Jak na osvětlení jídelny – 2. díl

Jednak jste si tím mohli pomoct po praktické stránce, a jednak jste si tím jistojistě přišli i na estetické vylepšení. Ve druhém díle budeme společně pokračovat v sérii rad, jak zacházet se světlem v jídelně. A co nás čeká tentokrát? Nejdřív se zaměříme na různou velikost stínidel u osvětlení ve stejném stylu, budeme pokračovat doplňkovým osvětlením lamp, které dělá parádu nejen v tmavších koutech místnosti, nebo si prozradíme něco o speciální stojací lampě pro osvětlení stolu. Nakonec jako vždy necháme jeden bonusový tip. Tak hurá do čtení, ať co nejrychleji zjistíte vše potřebné.

Získejte dynamiku pomocí různých velikostí stínidel

Tohle je levná a velmi účinná finta, která parádně zvýrazní hloubku místnosti. I když máte menší jídelnu, tenhle trik způsobí, že bude vypadat větší. Přitom nejde o nic složitého. Jednoduše velikostí stínidla určíte prioritu jednotlivým zónám v místnosti. Většinou budete chtít centrum pozornosti držet nad jídelním stolem. Takže nad něj pořídíte několik závěsných osvětlení s největšími stínidly. Tím zajistíte, že nejvýraznější světla budou právě nad místem, kde nejčastěji snídáte, obědváte nebo večeříte.

Úplně stejný typ osvětlení jako nad jídelní stůl můžete dát i nad kuchyňský ostrůvek, pokud máte spojenou kuchyni s jídelnou jako většina lidí v Česku. Akorát tentokrát vyberte variantu s o něco menšími stínidly. Jinak by ale typ, styl i tvar měl být stejný. Tímhle dáte jasně najevo, že kuchyňský ostrůvek je pro vás až druhořadý, protože prim hraje jídelní stůl se židlemi, kde se odehrává vše důležité. Rozdíl v důležitosti můžete podtrhnout i menším počtem závěsných svítidel nad ostrůvkem.

Posledním místem, kde menší stínidla využijete jakbysmet, je bar. Ten si zaslouží ještě o fous menší stínidla, aby nad ním byly raději menší světla, ale na rozdíl od ostrůvku ve větším počtu. Proč je to lepší? Jednak můžete více svítidel lépe rozdělit do skupin, abyste si mohli s osvětlením baru dělat, co potřebujete, a jednak je to praktičtější. Rozptýlené světlo tu totiž není tak žádoucí. Proto jsou lepší menší a užší stínidla, stejně jako níže spuštěné lustry nad desku baru. Tím docílíte přesnějších světelných kuželů, které zvýrazní jakýkoliv drink nebo laskominu, které na bar položíte.





Využívejte eleganci doplňkového osvětlení

Lampy jsou skvělým příkladem funkčního i krásného doplňkového osvětlení. Máme na mysli stojací lampy s výraznými stínidly. Většinou tyhle kousky najdeme v obývacích pokojích, ale parádu vám doma udělají v kterékoliv místnosti – jídelnu nevyjímaje. Akorát počítejte s tím, že by stojací lampa s látkovým osvětlením neměla být příliš blízko místu, kde vaříte. Pokud máte kuchyni spojenou s jídelnou, raději lampu dejte na druhou stranu, než máte troubu se sporákem. Jinak by se stínidlo brzy zašpinilo.

Nemusíte mít ani trochu špatné svědomí, když stojací lampu šoupnete do nenápadného kouta pokoje. Naopak se vám tam bude hodit i z praktického hlediska. Často totiž v jídelnách lidé mívají bodová světla nebo závěsné osvětlení z úzkými stínidly, která brání rozptylu světla po místnosti. Pokud je to i váš případ, určitě si stojací lampu pořiďte. Dejte ji pak na místo, kde potřebujete hlavně večer a v noci vidět, ale hlavní osvětlení tam nemíří nebo se tam nedostane třeba přes zaclánějící nábytek. Když jedna lampa nebude stačit, nebojte se pořídit dvě. Bývá to lepší než jedna příliš silná.

Určitě před pořízení stojací lampy popřemýšlejte nad stylem lampy i stínidla. V žádném případě byste neměli vybírat kousek, který svým zevnějškem bude strhávat veškerou pozornost kohokoliv, kdo vstoupí do místnosti. To by vás i ostatní akorát zbytečně rušilo nejen při jídle. Pamatujte proto, že střídmý a nenucený styl laděný do jemných odstínů krémové, bílé nebo šedivé je správnou volbou. Když budete chtít něco zajímavějšího, volte třeba takovýto potlumený odstín s kresbou nebo vzorem, který není příliš výrazný. Pak budete mít krásnou ozdobu i praktické osvětlení tmavého koutu.

Posviťte si na stůl speciální stojací lampou

Jsou situace, kdy byste potřebovali přisvítit si shora nebo zboku, ale není to jak udělat. Někdy se nehodí mít lustr nad hlavou nebo nad stolem, protože z nějakého důvodu není možné pustit ho ze stropu, jindy zase nechcete narušit prázdnou zeď, na které máte vystavené obrázky z dovolené nebo třeba reprodukce slavných děl nástěnným osvětlením. A těm určitě není potřeba brát pozornost právě zmíněným osvětlením. Naštěstí je tu chytré řešení v podobě speciální stojací lampy, která vás dostane z nepříjemné situace bez kompromisů.

A jak taková speciální stojací lampa vlastně vypadá? Pokud nevíte, nemusíte se bát žádné exotiky nebo horentní sumy, když byste se pro tohle řešení rozhodli. Ve skutečnosti je to jen běžné svítidlo na velmi dlouhé a pružné tyči. Funguje tak, že váha objímky se žárovkou donutí tyč k prohnutí do oblouku. Podobně, jak se například ohýbají k zemi květiny, které pro nedostatek vody ztrácejí pevnost stonku. Takže v případě lampy vznikne dlouhý oblouk, který začíná na zemi u podstavce a končí žárovkou nad jídelním stolem.

Vypadá to velmi elegantně, a navíc je lampa dokonale stabilní. Je to proto, že absolutní většina hmotnosti lampy je koncertovaná do podstavce. Ten pak funguje jako kotvící prvek, který nedovolí lehké a pružné konstrukci převrhnout se. Takže můžete v klidu jíst při příjemném osvětlení, aniž byste museli světlo umisťovat na stěnu nebo na strop nad stůl. Když budete chtít tenhle tip využít, pořiďte si stmívatelnou žárovku. Ta vám dovolí upravit jas podle potřeby. Když si budete chtít udělat romantickou večeři ve dvou, snadno stáhnete jas na minimum, a přidáte na stůl svíčku. U vánočního kapra naopak můžete rozsvítit naplno.







Nakombinujte více odstínu stínidel a dejte jídelně styl

Představte si svou vysněnou jídelnu v odstínech barvy, kterou máte nejraději. Je jedno, jestli máte před očima zelenou, modrou nebo třeba oranžovou. V každém případě se vám budou v místnosti hodit nejméně tři různé odstíny stejné barvy. Tmavší a sytější by měl být důležitý nábytek nebo jiné klíčové vybavení v jídelně. Naopak doplňkové dekorace a věci menší důležitosti mohou být světlejší a víc do krémové. Nejsvětlejší pak připadne závěsům, ubrusu nebo prostírání. Tím získáte hezkou škálu i kontrast.

Kromě nutného nábytku a dekorací nezapomínejte barevně odlišit taky osvětlení. Teď nemyslíme barvu světla jako takového, ale máme na mysli stínidla. Když budete ctít trojici odstínu své oblíbené barvy, můžete stejnou logikou rozčlenit i osvětlení podle důležitosti. Tím získáte pestřejší prostředí sladěné do jednoho působivého stylu ve vaší oblíbené barvě.

Pokud vám můžeme poradit, vyberte si vždy aspoň jedno hlavní osvětlení, které dáte nad jídelní stůl a nad místa, která jsou v jídelně nejdůležitější. Toto stínidlo bude nejtmavší a nejsytější. Naopak doplňková lampička na skříňce bude ve světlejším odstínu. U té si vybírejte i podle praktického využití. Například lampička s možností naklopení nebo namíření žárovky je ideální kvůli rozličnému využití při vytváření atmosféry v místnosti.

A jsme na konci druhé části našeho rádce ohledně osvětlení jídelny. Věříme, že vám tahle čtveřice tipů sedla. Až budete mít vylepšenou domácí jídelnu, mrkněte se na naše další články na blogu. Píšeme je pro vás rádi a pravidelně.



Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste