Jídelní set, se kterým vám sedne každé jídlo

Začneme odbočkou. Kolikrát týdně jíte ve spěchu, nebo dokonce za pochodu? Určitě aspoň několikrát. Tak s tím byste raději měli přestat. Jasně, někdy to jinak prostě nejde, ale rozhodně v některých případech existuje řešení, kterým byste získali kýženou půlhodinku na klidné doplnění energie. Pokud jen trochu můžete, zkuste se zamyslet nad tím, jak upravit harmonogram, ať máte na jídlo dost času. Vyplatí se to.

Jídelní stoly a židle

Když si přes všechno úsilí nenajdete přes den čas na jídlo v klidu, udělejte si ho aspoň večer. Když se vrátíte domů unavení z práce, je nejlepším lékem na únavu oblíbená pochoutka. Tu byste si měli vychutnat v úzkém rodinném kruhu. Možná vám takový každodenní rituál připadá starosvětský, ale má své kouzlo.

Vaše mysl si odpočine už jen tím, že budete jíst společně jako rodina. Ale tělo potřebuje taky odpočinek. Proto se vyplatí investovat do kvalitní jídelní sestavy. Uvidíte, že je úplně něco jiného v klidu pojíst u pořádného stolu na pohodlné jídelní židli, než kdybyste v rozrušení slupli večeři u filmu na gauči. Věřte nebo ne, pro vaše tělo je to obrovský rozdíl. Zkuste to a uvidíte sami.







Jaká jídelní sestava je ta pravá?

Neexistuje jen jedna správná kombinace stolu a židlí. Ale obecně platí, že by židle i stůl měly být přiměřeně vysoké, aby se vám dobře sedělo a nekřivili jste si při jídle záda. Taky není vhodné sázet na levný nábytek ze supermarketů nebo hobby marketů. Většinou je nestabilní a po nějaké době se rozhrká. Právě stabilita a kvalitní zpracování by měly být klíčovými faktory pro váš jídelní set.

Internetové i kamenné obchody s nábytkem jsou plné nepřeberného množství jídelních setů. Na své si přijdou minimalisté hledající malinký stolek se dvěma nenápadnými stoličkami i hledači honosného stolování pro 12 osob. Správně tušíte, že velikost stolu a počet židlí je to, čím byste měli při výběru jídelní sestavy začít. Když nebudete brát ohled na nic jiného, založte svůj výběr na počtu osob, které běžně u stolu budou jíst a na tom, aby byl vybraný nábytek stabilní a vydržel.






Nejen masiv je správné řešení

Jistě, masivní dřevo je klasika. Ale klidně můžete sáhnout i po modernějších prověřených materiálech, případně kombinacích materiálů. Oblíbená je například kombinace masivu s laminem. Akorát pamatujte, že nosné části jídelního setu by vždy měly být pevné a neotřesitelné v základech. Jedině tak vám zaručí pohodlné a ničím nerušené stolování po dlouhá léta.

Pokud patříte mezi příznivce neotřelých tvarů a zdobení, možná raději sáhněte po MDF nebo dýze, případně kombinaci obojího s masivním dřevem. Oba prvně zmíněné materiály umožňují nábytek vyzdobit působivými detaily.

Vsaďte na dobrý dojem

Máte raději oblé tvary, nebo naopak přesné kolmé strany obdélníku? To je při výběru jídelního stolupoměrně zásadní otázka. K obdélníkovému stolu se možná na první pohled vejde víc lidí, ale nemusí tomu tak být vždy. Obzvlášť, pokud si vyberete stůl rozkládací. Zlatou střední cestou je kulatý stolek pro čtyři, který během chvilky rozložíte na oválný stůl pro osm osob. Uvidíte, že si zamilujete jeho univerzálnost. Ale samozřejmě můžete zvolit i jakýkoliv jiný.

Pokud přemýšlíte, jaký vybrat dekor, vsaďte na buk, ořech nebo olši. Dlouhodobě patří k nejoblíbenějším a nejuznávanějším dekorům nábytku vůbec. O jídelních sestavách to platí jakbysmet. Jestli doma nemáte malé děti, které by mohly světlý nábytek poničit, zvolte raději světlejší tóny. Působí optimisticky a lehce. Ale kdo má rád tmavou, určitě si taky bude mít z čeho vybrat.

Poslední rada na závěr, možná ta nejdůležitější vůbec zní: řiďte se především svým dojmem. Samozřejmě se nejdřív přesvědčte, že je vybíraný jídelní set dostatečně kvalitní, ale pak už je to všechno na vás. Konec konců, po několik dalších let, možná i desítek let, to budete právě vy, kdo u něj bude jíst. Tak šťastnou ruku při výběru a ať vám jídelní sestava sedne.

A když budete chtít po dobrém jídle vytrávit u čtení, mrkněte na naše další články na blogu. Třeba tam najdete zajímavosti, které vás inspirují.










Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste