O předsíni trochu jinak.

1634 Jak na krásné bydlení

Předsíně jsou v žebříčku důležitosti, praktické funkčnosti a estetického vnímání je vstupní místnost rovnocennou partnerkou ostatních částí interiéru. Měla by zapůsobit na první pohled, dále poskytnout místo na odložení potřebných věcí, postarat se o pohodlí při obouvání, umožnit vizuální kontrolu před odchodem a zároveň zachovat dostatečný prostor k pobytu a zajistit bezpečnost pro vaše kroky. Při tom všem musí žít v harmonickém souladu barev, materiálů a stylu s ostatními místnostmi v našem obydlí.

 

Mýtus o podlahách.

I když je předsíň spojnicí mezi domovem a okolním světem za vstupními dveřmi, nedělejte z ní sterilní zónu. V době vysoce odolných povrchů laminátových a dřevěných podlah není nutným pravidlem keramická nebo gresová dlažba. Samozřejmě je vhodné dodat, že každý materiál na podlahu má svá pozitiva i negativa. V první řadě si musíme ujasnit, jakého výsledného efektu chceme docílit. Chceme propojit podlahu v předsíni s otevřeným obývacím pokojem bez použití přechodových lišt? Upřednostňujeme jednotný styl podlahy v celém interiéru? Počítáme s tím, že velká prázdná plocha předsíně bude lákat děti ke hrám? Vcházíme do předsíně bytu ze společného schodiště, kde jsme si aspoň částečně očistili podrážky, nebo s nechtěným obsahem podrážek vcházíme přímo z venku?

Dřevěné a laminátové podlahy s dezénem již začínají konkurovat dlažbě o její jedinečnost v bezpečnosti proti uklouznutí, nevyrovnají se jí však tvrdostí povrchu. Obáváte-li se u plovoucích podlah skvrn od vody z mokrých bot, věřte, že vyberete-li si materiál s kvalitní povrchovou úpravou, nic se nestane. A přece ani na dlažbě nenecháme vodu jen tak stát, ale v tomto ohledu je dlažba nezničitelná.

Stěnám stačí barva.

Podobně se zamyslete nad opodstatněností otěruvzdorných a omyvatelných nátěrů doporučovaných na stěnu v předsíni. Objektivně zvažte, o co více jsou namáhané oproti stěnám v kuchyni či dětském pokoji. Raději si dejte více záležet na barevném sladění s ostatními místnostmi, na namíchání vhodné kombinace odstínů nábytku, jako jsou skříňky, botníky a věšákové stěny. U větších hal se nemusíte bát sytějších barev. Pokud je předsíň menší, vyhrajte si alespoň s jednou stěnou. Dolaďte k ní i vhodný sedací nábytek, koberec a stojan na deštníky. Pozor, umělé osvětlení zkresluje odstíny barev vybíraných na denním světle, obzvláště u zářivek se studeným spektrem. Ani v předsíni nezapomeňme na doplňky, které ji zútulní.

Sezení bez stolku.

Stolek v předsíni již minimálně celou dekádu neslouží jako podstavec pro pevný telefon, ale jako odkládací plocha. V ideálním případě bude vyšší a bude obsahovat zásuvky na drobné předměty denní potřeby. Vhodným kandidátem na tuto funkci bude jistě věšáková stěna, která kromě odkládacích ploch bude obsahovat také tolik důležité zrcadlo. K sezení bude stačit taburet, nebo malá stolička. Její výšku vyberte tak, aby se z ní pohodlně obouvalo, obzvláště seniorům nebo malým dětem.

 

 

Co dalšího se nám bude hodit?

Jak jsme již zmínili, pro dojem uspořádané a uklizené předsíně, která nás i naše návštěvy bude vítat je důležitý dostatek odkládacích prostor na šaty, boty a doplňky. Podob májí mnoho, od vestavných nebo samostatně stojících skříní přes věšákové stěny, k prádelníkům nebo úzkým výklopným botníkům nezabírajícím tak vzácný prostor. Nenahraditelným pomocníkem bývá také stojan na deštníky. Nesmíme zapomenout na zrcadlo, které nám umožní poslední kontrolu našeho zevnějšku, než vyrazíme do světa.

 

Přečtěte si také

  • Předsíň - neboli vstupní prostor do domova.
    2018-03-10 2190

    Předsíň je taková podaná navštívenka a ta by měla být vkusná, aby se náš host těšil, co přijde dál. Čím tedy dosáhneme kýženého stavu?

  • Skříně, jak na ně?
    2018-04-19 1515

    Zamysleli jste se již nad tím, jestli jsou pro vás lepší vestavěné skříně, nebo klasické, samostatně stojící?

  • Moderní podlahy.
    2018-04-10 1697

    Potřebujete poradit s výběrem typu podlahy? V našem článku se dozvíte o výhodách a kompromisech všech druhů podlah, které jsou trendy v poslední době...

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste