Jak uspořádat místnosti?

2327 Jak na krásné bydlení

Dispozice by měla být logická a poskytovat obyvatelům soukromé, polosoukromé a veřejné prostory. Provoz bytu se proto rozděluje na denní a noční zónu. Součástí denní neboli společenské jsou vstupní prostory, obývací pokoj, jídelna, kuchyň a příslušné komunikační a skladové prostory. Tyto místnosti se situují do blízkosti vstupní části bytu. Noční zóna zahrnuje místnosti určené ke spaní, aktivnímu odpočinku, pro psychicky náročnou práci a osobní hygienu. V celkové organizaci bytu se tyto prostory logicky umísťují v nejtišších částech bytu nebo domu, v co možná největší vzdálenosti od vertikálních komunikací – tedy od schodiště nebo výtahu.

 

Vstupte, prosím...

Vstupní část rodinného domu nás i naše hosty osloví nejdříve. Není proto vhodné je vnímat jako vedlejší. Tvoří je komplex prostorů následujících za sebou – závětří, zádveří a vstupní hala, případně předsíň. Závětří zabezpečuje ochranu proti nepříznivým vlivům počasí. Můžete ho řešit formou zapuštění dveřní části nebo překrytím tohoto prostoru libovolně tvarovanou stříškou. Hloubka jejího visutého překrytí by neměla být menší než 60 cm. Zádveří je zase důležitým tepelně – hygienickým filtrem rodinného domu. Vstupní prostory se orientují na nesluneční stranu. V obytném domě vstupujeme z chodby přímo do předsíně. Správně navržená předsíň mám mít kvůli volné průchodnosti minimálně požadovanou šířku 120 cm. Pokud je předsíň příliš malá, nesnažte se do ní za každou cenu vtěsnat šatní skříň. Někdy stačí i věšák na stěně a úzké skříňky na boty. Když přidáte novou nečleněnou podlahu a velké zrcadlo pro optické zvětšení prostoru, výsledek bude určitě působivý.

Komunikační plochy

Spojení jednotlivých prostorů v rámci podlaží zprostředkuje hala, chodba a předsíň, přechod jedné výškové úrovně do druhé umožňuje schodiště nebo výtah. Minimalizujte tyto komunikační plochy, ušetříte tak prostor na obytné funkce. Hlavní schodiště se situuje tak, aby bylo dobře viditelné a snadno přístupné. Prostor pod schodištěm je možné využít jako odkládací prostor. Minimální šířka chodby a schodištního ramene by měla být 90 cm.

 

Spolu, nebo odděleně?

Zamyslete se nad tím, co je podle vás centrem domu. Zda je to zejména v kuchyni, nebo je přesunete centrum vašeho bydlení do obývacího pokoje? Současné trendy totiž spojí obě tyto části do jednoho celku. Tento prostor by měl být otevřený vzdušný. Vybavíte-li kuchyňskou část kvalitním odsavačem par a tichou myčkou nádobí, nemusíte se vůbec obávat pověstných kuchyňských výparů a ruchu. Pokud jste se přeci jen rozhodli pro oddělenou kuchyň, měly by být alespoň co nejblíže u sebe, nejlépe v přímé návaznosti. Jídelna pak může být součástí obývacího pokoje nebo kuchyně. Obývací pokoj je centrem různých aktivit a měl by vyhovovat požadavkům všech členů domácnosti. Ideální je umístit ho v blízkosti vstupu. Orientuje se na sluneční jižní, jihozápadní nebo západní stranu, optimální orientace je na jih. V rodinném domě by měl mít přímé vyústění do vnějšího prostředí – do zahrady nebo zimní zahrady. Uvažujete-li o krbu, dejte pozor na dostatečný odstup od sezení, nejméně 2 m.

Vaření za zavřenými dveřmi

Pozitivem uzavřené kuchyně je její optické, zvukové, a zejména pachové oddělení od ostatních částí domu. Tato výhoda se však může stát nevýhodou pro člověka trávícího v kuchyni mnoho času. Předností otevřené dispozice je vzájemný vizuální kontakt. V místnosti nad 12 m2 je kromě kuchyňské linky prostor pro jídelní kout. Při umísťování kuchyňského stolu nebo barové desky se musí dodržovat základní typologické předpisy pro pohodlný přístup i stolování. Provozní vazba kuchyně na jídelní kout je velmi důležitá především z hlediska zabezpečení plynulého, nenamáhavého a bezkolizního podávání jídel při stolování. Kuchyň je nejlepší umístit na severní, případně severovýchodní či východní stranu. Nedoporučuje se orientace na jih a jihozápad, protože v kuchyni vzniká při vaření teplo a není třeba ho ještě znásobit orientací na sluneční stranu.

Spíž vedle kuchyně

Samostatná místnost pro uskladnění potravin by měla navazovat na kuchyň. Umísťují se tu kromě konstrukcí s odkládacími plochami chladící zařízení, tedy mraznička nebo mrazící boxy. Optimální manipulaci s předměty zabezpečí police hluboké minimálně 40 cm.

Místo na odpočinek

Lužnice je nejintimnější místností bytu. Samozřejmě pokud slouží jen ke spánku nebo polednímu odpočinku. V celkové dispozici se ložnice umísťují v nejtišší a nejméně frekventované části obytného prostoru, co nejdále od vstupu, od kuchyně a v co možná největší vzdálenosti od vertikálních a horizontálních komunikací, aby nedocházelo k rušení obyvatel při spánku. V rodinných domech s více podlažími je jim nejlépe ve vyšším patře nebo v podkroví. V ložnici nepotřebujete nic jiného než postel, Komodu a noční stolky, pokud máte k dispozici šatnu sloužící k uložení oblečení a ostatních věcí. Nejvhodnější orientace ložnice je na východ, jihovýchod a severovýchod. Ranní slunce a světlo přispívají k navození příjemné atmosféry, dobré nálady a dodávají člověku pozitivní náboj a energii. Ve večerních hodinách je v takto orientovaných pokojích naopak příjemně šero a v době letních veder chládek.

Šatna

Samostatná šatní komora dnes již nepatří ke komfortu, ale stává se běžným vybavením bytu či domu. Může být přístupná z chodby v blízkosti ložnice, ideální je však bezprostřední vazba na ložnici. Moderní policové systémy umožní výškové nastavení a lehkou vyměnitelnost odkládacích ploch. Oděvy věšené na ramínka vyžadují skříňku s hloubkou 60 cm, mělčí prostory se řeší speciálními výsuvnými zařízeními kolmo k čelu skříňky, která umožňují posun ramínek.

Svět fantazie

Dětský pokoj je místo, ve kterém může dítě rozvíjet svou fantazii, vytvářet si ve svém koutku jedinečný svět. Dispozičně je umístěte v blízkosti ložnice rodičů. Optimální orientací s dostatkem přirozeného osvětlení je východní a jižní strana objektu.

Koupelna a WC

V bytech, ve kterých žijí více než dva členové domácnosti, se vyžaduje zřízení samostatné koupelny a samostatného WC. V případě rodinného domu se dvěma podlažími je dobré umístit v přízemí WC s malým umyvadlem a sprchovacím koutem a v poschodí samostatné WC a větší koupelnu s komfortnějším vybavením. Tyto prostory se situují ve středu dispozice nebo v průčelí na neosluněné straně objektu. Minimální požadovaná funkční plocha samostatného WC je 80 × 110 cm, při otevírání dveří dovnitř 180 × 140 cm.

Pst! Tady se pracuje...

Pracovní doba mnoho lidí nekončí odchodem z pracoviště. Podle světových průzkumu pracuje doma více než 40 milionů lidí. Samostatná pracovna nebo pracovní kout v rámci kterékoliv místnosti se proto stává důležitou součástí dnešního bydlení. Minimální požadovaný rozměr pracovny je 8 m2. Umístění pracovny závisí na typu práce, kterou v ní vykonáváte. Pokud tam přijímáte klienty, měla by být v přízemí v těsné návaznosti na vstupní část domu, aby nebyli rušeni ostatní členové domácnosti. Některé typy činností vyžadují samostatný vstup z předsíně, například ordinace lékaře. Chcete-li mít doma ateliér nebo prostor, ve kterém vás nebude nikdo rušit, ideálním řešením je vyšší patro nebo podkroví, odkud máte inspirující výhled, případně propojení na terasu. Pracovnu orientujte v rozpětí sever – východ.

Technické místnosti

Technické místnosti jako kotelna, prádelna nebo sklad vám dobře poslouží i v suterénu rodinného domu. Pokud si nechcete prodražit stavbu podsklepením, zřiďte kotelny v blízkosti schodiště, vstupu nebo hygienických místností s možností přímého větrání. Kvalitu obytného prostoru charakterizuje užitková obytná plocha, obestavěný prostor, orientace místností ke světovým stranám, kvalita dispozičního řešení a logické provozní vazby. Uživatelská hodnota bytu závisí i na schopnosti přizpůsobit se měnícím se požadavkům a potřebám jeho obyvatel.

 

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste