Kuchyňské trendy roku 2021 – 1. díl

to jsou některé z trendů moderních kuchyní roku 2021. Nebojte se, že byste museli ihned přestavovat kompletní místnost. Znáte to, móda se točí prakticky stále dokola. U nábytku je to velmi podobné jako u oblečení, takže vaše zastarávající kuchyně může být za pár let opět v kurzu. Přesto ji neuškodí nějaké to malé doladění. Mrkněte sami.

Ukryté kuchyně pro minimalisty

Vyznavači úsporné výbavy mají letos jasného favorita. Malé byty ocení neotřelou kombinaci obývacího pokoje s kuchyní, která je na první pohled ukrytá. Finta spočívá ve vizuální úpravě podobné vestavěným skříním s vybráním nad linkou. Jediným skutečným signálem, k čemu je prostor doopravdy určený, zůstává dřez. Jinak působí celá instalace jako neobvyklé obložení stěn. Přitom jde o vestavěné skříňky a spotřebiče.

Pozor, taková kuchyně rozhodně není pro každého. Pokud je vás doma hodně a denně si chystáte několik jídel pro celou rodinu, tahle varianta vás neosloví. Není se čemu divit. Jediné využití ukrytá kuchyně najde u zapřisáhlých milovníku pořádku. Ti dokáží udržovat nezdravě perfektní čistotu v každém čtverečním centimetru svého obydlí. Jestli patříte mezi tyto lidi, máte rozhodně favorita na vzor pro předělání kuchyně. Ale připravte se na vyšší cenu kvůli vestavným spotřebičům.

Dvířka s drátěnou sítí

Neotřelá varianta kuchyňských skříní a kredencí je na světě už dlouho. Letos ale udělal opět rázný krok do módy, tak si ji pojďme připomenout. Je to klasická kuchyňská skříňka nad dřezem nebo i větší kredenc, která má místo standardních dvířek s plným vnitřkem nebo skleněné výplně jemný drátový výplet. Jde o variantu, která je vzdušná a oku libá, ale má taky své nedostatky.

V kuchyni bohužel obvykle bývá o něco větší vlhko a vzduch v nejbližším okolí sporáku je bohatý na mastnotu. Proto variantu skříněk s drátěnými dvířky volte jen v případě, že máte plně funkční digestoř, která výplet ochrání před zanesením. Věřte tomu, že dostávat usazené nečistoty z drátěného pletiva není žádný med. Na druhou stranu jsou výplety velmi elegantní a s plně funkčním odsáváním se stanou ozdobou každé kuchyně.

TIP: V nabídce obchodů s nábytkem najdete také skříňky s podobným vzorem na rukojetích skříněk.

Známé materiály na nečekaných místech

Mít kuchyni jako z katalogu byl donedávna sen každé druhé hospodyně nebo hospodáře. Ale protože katalogovou kuchyni má dneska doma už skoro každý, chtějí být lidé originální. Naštěstí doba přeje snílkům, takže už není nijak výjimečné, když se někdo rozhodne umístit věci na nečekaná místa. Nemusí jít o nic extrémně šokujícího, naopak někdy stačí vyladěná maličkost, která místnosti vtiskne osobitý ráz.

Dobrým příkladem může být rustikální policena zdi za dřezem, na kterou můžete vystavit působivý čajový servis, výroční sklenice na víno nebo třeba broušenou vázu po babičce. Jasně, není to dobrý nápad, pokud máte doma akční zvíře nebo neposedné děti. V obou případech by mohly vystavené věci přijít na zmar. Jinak je to ale bezvadné zpestření a krásný odklon od narýsovaných stránek katalogů kuchyní. Tak co, napadá vás jiná drobnost, kterou byste vystoupili z davu?

Odvážné barevné kombinace

Jaká je vaše oblíbená barva? Není problém ji aspoň částečně promítnout do vybavení kuchyně. Dokonce je v roce 2021 trendy vybavení obléct do vysoce kontrastních barev. Zajímavou kombinací je například dvojice tmavě zelených kachliček se staro růžovými skříňkami. Obecně se k sobě hodí barvy stojící na opačné straně spektra. Vznikne atraktivní spojení, které nechá vyniknout všechny součásti místnosti.

Ke zmiňované zelené se hodí i drobné detaily, které podtrhnou celkové zařízení kuchyně. Dobrou variantou jsou například měděné hrnce nebo naběračky. Stejně dobrou službu zvládne i mosaz. V takovém případě ale dávejte pozor, aby se mosazné odstíny nebily se zelenými obklady. Poslední perličkou v barevném uspořádání může být pastelově malovaný strop. Ten změní odstín světla v kuchyni a přidá atmosféru. Zkuste to a uvidíte sami.

Renezance poloviny minulého století

O opakujících se trendech ve světě nábytku už šla řeč. V roce 2021 bude mít navrch kombinace kuchyňské linky se spodními skříňkami v dekoru tmavého ořechu s vysoce kontrastní pracovní deskou v bílém mramorovém provedení. Skvělé jsou taky výrazné úchyty z oceli nebo černě nalakovaného matného dřeva, které doplní tmavý základ spodní části linky.

Nad pracovní deskou naopak vyniknou čistě bílé závěsné skříňkybez klik s otevíráním na dotyk. Dobrou alternativou je také dlouhá a ne příliš hluboká police na nejčastěji používané nádobí. Ta by samozřejmě kvůli vysokému kontrastu měla být taky bílá. Mezi pracovní linkou a závěsnými skříňkami se pak bude nejlépe vyjímat svislá mramorová deska na stěně za linkou. Výsledný celek je pozoruhodně nadčasový a elegantní.

Návrat závěsu pod dřezem

Tenhle fenomén v padesátých letech minulého století patřil spíš do kuchyně chudých, kde měl zakrývat nepořádek pod dřezem. Naštěstí už tahle funkce dávno není potřeba a závěs je dneska jasným chtěným doplňkem, který má ryze dekorativní funkci. Teoreticky za ním můžete mít i otevírací dvířka, ale je to podle nás zbytečné. Nejlepší je klasická úprava s vodorovnou závěsnou tyčí.

Výhodou závěsu pod dřezem je jednoduchý přístup k prostředkům uloženým v policích, jednoduchá údržba, a především možnost časté výměny vzoru závěsu. Ten můžete pořídit plastový, z umělé látky, ale klidně i z bavlny. Existuje prakticky nekonečně mnoho použitelných vzorů, takže si určitě vyberete. Akorát za závěs nedávejte odpadkový koš, zejména ne takový, který nejde zavřít. To byste po pár dnech vyhazování zbytků neměli radost.

A to je pro tentokrát všechno. Ale nevěšte hlavu, protože pro vás na blog samozřejmě zavěsíme i další díl kuchyňských trendů pro rok 2021. Kdybyste si chtěli zavzpomínat, jaké hitovky byly v kurzu o rok dřív, můžete se mrknout na náš čtyřdílný seriál článků, začněte prvním dílem.

No a až budete mít promyšleno, jaké změny v kuchyni uděláte, nezapomeňte se občas mrknout taky na naše další články na blogu. Najdete v nich mnoho zajímavých tipů nejen o kuchyních.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste