9 tipů na parádní obývák

Čeká vás zařizování obýváku, ale nevíte odkud začít? Hlavně pusťte z hlavy polštáře. Jasně, jsou to dekorace, na které nemůžete zapomenout, ale jsou to dekorace, takže přijdou na řadu až po tom, co budete mít hotové důležitější věci. Dům taky nestavíte od komína, takže polštáře počkají. Věřte tomu.

1 Začněte dobrým plánem

Představte si, co všechno budete chtít v obýváku dělat. Potřebujete ho jen ke koukání na televizi, posezení s přáteli u dobrého vína nebo jen na poflakování s notebookem? Každý má jiné potřeby a zájmy. Takže svůj obývák naplánujte tak, aby se ctí uspěl ve všech situacích, kterým ho váš bohatý život vystaví.

Nezapomeňte u toho počítat. Není nic trapnějšího než málo místa pro hosty. Jo a dobré je nechat nějaký prostor volný. Nikdy nevíte, kdy se bude hodit na židli navíc nebo třeba na ležení u herní konzole. Zkrátka berte v úvahu maximum možných situací a nakonec si vše pečlivě sepište.







2 První na seznamu je sedačka

Pokud máte k dispozici jen omezený rozpočet, tady nešetřete. Sedačka je centrem dění, takže si zaslouží, když do ní investujete odpovídající sumu. Neznamená to, že vás musí zruinovat na několik let dopředu, ale určitě se vyhněte podezřele laciným kusům. Za pár měsíců budete rádi, že jste koupili kvalitní kousek.

U výběru sedačky samozřejmě berte v úvahu prostor a počet míst k sezení i přespání. Vše srovnejte s plánem a svými potřebami a snažte se neslevovat z nároků. Nebojte se sedačku vybírat na internetu. U prověřených obchodníků vám to ušetří čas i nervy.

3 Je čas na světlo

Připadá vám to jako prkotina? Věřte, že tak jednoduché to není. Snažte se nábytek v obýváku uspořádat tak, aby nepřekážel dostatečnému přísunu přirozeného světla ve dne. Přesto budete potřebovat umělé osvětlení. Teda pokud nechodíte spát se slepicemi. Ideální je kombinace lustru a lampy.

Lustr se postará o hlavní nálož světla, jakmile se slunce rozhodne utéct za západní obzor. Ale kromě toho oceníte i stojací nebo nástěnnou lampu. Ty vám budou vždy blíž, takže dokáží vykouzlit intimní atmosféru i se slabší žárovkou.

4 Vylepšete posezení kobercem

Koberec přes celou místnost je řešení, ale nudné a fádní. Pokud máte doma aspoň ucházející podlahu, nebo dokonce dřevěnou palubku či parkety s patinou, nechte je vyniknout. Koberec v takovém případě použijte jako ohraničení prostoru kolem sedačky. Vytvoříte tak místo pro relax.

Dávejte pozor na rozměry. Není nic horšího, než když usazení hosté nervózně šoupou nohama po tvrdé podlaze, protože už na ně nevyšel dost velký kousek koberce. Takže raději pořádný přesah než nedostatek. Kromě toho vybírejte barvu a vzor tak, aby sedly s celkovým nádechem místnosti.





5 Přidejte konferenční stolek

Nikdo asi doma nemáme komorníka, který by neváhal držet naleštěný tác, aby mohl každý host kdykoliv odložit svůj drink. To ale nevadí. Přesně tohle totiž bezvadně zvládne konferenční stolek. Nemusí být velký ani nový. Ale důležité je, aby spolehlivě udržel sklenice a šálky všech zúčastněných.

Pokud nemáte rádi moderní nábytek, můžete zkusit prošmejdit antiky nebo půdu. Třeba objevíte solitér v pěkném stavu, který díky patině dodá místnosti osobité kouzlo. Ale klidně můžete pořídit i nový stolek. Nebojte se výrazných tvarů ani barev.

6 Namixujte materiály a textury

Tady už jdeme do pocitové roviny, která je ale ve vyladěném obýváku taky potřeba. Představte si, jak chcete, aby působily jednotlivé prvky v místnosti. Přesně podle toho je pak vyberte. Má být stolek stabilní a odolný, vyberte masiv nebo kombinaci oceli a skla. Má být sedačka měkká a hebká, vyberte správný potah.

To samé platí i pro textury a vzory. Ne na všechno si člověk může sáhnout, ale přirozenou zvědavost a touhu po uspořádání uspokojíte i vhodnou kombinací vzorů. Postarejte se, ať k sobě ladí koberec s přehozem a závěsy. Pak jste na dobré cestě k úspěchu.






7 Konečně jsou na řadě polštáře

Nejlepší na dekorativních polštářích je jejich nahraditelnost. Přesně, nepotřebujete čtveřici prvotřídních polštářů v brokátu. Naopak, klidně se pro ně vydejte do výprodeje nebo na bleší trh. Vybírejte různé barvy, které k sobě jdou. Klidně si rovnou pořiďte dvě až tři sady. Tak, aby sedly k přehozům a vzorům v pokoji.

Skvělým tipem jsou doplňkové barvy. Pak totiž budete moct polštáře kombinovat a vždy k sobě sednou. Třeba k modré se hodí oranžová. Barvy polštářů v pokoji můžete měnit třeba podle nálady.

8 Nezapomeňte na osobní rovinu

Pro někoho jsou osobní knihy, protože prozrazují, co má člověk rád a co ho zajímá. Ke každé knize navíc existuje příběh, jak se dostala až do police. Jde o dárek, prostý nákup nebo třeba vzpomínkový předmět po někom blízkém? A nemusíme zůstávat jen u knih.

Své kouzlo mají všelijaké maličkosti a upomínkové předměty. Klidně sloni z porcelánu, když k nim máte vztah. Nebojte se být osobní. Kde jinde taky, když ne ve vašem obýváku.

9 Nespěchejte

Poslední tip je možná vůbec nejdůležitější. Není nic horšího než uspěchané zařizování. Obývák je konec konců srdcem domova, takže by tak na vás měl působit. Nenechte se strhnout a dejte si na čas. V klidu si promyslete každou věc, kterou chcete v pokoji mít a vyberte ji to pravé místo.

Že je věc na svém místě, poznáte snadno. Pokud vám při pohledu na ni poskočí duše radostí, je vše, jak má být. A když to náhodou nevyjde napoprvé, nevadí. Zkoušejte dál, upravujte, cizelujte a jednoho dne vyladíte obývák k dokonalosti.

Až budete mít hotovo, nezapomeňte mrknout na další články na blogu. Třeba v nich najdete inspiraci na jiné vylepšení domova.





Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste