolestem chcete místnost uzpůsobit po vzoru dospělých, vyberte jim klidně stěnu do dětského pokoje. Stane se centrem celkového naladění místnosti, podle kterého pak můžete vhodně zvolenými doplňky vykouzlit osobitou atmosféru, kterou vaše dítě ocení. A nebojte, dají se tak poskládat i levné dětské pokoje.

Jak všechny barvy sladit dohromady?

Držte se našich jednoduchých zásad, díky kterým určitě nešlápnete vedle.

1. Vyberte barvu na stěny a na podlahu. Snažte se volit odstíny, které nejsou příliš křiklavé a hodí se k sobě.

2. Nábytek do dětského pokoje se snažte ladit k interiéru místnosti. Celému dětskému pokoji by měla vévodit jedna barva. Tu může doplňovat sekundární odstín.

3. Barvy kombinujte tak, aby si byly buď blízké, nebo naopak naprosto kontrastovaly. Zajímavá může být kombinace žluté s jemnými odstíny oranžové. Ale špatnou volbou není ani modré doplněná o jemné žluté tóny – byť jde v tomto případě barvy, které jsou vysoce kontrastní.

4. Nepřehánějte to s odstíny ani počtem barev. Držte se pravidla, že méně je více.

5. Zapojte fantazii a buďte kreativní. První volba nemusí být správná. Dejte tomu čas a určitě najdete ideální kombinaci.






Přečtěte si také

  • 26 Bodů, jak na dětský pokoj
    2018-06-30 37184

    Přečtěte si 26 nejlepších rad, jak si poradit s dětským pokojem, aby byl pro vaši ratolest ideálním místem k životu.

  • Dětský pokoj, prostor pro naše nejmenší.
    2018-03-31 1612

    Jak zajistit, aby byl pokoj vaší ratolesti nejen funkčně i ergonomicky v pořádku a zárověň aby pro něj byla radost v něm žít?

  • Feng Shui (či Feng Šuej) a dětský pokoj.
    2018-03-15 2683

    Abychom splnili filozofii Feng Shui (či Feng Šuej) při zařizování dětského pokoje klade asi největší nároky ze všech místností našeho bydlení.

  • Jak vybrat dětský psací stůl
    2019-02-12 2096

    A co děti, mají si kde psát? To by měla být jedna ze základních otázek, když školákovi vybavujete pokoj. Pro správný rozvoj dítěte je přiměřené pracovní prostředí velmi důležité.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste