Modernizace dveří

1425 Tipy a triky

Není to tak dávno, když se při stavebních pracích původní dřevěné dveře nekompromisně nahrazovaly novými. Často zbytečně. Mnohé jsou v dobrém stavu, stačí je jen zrenovovat. Kompletní výměna dveří není levná záležitost, za obnovu zaplatíte zpravidla méně než za nové.

 

Jak na to

Dveře je třeba vysadit a šetrně demontovat kování a jiné kovové ozdobné prvky. Pokud vás čeká oprava více dveří, je dobré všechny prvky označit, abyste později nedumali, kam patří. Znehodnocené části se odstraní a doplní náhradou identického druhu dřeva. Spáry vzniklé seschnutím a případné díry se lamelují, to znamená, že se vyplní tenkými laťkami lepenými k sobě. Jednotlivé díly je možné spojit epoxidovou živící nebo běžným disperzním lepidlem. Pokud chcete drobná poškození zatmelit, můžete použít na trhu dostupné zabarvené tmely na dřevo. V mnoha případech je to však zbytečné, drobná poškození zdůrazní starožitný vzhled. Je-li dřevo napadeno dřevokazným hmyzem nebo plísněmi, je ze všeho nejdříve nutné ošetřit dveře přípravky určenými k jejich likvidaci ve všech jejich vývojových stádiích. Kromě lihových již najdeme na trhu ředitelné vodou.



 

Co se starým nátěrem?

Stejně jako u renovace nábytku, dveře je třeba zbavit původního nátěru se špatnou přilnavostí až po zdravé dřevo nebo poškozenou přilnavou vrstvu nátěru. Má-li starý nátěr dobrou přilnavost, není třeba ho odstraňovat, stačí lokálně opravit poškozená místa. Starou barvu je možné obrousit bruskou, hoblíkem, frézou, opálit ohřátým vzduchem či plamenem pomocí speciální pistole nebo na ni aplikovat chemický prostředek – odstraňovač starých nátěru. Při výběru konkrétního způsobu je důležité, aby se jím nezničila jemná profilace jednotlivých dílů. Mechanické odstraňování se používá zejména na velké rovné plochy. Jemné detaily se čistí brusným papírem, tvrdým plastovým kartáčem nebo chemicky. Chemické odstraňování má jednu nevýhodu – odstraní všechny nátěrové vrstvy, navíc nejsou tyto prostředky příliš přívětivé vůči přírodě. Zvažujte proto, zda je to opravdu nutné – v mnoha případech tomu tak není. Práce je třeba vykonávat velmi opatrně, aby se při tom nepoškodilo dřevo. Nátěr je možné odstranit i louhováním, které je však v amatérských podmínkách velmi obtížné a může dřevo vážně poškodit. Je však možné svěřit dveře odborníkům v louhárně.

 

Nový vzhled

Památkově cenným dveřím navraťme původní tvář. Jinak je možné a dnes velmi oblíbené i u dveří natřených krycí barvou odhalit přírodní dřevo. Barvu dřeva můžeme upravit mořením. Pokud je nechceme ztmavit, ale naopak zesvětlit, můžeme použít roztok peroxidu vodíku nebo bělící laky. Ke konečné úpravě povrchu použijeme bezbarvý lak, který může být určen pro zachování vzhledu s otevřenými nebo uzavřenými póry. Pro dveře je vhodnější póry uzavřít, nezanášejí se tolik nečistotami. V současné době je velmi oblíbená úprava napouštěcími olej a vosky. Povrch je však citlivý na mechanické poškození, proto je u dveří třeba jejich použití důkladně zvážit. Nemůžeme-li nebo nechceme ponechat čistou strukturu dřeva, zvolíme krycí nátěr syntetickými, olejovými nebo vodou řiditelnými barvami. Speciální povrchovou úpravou je fládrování. Jde o typické zkrášlování méně hodnotných dřev tak, aby vypadala jako dřeva vzácná (mahagon, jdu, ořech apod.).

Exteriérové dveře je nejlépe natřít lazurovacími léky. Chrání je před povětrnostními vlivy, UV zářením a zvýrazní kresbu dřeva. Krycí přípravky musí být speciálně určeny pro venkovní použití. Většinou použijeme lesklý email, neboť na jeho hladkém povrchu neulpívají nečistoty, čímž se dveře lépe udržují v čistotě.

 

Plastové balení

Některé specializované firmy dokáží opravit dveře i bez použití nátěru. Obnova spočívá v potáhnutí dveří vysoce odolnou plastovou fólií. Je barevně stála, zdravotně neškodná a omyvatelná. I když tato speciální fólie imituje dřevo, na pěkné staré dřevěné dveře se přeci jen nehodí.

 

Nezakopněte

Původní prahy jsou nejvíce poškozenou součástí dveří. Nahnilé nebo prošlapané je nejlepší odstranit a vyměnit za nové. Jsou-li v kontaktu s vlhkým prostředím, je třeba je impregnovat. Lehce poškozené prahy stačí osadit prahovou lištou. Renovace dveří vyžaduje zručnost a důkladnou znalost technologie. Nejste-li dostatečně zdatní nebo se na to jednoduše necítíte, raději přivolejte na pomoc firmu, která vám pomůže dopracovat se kýženému výsledku.

 

Obnova historických dveří

Původní dveře jsou dost často předmětem památkové ochrany budov. Tyto originály představují vzácný doklad minulosti nesoucí rukopis mistrů. Dobové dveře bývají obyčejně z velmi kvalitního dřeva a jsou výsledkem špičkového řemeslného výkonu. Často jsou zdobené kovanými kovovými doplňky, ty mladší vitrážemi nebo skleněnými výplněmi tradiční výroby. Aby se zachovala památkově-historická hodnota, je potřeba se vždy pokusit o jejich záchranu. Pokud by se definitivně odstranily, budova se ochudí o unikátní relikvii nevyčíslitelné hodnoty. K výměně původních dveří se přistupuje jen případě, že jsou v tak špatném stavu, že jejich obnova není možná. Repliky by měly striktně kopírovat historické originály. Metodika obnovy vyžaduje věrnou imitaci každého detailu včetně kování a použití stejných materiálu a povrchové úpravy jako původní. Pokud mezitím původní dveře zanikly, vyrobí se autentické kopie originálu na základě fotografií nebo jiných podkladů. Nikdy se nenahrazují sériově vyráběnými průmyslovými produkty historizujících tvarů. Pokud se rozhodnete přistoupit k výměně dveří, v žádném případě originály neničte. Najděte jim vhodný skladovací prostor, kde nebudou překážet. Způsob opravy vždy konzultujte s odborníkem.

Často staré dveře zaniknou, protože je přestaneme používat. Mohou být i nadále užitečné, není je třeba hned likvidovat a existující otvor zazdít. Můžete z nich vytvořit například originální skříň.

 

Ochrana dřeva

Životnost neošetřených dveří může za příznivých podmínek v interiéru dosáhnout až 200 let, zatímco v exteriéru 10 až 15. Správné ošetření zvyšuje odolnost dřeva jak vůči biologickým škůdcům umění, tak proti povětrnostním vlivům. Exteriérové dveře jsou vystavené většímu nebezpečí, proto je jejich ochrana náročnější.


Přečtěte si také

  • Bezpečnostní dveře
    2018-07-28 1404

    Procházíte jimi několikrát denně. Chrání vaše soukromí a bezpečí vaší rodiny. Jsou vaší vizitkou. Co byste měli vědět při výběru vstupních dveří?

  • O předsíni trochu jinak.
    2018-05-12 1630

    Předsíň. Prostor, ve kterém probíhá akt přivítání a loučení. Po překročení jejího prahu odložíte svrchník, z unavených nohou setřesete boty a vdechnete naplno atmosféru domova.

  • Předsíň - neboli vstupní prostor do domova.
    2018-03-10 2188

    Předsíň je taková podaná navštívenka a ta by měla být vkusná, aby se náš host těšil, co přijde dál. Čím tedy dosáhneme kýženého stavu?

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste