Jak na obývák, který nadchne dospělé i děti – 4. díl

Vítejte u další části naší série, kde vám radíme, jak zařídit obývací pokoj pro velké i nejmenší. Pokud jste zatím nečetli první tři díly, určitě se k nim vraťte, až dočtete tento článek. Budete tak mít kompletní přehled o možnostech, jak si doma vylepšit obývák, aby vyhovoval celé rodině. A co vás čeká v tomto díle? Začneme přehledem toho, jak využít každou skulinku prostoru na ukládání potřebných věcí. Budeme pokračovat tipem na modulární nábytek, který se snadno přizpůsobí každé situaci, ať už vás čeká hrací odpoledne s nejlepšími kamarády vašeho dítka nebo třeba slavnostní posezení se známými. Do třetice se vrhneme na fenomén skrytých postelí, což je praktická vychytávka nejen na přespání. A když vydržíte číst až do konce, najdete jeden extra tip. Pojďme na to.

Obývák, z něhož číší hravost, si zamilují i děti

Obývák, z něhož číší hravost, si zamilují i děti

Každý kout nebo nika poslouží jako úložný prostor

Obecně platí v bydlení jednoduchá rovnice; čím víc lidí v domácnosti, tím víc prostoru na ukládání věcí. Nejinak je tomu i v případě úložného prostoru v obýváku. Pokud se chystáte do pokoje pouštět pravidelně děti, abyste mohli společně trávit čas celá rodina, budete potřebovat ještě víc extra úložného prostoru, než kdybyste si do obýváku nastěhovali tetu či babičku. Co si budeme povídat, hračky prostě zaberou nečekaně hodně místa, takže je fajn, když je po hodinách hraní s dětmi můžete uklidit na bezpečné místo, kde nebudou všem na očích, obzvlášť ne prostořeké sousedce, která se jako náhodou staví na kafe vždy v tu nejméně vhodnou dobu.

Máte pocit, že ze svého obýváku už jen těžko vymáčknete další prostor, kam by se daly uložit věci? Většinou budete překvapeni, kolik se toho dá ještě vylepšit a přidat. Často zapomínáme na místa, kde bychom si běžně věci nedávali. Jsou to například šuplíky pod sedačkou nebo lavicí. Sice u země nejsou tak dobře dostupné, takže sem nechcete ukládat věci, pro které chodíte často, ale poslouží spolehlivě. Na občasné dětské hračky, nebo třeba náhradní povlečení, je to bezva schovávačka. Kromě toho sem padnou i deskovky, alba s rodinnými fotografiemi (pokud je ještě máte ve fyzické podobě) a další věci, ke kterým nepotřebujete přístup bez ohnutých zad. Určitě sem ale nedávejte nic, co by mohlo uškodit dětem. Jsou zvídavé a určitě do šuplat nahlédnou. To se spolehněte.

Skvělým řešením je posezení pod oknem, kde základnu vybudujete právě z úložného prostoru. Představte si řadu šuplíků, na kterých je nahoře rovná deska z překližky nebo dřeva. Do zásuvek se vám toho vejde hodně, protože budou vysoké klidně 50 centimetrů. No a nahoru na desku pak přidáte polštáře, molitanové podsedáky nebo cokoliv jiného, abyste si sem mohli sednout vy i vaši přátelé. Výhodou je, že během dne tady budete mít perfektní zdroj přirozeného světla pod nosem. Pohodlně si tu posedíte u kávy nebo s knihou, a navíc získáte prostor pro uložení věcí. Můžete si nechat šuplíky udělat i na míru. To už necháme na vás.

Čím více úložných prostor, tím větší pořádek v místnosti

Čím více úložných prostor, tím větší pořádek v místnosti

Modulární nábytek se přizpůsobí každé situaci

Tuhle fintu určitě znáte z Tetrisu. Správně srovnané kostičky šetří místo. V případě známé hry dokonce po vyrovnání do řady celá zmizí. To se u nábytku naštěstí neděje. Ale přesto je modulární nábytek skvělou variantou skládání částí do celků, které padnou každé situaci. Stejně jako v Tetrisu otáčíte tvar kostky tak, aby zapadl do kontextu těch ostatních, i tady si můžete namyslet, jak přesně budete chtít nábytek seskládat, abyste mohli využít obývák na hraní s dětmi, posezení se širší rodinou nebo třeba romantický večer ve dvou. To všechno vám modulární nábytek umožní, aniž byste museli dokupovat drahé doplňky.

Vezmeme si jako příklad třeba pohovku. Pro začátek si většina párů vystačí v obyváku s malým kouskem pro dva. Kdo nepotřebuje sedačku nebo pohovku, spokojí se s křesly. Ale když pak přijde změna, například postupně dorostou děti, je složité vyjít se stávajícím nábytkem tak, aby se nemusel kompletně vyměňovat. To ale platí jen v případě, že nevyužíváte modulární nábytek. Ten je totiž důmyslně vyvedený tak, že se dá rozšiřovat, případně zkracovat podle potřeby. Když potřebujete posezení pro dalšího člena rodiny, nebudete muset dokupovat novou pohovku. Jednoduše ke své stávající dokoupíte jeden díl a máte z dvojsedáku, případně trojsedáku, rohovou sedací soupravu.

Stejně dobře fungují taburety. U nich ani nemusíte nic vymýšlet. Jen je přesunete, nebo dokonce odnesete tam, kde je budete zrovna nejvíc potřebovat. Když se vám domů nahrne velká návštěva, může být taburet dobrou záchranou, aby si mohli všichni sednout. Nejčastěji si taburet zvolí hostitelé, kteří stejně většinu času stráví nošením jídla a pití, takže jim sezení bez opěrky nebude vadit. Hosté se mezitím mohou bez kompromisů nechat hýčkat pohodlnou sedačkou. A když všichni odejdou domů, můžete se na chvíli natáhnout na sedačce zase vy a taburet se stane skvělou podnožkou. Co bychom neudělali pro větší pohodlí, no ne?

Skrytá postel se může vždycky hodit

Nebojte se, nechceme si s vámi hrát na schovávanou, ani vás nutit k detektivní práci. Jednoduše jde o to, že ne všechny postele musejí plnit jednu jedinou funkci. Možná už doma máte rozkládací křeslo nebo sedačku. V tom případě jste vlastně připravení na cokoliv. Když se staví strýc, který se nestihne včas vrátit ze služební cesty a potřebuje nečekaně přespat, není problém. Když se bude chtít vašim dětem dovádět u pohádek a vy je budete chtít udržet na měkkém, aby si neublížily, máte vystaráno. A tak bychom mohli pokračovat i u dalších životních situací.

Na pohodlnou rozkládací sedačku uložíte i nečekanou návštěvu

Na pohodlnou rozkládací sedačku uložíte i nečekanou návštěvu

Než se nadchnete pro rozkládací varianty sedaček nebo křesel, promyslete si, jaká situace bude typická pro vás. Jestli to bude univerzální pojistka pro strýčka příhodu, klidně si vyberte podle vzhledu. I nepohodlné rozkládací pohovce se jednu noc vyspí každý. Ale pokud chcete raději něco pohodlnějšího, protože několikrát za měsíc přijede přespat maminka, raději volte rozkládací mechanismus, který je dělaný na každodenní přespávání. Je to sice investice navíc, ale vyplatí se nejen vám. Záda vašeho nocležníka vám budou nadosmrti vděčná, tomu věřte!

Ideální je kombinace rozkládacího křesla nebo sedačky s úložným prostorem. Z podstaty věci je sice jasné, že místo na uložení věcí nebude nijak honosné, protože se dovnitř musí vejít skládací mechanismus, ale lepší něco než nic. Přinejmenším budete moct dovnitř připravit přikrývku s polštářem a čisté povlečení. Může se hodit i vám. Nikdy nevíte, kdy se vaše polovička vrátí pozdě z večírku a bude moc nahlas chrápat, nebo bude v noci z nachlazení kýchat. Ani jedno vás pak budit nemusí. No a pokud máte děti, můžete dovnitř uložit třeba oblíbenou hračku, kterou jim vytahujete jen za odměnu.

Dejte zelenou hracímu koutku

Bonusový tip pro vás tentokrát máme ze soudku pro děti v obýváku. I tady si budou chtít děti především hrát. A k tomu potřebují dost místa. Ale pokud máte nábytek s lesklou povrchovou úpravou nebo jiné věci náchylné na omak, bude pro vás složité snášet neustálé utírání otisků malých ruček nezbedníků a nezbednic. Raději jim proto vyhraďte koutek, kde si mohou bez problémů hrát. Ideální je roh místnosti, kde jim zároveň uložíte všechny jejich věci do skříně, polic nebo třeba regálu.

Možná stejně sem tam budete muset své potomky nasměrovat, aby vám nesahali na konferenční stolek nebo vázu po babičce, ale určitě to bude lepší, když budou mít v pokoji svoje místo. Zároveň můžete děti učit uklízet hračky. Místo, kam je uložit, budou mít ostatně hned po ruce, takže se nebudou moct vymluvit na to, že je všechno daleko. Jednoduše je můžete nechat si hrát v obýváku pod podmínkou, že si pak hračky zase uklidí na své místo. Uvidíte, že to pro ně bude vítané zpestření oproti dětskému pokoji.

A jsme na konci čtvrtého dílu naší série, kde se věnujeme obývákům pro dospělé i děti. Pokud jste prošli všechny čtyři díly, máte na výběr z šestnácti variant vylepšení. Držíme vám palce, ať se vám doma povedou. A až budete mít hotovo, mrkněte taky na naše další články na blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste