Jak vybrat osvětlení do dětského pokoje?

Dětský pokojíček je doslova rájem vašich dětí. Je prostorem, který se mění na pirátskou loď, romantický hrad nebo divokou džungli. Mimo to je ale také místem, které má vyzývat k odpočinku a nabízet klidnou zónu pro učení. Jaké osvětlení vybrat, aby splňovalo veškeré nároky?

Na co myslet při výběru dětského osvětlení

Při plánování osvětlení nechte svoji fantazii běžet na plno. Široká nabídka světel vám umožní vybrat hravá zpracování roztodivných tvarů a barev nebo oblíbených pohádkových postaviček či zvířátek. Vše záleží na věku vašeho prcka, ale také na typu aktivity, kterou bude u osvětlení provádět. Nezapomeňte, že v pokoji by nemělo být jen dětské stropní osvětlení, ale také nástěnné lampy a lampičky na pracovní stůl. Při výběru si na pomoc klidně přizvěte malého raubíře, který bude pokoj obývat. Určitě vám řekne, po čem jeho dušinka touží.





Počet oken a barvy pokoje

S výběrem vhodného dětského osvětlení vám pomůže počet, velikost i směr oken vzhledem ke světovým stranám. Neméně důležité jsou rozměry pokoje. Podle těchto indicií vyberete přesně takovou kombinaci světel, která poskytne dostatečné osvětlení pro všechny činnosti: hraní, lenošení, učení i spaní.

Výběr podřiďte i tomu, jakou barvu a sytost má nábytek i výmalba pokoje. Tmavší barvy pokoj opticky ztmavují a zmenšují. Proto je lepší sáhnout po výkonnějším nebo jasnějším zdroji světla.

Bezpečnost na prvním místě

Při plánování rozmístění osvětlení vždy nejdříve zvažte bezpečnostní hledisko pojící se s rozmístěním světel. Nejbezpečnější jsou rozhodně stropní světla a světla nástěnná, která jsou připevněna dostatečně vysoko tak, aby na ně malé děti nedosáhly. Díky tomu se snižuje riziko rozbití a pravděpodobnost úrazu.

Nevyužité zásuvky zabezpečte záslepkou a do pokoje rozhodně nedávejte nestabilní osvětlení ve formě stojacích i stolních lamp. Během skákání do postele nebo házení s polštáři by se mohla snadno rozbít.





Typy osvětlení

Centrální osvětlení není jediné, které se bude v pokoji nacházet. Která světla by určitě neměla chybět?

  • Stropní – ano, toto je základní osvětlení, které v pokoji nesmí chybět. Jestliže má pokojíček nižší strop, sáhněte po lustrech přisazených. V opačném případě můžete sáhnout po lustrech závěsných. Světlo bude ozařovat celý pokoj, proto by mělo mít vyšší výkon.
  • Dětské nástěnné osvětlení – zpravidla se jedná o bodová světla nebo lampy, které se nacházejí nad herním nebo čtecím stolem. Své místo si však najdou i nad stolem pracovním.
  • Lampičky na stůl – slouží k tomu, aby děti dobře viděly na čtení a psaní, zkrátka na činnosti spojené se školou. Nejlepší volbou jsou lampičky s kloubovým ramenem, díky kterému si mohou nastavit sklon a směr svícení. Zdroj světla by měl být vždy schovaný ve stínítku, aby zbytečně neoslňoval a nenamáhal dětský zrak.
  • Noční dětské osvětlení – ideální volba pro novorozeňata a batolata, ale také předškoláčky. Svítidla by měla mít spíše tlumené světlo, které nebude rušit při usínání nebo přebalování.

Nejlepším zdroje světla jsou v dnešní době rozhodně LED žárovky, které se pyšní dlouhou životností, ekonomickým provozem a především tím, že jim nevadí časté rozsvěcování a zhasínání, což dětem často činí velkou radost!

Osvětlení přizpůsobte věku dítěte

Výběr svítidel souvisí s věkem dítěte, ale také s faktem, zda pokoj sdílí se sourozencem nebo nikoliv. Pro malé děti jsou jasnou volbou kreativní dětské lampy a stropní svítidla, která pokoj zútulní a dodají mu správnou atmosféru. Ideální barvou zdroje je teplá bílá. Rovněž nástěnné svítidlo nebo lampa na nočním stolku by měly mít teplou barvu. Nezapomeňte na to, aby se osvětlení dalo dobře ovládat i malou dětskou rukou.

Starší děti určitě potěší neutrální, ale přitom designové zpracování, které nabízí například lustry na tyčích s několika zářivkami svítícími do všech stran. Lampa na nočním stolku nebo PC stole by měla být nejlépe stmívatelná tak, aby si dítě mohlo intenzitu nastavit přesně podle toho, jaké činnosti se věnuje. Některé lampy nabízejí i možnost bezdrátového nabíjení smartphonů nebo nastavení RGB osvětlení.

Teplota světla

Teplota světla se odráží od toho, k jaké činnosti se osvětlení používá.

  • Stropní světlo – centrální osvětlení by mělo mít teplotu světla denní bílou, což je 6 000 K, ale může být i studená bílá 4 000 K.
  • Doplňková osvětlení – dekorativní světla, která mají navodit uvolněnou atmosféru, by měla mít teplotu světla 2 700 K až 3 200 K.
Nezapomeňte, že do pokojíčku patří nejen stropní, ale také další typy osvětlení. Kromě stolních a nástěnných lampiček můžete pokoji neodolatelnou atmosféru vdechnout i hravým LED osvětlením ve formě řetězů, které perfektně doplní nástěnku nebo ozdobí postel.







Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste