Jak na osvětlení jídelny – 3. díl

Už teď jich znáte osm. Pokud vám některý z předešlých dílů utekl, vraťte se k němu po dočtení tohoto, ať máte kompletní obrázek o tom, co můžete doma v jídelně vylepšit. A co nás čeká tentokrát? Začneme tipem na propojení kuchyně a jídelny pomocí stejných typů světel, budeme pokračovat radou ohledně výšky a velikosti lustrů, aby perfektně sedly do prostoru vaší jídelny, a podíváme se společně taky na ladění barev stínidel pomocí kovových odstínů. Jestli naše články čtete pravidelně, tak víte, že na konci najdete ještě jeden extra tip navíc. Tak hurá do čtení.






Propojte styl kuchyně a jídelny pomocí osvětlení

Většina lidí dneska doma nemá samostatnou jídelnu. Pokud patříte ke světlým výjimkám, tak vám na dálku třeseme pravicí a gratulujeme. Přesto i pro vás může být tenhle tip zajímavý. Pro všechny ostatní je určitě praktický a platný. Jde totiž o chytré propojení místností pomocí podobného stylu zařízení. To se samozřejmě netýká jen nábytku nebo barev. I když i ty se velkou měrou podílejí na konzistenci prostoru. Předem vám prozradíme, že tenhle tip nebude nic drahého, jen to chce ideálně promyslet pár věcí dopředu, abyste pak hotové místnosti nemuseli upravovat.

Jestli máte spojenou kuchyni a jídelnu přímo v jedné místnosti, možná nebudete muset tenhle tip využít naplno. I tak se ale můžete inspirovat a udělat malou změnu, která vylepší celkové vyznění prostoru. Stejně jako v kuchyni nad ostrůvkem máte závěsná osvětlení, bude se hodit i nad jídelní stůl nebo bar v jídelně. Máme tím na mysli úplně stejné kousky. Teda pokud máte nad kuchyňským ostrůvkem menší závěsná svítidla, raději vyberte nad jídelní stůl variantu s většími stínidly, ale se stejným stylem. Tím propojíte zónu určenou k přípravě jídla s místem, kde si na něm tak rádi pochutnáváte.

Zpátky k nábytku a barvám. O obojím už tu šla řeč a neměli byste je podceňovat, pokud chcete spojení místností pomocí vybavení doladit k dokonalosti. Na začátku si promyslete, jaké barvy budete chtít využívat. Plánujete světlou kuchyni, do které pro zpestření dáte modrou vitrínu a příborník? V tom případě se nebojte do jídelny použít modré polstrování na židle nebo třeba modrý ubrus. Samozřejmě by to měla být ideálně stejná modrá, aby se místnosti lépe opticky spojily. Stejně můžete postupovat i v případě dekoru dřeva nábytku. Linka může být ve stejné barvě jako jídelní stůl a podobně. To už necháme na vás.







Vsaďte na dynamiku velikostí a zavěšení lustrů

Přisazeným stropním svítidlem díru do světa neuděláte. Je to sice praktické a nenápadné řešení, ale tím to hasne. S žádnou parádou v takovém případě počítat nemůžete, což nevadí na chodbě nebo v hale. Ale v jídelně je škoda nevyužít potenciál osvětlení i po estetické stránce. Pokud máte doma vysoké stropy, byla by to škoda dvojnásobná. Přitom je řešení jednoduché, funkční i krásné zároveň. Tkví ve správném rozmístění několika zavěšených lustrů, které společně vykouzlí okulibý celek. Možná to zní složitě, ale opak je pravdou. Chce to jen trochu času, představivosti a vůle. Pak budete mít osvětlení v jídelně přímo výstavní.

Pro začátek je dobré, když si rozmyslíte, kolik světla potřebujete v jídelně mít. Můžete to odhadnout podle velikosti stolu nebo výšky stropu. Jakmile budete vědět, kolik průměrně silných svítidel vám u jídla postačí, můžete začít kombinovat umístění lustrů tak, aby vytvořily originální sestavu, která vás nadchne svícením i vzhledem. Doporučujeme začít aspoň se třemi závěsnými osvětleními. Vyberte stejný styl, akorát klidně každý kousek v jiné velikosti stínidla. Tím získáte dynamiku nejen ve vzhledu, ale i v osvětlení samotném. Užší a menší stínidlo znamená koncentrovanější kužel světla a naopak.

Kromě velikosti stínidel se zaměřte taky na výšku zavěšení. I tady dodržujte rozdílnost u každého kousku. Případně můžete stejně velká svítidla pověsit do stejné výšky, čímž je rozřadíte do skupin. To se vám bude hodit, pokud potřebujete nad stůl pět nebo víc kusů osvětlení. Jinak si s tím lámat hlavu nemusíte. Ještě jedna věc, vybírejte klidně stínidla, která jsou vzdušnější a částečně průhledná. Nemusejí mít za každou cenu plné stěny. U nižších stropů by pak mohla sestava lustrů vypadat příliš těžkopádně. Takže se nebojte volit varianty, které působí vzdušně i materiálem. Vhodné jsou třeba proutěné kousky nebo látkové se zdobnými ornamenty. Záleží na vašem vkusu.

Vylaďte si interiér jídelny pomocí padnoucího osvětlení

Máte jasnou představu o vybavení jídelny? V tom případě máte náskok a bude se vám vše lépe ladit. Nábytek i další výbavu můžete nechat tak, jak jste si rozmysleli, nebo jak vám poradil bytový architekt. Jediné, co je potřeba promítnout do vaší představy o ideálně zařízené jídelně, je osvětlení. Nejde jen o množství, ale především o styl. Počet světel je sice důležité, abyste mohli pracovat s atmosférou místnosti podle situace, ale není to všechno. Proto sem dáváme tento tip, ať máte jídelnu bezvadnou do posledního detailu.

Jako první budete potřebovat znát styl místnosti. Ke každému totiž padne jiný styl osvětlení. Sice existují i univerzální varianty, ale ty jsou spíš kompromisem než vyladěným kouskem přesně pro to, co potřebujete doma vy. Takže pokud budete zařizovat jídelnu ve skandinávském stylu, nezapomeňte v podobném duchu vyladit i lustr. Měl by mít bílé nebo krémové stínidlo, které nebude rušit přílišnou pompézností. Ideální je nenápadný kousek s vyzdvihnutím praktičnosti. To samé platí i o doplňkovém osvětlení, které by nemělo strhávat pozornost od dekorací nebo dalšího vybavení v jídelně.

Druhou možností je využít kov. Tady už se ale připravte na malinko vyšší náklady při pořizování světel. Rozhodně to ale stojí za to. Představte si jídelnu v odstínech bukového dřeva. Stůl, židle i u zdi stojící regál dodržují stejný dekor i odstín, a tak by se hodilo tuhle synergii doplnit něčím, co sedne k celku. Chytrým řešením je lustr s měděným stínidlem. To je sice o fous tmavší než dřevo nábytku, ale krásně podtrhne čistotu designu a zařízení. Stejný typ lustru se ostatně náramně hodí i pro industriálně zařízenou jídelnu. V té si ale vystačíte i s žárovkou na drátě, pokud máte rádi minimalismus.

Odlište se a posviťte si v jídelně kaskádou

Tenhle bonusový tip vám umožní vykouzlit v jídelně originální osvětlení, aniž byste si museli dát velkou práci. O něco dřív jsme vám v článku nabízeli variantu s dynamickým zavěšením více lustrů. Tentokrát tuhle práci za vás udělají designéři a konstruktéři. A vy si můžete pohodlně koupit hotové osvětlení, které pracuje s hloubkou prostoru a má jednotlivé žárovky zavěšené v kaskádovitém stylu srovnaném do kruhu, řady nebo jiného tvaru.

Výhoda je v jednoduchém použití a pohodlném provozu. Některé takovéto lustry navíc můžete připojit k více vypínačům a rozdělit si žárovky do několika skupin. Tím získáte možnost bleskově upravit intenzitu osvětlení. Bude se vám to hodit u romantické večeře ve dvou i při rybích hodech. Ve druhém případě přímé světlo pomůže všem hostům dobře vidět na kosti, které jim tak pravděpodobně nezaskočí.

Pokud jde o styl, je kaskádovitý lustr k mání v mnoha variantách. Nám se třeba líbí minimalističtější provedení s kulatou stříbrnou krytkou na stropě a tenkými lanky, na kterých visí dva až tři různé typy žárovek – právě po typech je například můžete rozsvěcovat nebo zhasínat. Ale existují i velkolepější varianty, které připomínají lustry z koncertních sálů nebo divadel. Jen ve zmenšeném poměru. Vybrat už si musíte sami.

A jsme na konci třetího dílu naší série tipů na osvětlení v jídelně. Doufáme, že jste si i tentokrát našli radu, která se vám bude hodit. A až dokončíte úpravu v jídelně, klidně mrkněte na naše další články na blogu. Píšeme je pro vás rádi a pravidelně.







Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste