Jak na parádní osvětlení obýváku – 5. díl

Vítejte u posledního pátého dílu ze série našich tipů na parádní osvětlení do obývacího pokoje. V minulých dílech jsme vám už nabídly spousty zajímavých rad a možností, jak si posvítit na všechno hezké v obýváku. Teď budeme pochopitelně pokračovat poslední várkou, která rozhodně stojí za přečtení. Můžete se těšit na tip, jak v pokoji udržet nádech denního světla i po setmění, jak ušetřit místo na stolku díky nástěnné lampě nebo jak nechat vyniknout dekorace pomocí světelných kuželů. Jdeme na to.

Dvě stojací lampy dodají interiéru potřebné osvětlení

Jak v pokoji udržet pocit denního světla i po setmění

Určitě znáte ten pocit únavy, když začne zapadat slunce a venku se zešeří. Většina z nás v ten moment vyrazí do kuchyně pro kávu nebo čaj, abychom v pohodě přestáli hranici mezi dnem a večerem. Po chvilce už přijmeme fakt, že slunce uvidíme zase až ráno, a v umělém osvětlení dotáhneme vše potřebné za tento den do zdárného konce. Ale může to být i příjemnější, pokud chytře zkombinujete osvětlení v pokoji.

Budete potřebovat stojací lampu se stínidlem, která patří hned vedle křesla nebo sedačky, kde nejraději trávíte doma čas. Lampa se postará o příjemné světlo, které bude stínidlo odrážet dolů směrem k vám. Je jedno, jestli se rozhodnete číst zajímavou knihu, plést šálu vnučce pod stromeček nebo třeba lepit model letadla z druhé světové války. V každém případě vám odraz paprsků správným směrem pomůže dobře vidět.

Stojací lampa parádně osvětlí místo na čtení

Stojací lampa sama o sobě by ale nestačila. Budete potřebovat taky nenápadné nástěnné svítidlo se stínidlem. To umístěte do výšky hlavy stojícího člověka, takže o něco výš, než bude nejvyšší bod stojací lampy. Ideální umístění je na stěnu, u které stojí lampa, ale o trochu dál od křesla nebo sedačky. Opět platí, že stínidlo by mělo odrážet světlo směrem po stěně dolů. Tím zajistíte další zdroj světla, který krásně doplní dominantní svit lampy a vykouzlí povedenou imitaci denního světla. Ve výsledku bude lampa hrát první housle a o dotvoření atmosféry se postará světlo na stěně.

Čtecí koutek můžete osvětlit taky nástěnnou lampou

Ušetřete místo na stolku díky nástěnné lampě

Stojací i stolní lampu zná každý. Ale ty pro nás v tomto tipu nebudou nijak důležité. Zabírají totiž dost místa na stole nebo na zemi, takže nemají tu výhodu, kterou se může pochlubit lampa nástěnná. Při správném umístění na zeď vám tahle lampa totiž ušetří místo, skvěle posvítí, a navíc udělá taky parádu. Stačí si vybrat kousek, který hezky padne ke zbytku vybavení místnosti a bude se hodit k veškerému nábytku, který v obýváku máte.

Když si vyberete tuhle variantu, promyslete si, na co budete nejčastěji lampu potřebovat využít. Pro čtení se vám totiž bude hodit jiná barva bílé než třeba pro odpočinek vleže. A ještě jinou barvu oceníte při práci na sedačce s přisvícením nástěnné lampy. Pro práci volte studenou bílou, která je zbarvená spíš domodra. Ta aktivizuje a pomůže vám soustředit se. Neutrální bílá zase skvěle padne ke čtení. Neunavuje a neuspává. Naopak pro odpočinek vybírejte žárovku s teplou bílou, která směřuje barvou paprsků ke žluté.

Nezapomeňte na vhodnou žárovku

Samotnou lampu pak nepřipevňujte na stěnu uprostřed nad sedačkou. Lepší je mít světlo zleva, pokud jste praváci, a naopak. Je to proto, že když budete chtít ve světle lampy malovat nebo psát rukou, nebude vám na papíře stínit vlastní dlaň. Ideální je lampa s dlouhým nastavitelným ramenem, které vám dovolí posunout zdroj světla nad místo, kde ho potřebujete.

Nechte vyniknout dekorace ve světelných kuželech

Ostré světlo často dráždí oči a ruší v soustředění. Taky může zkreslovat detaily, které krásně vynikají v tlumenějším nebo rozprostřeném a odraženém světle. Proto většina galerií využívá nepřímé přisvícení a nechává obrazy ve zdánlivém šeru. Tím lépe vyniknou méně zřetelné odstíny, které by v lesku plného osvětlení nebyly tolik vidět. Platí to nejen u impresionistických obrazů a galerií.

Světelného kuželu dosáhnete nasvícením bodovým světlem

Ale pokud naopak chcete doma nechat svá umělecká díla vyniknout, můžete zvolit opačnou strategii. Světlé obrazy nebo sošky s bílou stěnou na pozadí krásně vyniknou v kuželech ostrého světla namířeného zblízka proti zdi. Navíc stěna přirozeně odrazí většinu paprsků zpět do pokoje, kde díky tomu získáte přirozenější rozptýlené světlo, aniž byste ztratili fokus na umělecké předměty.

Ve výsledku vám takhle v obýváku vznikne vlastní soukromá mini galerie obrazů, sošek nebo jiných uměleckých předmětů, které se budou hrdě hlásit o přízeň v ostrém světle. Na druhou stranu budete mít příjemné klidné zákoutí k posezení na sedačce nebo křeslech, kolem kterých bude jemná záře rozptýleného světla odrážejícího se o stěnu. Takže vás při relaxaci nebude nic rušit. A když byste potřebovali inspiraci, můžete zavadit pohledem o některý z nasvícených artefaktů a máte vyřízeno.

Vytvořte si oázu na čtení díky stojací lampě

Vášniví čtenáři často ignorují horší světelné podmínky, protože se nechají rychle vtáhnout do děje napínavé knihy. Když pak fantazie pracuje na plné obrázky, aby hrdina visící na tenkém laně nad propastí nespadl dolů, není čas na zapínání světla, abychom si při čtení nekazili oči. Je vám to povědomé? V tom případě byste měli uvažovat o pořádné stojací lampě s nastavitelným směřováním zdroje světla. To vám totiž zajistí pořádné osvětlení i na nejčernější kapitoly temných románů.

Stojací lampa se 3 žárovkami

Stojací lampu se doma snažte umisťovat do kouta nebo aspoň ke stěně. Je to ideální místo, kde o ni nikdo nezakopne, a navíc nebude rušit pečlivě rozestavený nábytek. Taky nechá vyniknout vaše oblíbené křeslo nebo ušák, ve kterém si tak rádi čtete nebo něco vyrábíte. Pokud budete mít lampu se dvěma a více světelnými zdroji, namiřte jeden směrem k místu, kde si čtete, a druhý proti stěně. Tím vytvoříte pěknou kulisu z rozptýleného světla a nebudete si dráždit oči ostrým kontrastem světla a tmy.

Jestli chcete ještě jednu vychytávku navíc, můžete investovat do zásuvky s časovačem. Pak nebudete problém, když se začtete v podvečer, protože lampa sepne přesně v nastavenou hodinu. Nebudete muset odtrhávat oči od napínavé pasáže, a přesto získáte dost světla na pokračování v četbě. Jen myslete na to, že když odjedete na dovolenou, bude lepší zásuvku s časovačem vypnout, aby vám doma lampa nesvítila nazdařbůh.

Industriální stojací lampa zapadne téměř do každého interiéru

A to je ze série našich tipů na parádní osvětlení do obýváku všechno. Určitě jste si našli radu, která vám je blízká. Pokud ano, držíme vám palce, ať se vám doma povede co nejlíp uskutečnit. A až budete mít hotovo, mrkněte se na náš blog, kde najdete další užitečné tipy nejen ze světa nábytku.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste