Moderní podlahy.

1683 Trendy

Tvrdé dřevo

Z elegantního až rustikálního vzhledu je tvrdé dřevo typ podlahy, který se stal symbolem dokonalosti a luxusu. Dřevěné podlahy jsou nejen krásné, ale především velmi odolné. Při výběru konkrétního typu dřevěné podlahy je důležité zaměřit se na druhy povrchových úprav, barev a dřev. Pokud máte rádi nábytek z masivu, je masivní podlaha více než vhodným doplňkem krásného interiéru.

Ekologické, autentické, krásné - masivní tvrdé dřevo je vyhledávaným typem podlah. Nadčasová volba, která koordinuje s mnoha styly - masivní podlahy z tvrdého dřeva poskytují výkon a trvanlivost, která trvá celý život, s flexibilitou, aby vždy zůstaly stylové a trendy. Dřevěné podlahy jsou často napodobované v podobě imitací z jiných druhů materiálů. Kvalitní dřevěná podlaha je zhotovena z více vrstev dřeva s vrchní vrstvou z tvrdého dřeva. Pod horní vrstvou jsou překryty vrstvy překližky, čímž se vytvoří silné a stabilní jádro, které je dále zesíleno vrstvou tvrdého dřeva na dně. Tato vícevrstvá konstrukce tradičně dává upravenému dřevu flexibilitu pro instalaci do sklepů, přes betonové podlahy a sálavé topné systémy.

Velké rozmanitosti si povšimněte při výběru barev, skvrn a povrchových úprav dřeva, a dokonce i tendencí k lehkému osvětlení nebo ztmavnutí věkem a slunečním zářením. Na trhu již existuje široký výběr dřevěných etalonů, které odpovídají jakémukoli stylu a designu. Rozdíly v druzích dřeva jsou fascinující, od výrazného zrna dubu až po jemné rovné javorové jádro. Exotika, jako je tigerwood nebo brazilská třešeň, nabízejí výrazný vzhled. Dřevo používané v podlahách je označeno tvrdostí, která určuje, jak odolné dřevo je a jaké má opotřebení. Dub, javor nebo brazilská třešeň patří k nejtrvanlivějším podlahám.

Podlahy z tvrdého dřeva mohou pocházet z pásů nebo prken. "Pásky" jsou šířky desek menší než tři palce. "Prkna" jsou tři centimetry nebo širší. Šířka desky výrazně ovlivňuje samotný vzhled podlahy. Široké pásy prken z tvrdého dřeva jsou krásné ve velkém pokoji. Při výběru je také důležitý způsob, jakým jsou hrany a konce desek řezány. Okraje mohou být čtvercové, zaoblené nebo zkosené. Dalším rozhodujícím faktorem je vysoký nebo nízký lesk. Nízký lesk a zároveň světlá podlaha může skrýt malé škrábance, které se mohou časem nahromadit na každé podlaze. Vyšší lesk podlahy zpravidla škrábance neskryje.

Podlahy z tvrdého dřeva jsou všestranné a krásné, ale nejsou to nejlepší materiály pro každou místnost. V koupelnách a prádelnách může vlhkost a srážení vody způsobit problémy. V suterénech se doporučuje instalovat laminátové, vinylové nebo linoleové podlahy. Podlahy z tvrdého dřeva mohou být trvanlivé a tvrdé jako nehty, ale sportovní boty s opěrkami, kámen ve vzorku tenisky nebo zvířecí drápy jsou příklady věcí, které mohou zanechat výrazné škrábance.

 

Laminát

Přejete si vzhled a okouzlující pocit z exotického dřeva nebo špičkového kamene za zlomek ceny? S tímto typem podlahy to je možné. Moderní laminátové podlahy mají vysokou odolnost, kterou ocení především aktivní domácnosti.

Laminátová podlaha má čtyři vrstvy: vrstvu opotřebení, návrhovou vrstvu, vnitřní vrstvu jádra a podkladovou vrstvu. Horní vrstva chrání podlahu před skvrnami a blednutím, návrhová vrstva je tvořena fotografickým obrazem dřeva, kamene, cihel nebo keramiky. Vnitřní jádro je vrstva odolná proti vlhkosti, zajišťuje stabilitu, odolnost, odolnost proti vlhkosti a absorpci zvuku. Podložka vytváří bariéru proti vlhkosti, která chrání podlahu před deformací. Tato vrstvená konstrukce činí laminátové podlahy pozoruhodně odolné.

Laminátová podlaha zachycuje krásu a design nejkvalitnějšího přírodního tvrdého dřeva, keramiky a kamene za zlomek ceny, stejně jako když vybíráte nábytek z lamina. K dispozici jsou vzrušující palety barev.

Laminátové podlahy jsou dodávány v široké škále velikostí, v závislosti na zvoleném vzhledu. Většina dřevěných prken je 4 palce nebo širší, zatímco keramická dlažba se pohybuje v rozmezí od 12 do 15 palců. Mějte na paměti, že šířka jednotlivých desek může mít výrazný vliv na vzhled podlahy. Široké šířky mohou doplnit velkou místnost a naopak mohou přemoci malou plochu. Vyberte vzhled, který harmonizuje se stylem a architekturou vašeho domova.

Neexistují žádná omezení pro umístění laminátu. Od podlahy koupelny až po kuchyně, laminátové podlahy fungují skvěle v každé čísti vašeho domova. Vícevrstvá konstrukce je bezkonkurenční z hlediska schopnosti zvládnout výskyt aktivních dětí a domácích mazlíčků. Další předností laminátu je snadná údržba.

Vinylový list

Vinylové podlahové krytiny se vyrábějí v různých podobách přírodního kamene, vzhledu dřeva a jiných typů – a to vše za přijatelnou cenu. Skvělá kombinace krásy a funkčnosti, vinylový povrch je odolný a snadno čistitelný typ podlahy, který lze instalovat kdekoliv v domácnosti.

Bezprostředním plusem je vysoká odolnost vůči oděru a skvrnám. Vynikající povrchová ochrana je ideální pro domy s dětmi a domácími zvířaty. Některé z kolekcí vinylových listů jsou dodávány s antimikrobiální ochranou, která chrání proti skvrnám a bakteriím způsobujícím zápach na povrchu.

Co se týká barevnosti, vyberte si z široké škály barev od bílé a černé až po různé odstíny béžové, červené, hnědé, zelené, modré, šedé a mnoho dalších. Nebo zvolte jen jednu barvu pro nepřerušovaný vizuální efekt. Absolutním hitem je technologie 3D tisku, ta přináší do vinylové desky úžasný realismus. Dřevěné a kamenné vizuály vypadají tak pravdivě, že se vaši hosté budou chtít dotýkat podlah, aby zjistili, zda jsou skutečné.

Všestranný vinylový list je skvělý pro všechny místnosti v domě, není však určen pro použití na schodech, ale pouze pro ploché, rovné povrchy. Vinyl je měkčí pod nohama než jiné typy opěrných podlah. Péče o vinylovou podlahu nemůže být jednodušší. Pravidelné zametání a příležitostné vyčistění čisticími prostředky udrží vaši podlahu krásnou.

 

Vinylová dlažba

Vinylová dlaždice je skvělý typ podlahy pro projekty typu "do it yourself", neboli „udělej si sám“. Některé jsou tak snadno instalovatelné, že můžete přeměnit svůj pokoj přes víkend. Stejně jako vinylový list, dlaždice je odolná, cenově dostupná a snadno udržovatelná.

Vinylová dlažba se skládá ze čtyř primárních vrstev: Uretanová opotřebitelná vrstva odolná proti poškrábání a oděru, ochranná čirá vrstva filmu, která chrání před roztržením, vodou a otěrem, tištěná designovou vrstvu, která nese realistické barvy a vzory a strukturální vinylovou podložku vrstvy, která zvyšuje pevnost a odolnost.

Modulový formát dlaždic umožňuje střídat různé barvy pro vytvoření šachovnic nebo jiných vzorků či použít jednu barvu pro jednolitý vizuální efekt. Vzorky dlaždic napodobují vzhled přírodních produktů, jako je dřevo, kámen, keramika nebo břidlice. Najdete své možnosti od retro po modernu, tradiční trendy, geometrické až květinové vzory. Některé vinylové dlaždice mají směrový vzor. Můžete tak vytvořit více než jeden pohled s touto konstrukční charakteristikou. Umístění dlaždic se vzorem běžícím v jednom směru vytváří jeden pohled, střídání směru vzorku o 90 stupňů od dlaždice k dlaždici vytváří mnoho dalších pohledů.

Standardní velikost vinylové dlaždice je 12"x12" a dlaždice je k dispozici v nízkém, středním a vysokém lesku. Vinylová dlažba je oblíbená podlaha pro užitné prostory, kuchyně, koupelny a herny pro děti. Vinylové dlaždice jsou velmi odolné a hodí se proto k dětem a domácím mazlíčkům, kterým neustále padají různé předměty na zem. Výhodou vinylových dlaždic je poměrně vysoká záruka, která se může pohybovat od 5 do 25 let.

Linoleum

Linoleum je odolný, ekologický podlahový typ, který je oblíben pro své živé a hluboké barvy. „Lino“ vylepší vzhled mnoha pokojům od tradičních mramorovaných vzorů až po jedinečné grafické návrhy.

Linoleum je velice šetrné k životnímu prostředí, řadí se tak mezi "nejzelenější" podlahy.  Je vyrobeno z přírodních materiálů: lněný olej, pryskyřice, recyklovaná dřevěná mouka, korkový prach, vápenec a minerální pigmenty, které jsou umístěny na jutovém podkladu. Je přirozeně antibakteriální a biologicky odbouratelný. Lino se prodává v metrových šířkách a několika tloušťkách. Většina lidí, kteří se rozhodují mezi vinylovým listem nebo linoleem, si zvolí vinyl, neboť ten je snadněji udržovatelný.

Ve starším domě může linoleum elegantně doplnit původní design období ostatního vybavení v pokoji. V moderních podmínkách může linoleum zářit v pestrých barvách nebo být zhotoveno na zakázku a vytvořit tak kreativní vzory na podlaze. Linoleum lze instalovat ve většině místností v domě, ačkoli je zatím nejoblíbenější v nebytových prostorách. Linoleová podlaha není určena pro schody nebo koupelny. Nedoporučuje se používat ve vlhkých prostorách kvůli jeho nadměrnému roztažení.

Jedna z nejvýraznějších vlastností linolea je, že celá tloušťka vrstvy opotřebení (vše kromě jutové podložky) je homogenní. To znamená, že barva a vzor se rozkládají po celém povrchu podlahy stejně a současně. Linoleum má životnost déle než 40 let, pokud je instalováno a udržováno správně. Lino je měkké pod nohama, díky čemuž je vhodné pro dlouhodobé stání, odolává poškrábání a padající předměty na něm nezanechají stopy, takže je ideální pro domácnost s dětmi a domácími mazlíčky. Co se týká údržby, linolea vyžadují čističe s nízkým pH, aby nedošlo k poškození podlahy.

Pokud se rozhodnete pro nové linoleum, doporučujeme profesionální instalaci. Usazení linolea je daleko složitější než u vinylu. Linoleum lze instalovat na většinu podlah, včetně betonu.

 

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste