Nekažte si oči, aneb jaké je správné osvětlení pro váš stůl.

1429 Tipy a triky

Stínům se musíme vyhnout!

Ideálním zdrojem světla samozřejmě zůstává to denní. Tento zdroj je nenahraditelný a žádný umělý zdroj se mu nepřibližuje. Ale co máme dělat, když se dny začnou krátit a je brzy tma? Pojďme se společně podívat, jaké platí zásady správného osvětlení pro psací stoly a jejich pracovní plochy. Samozřejmostí je, že zdroj světla umístíme tak, abychom si nestínili jakoukoli částí těla. Nejlepší volbou je umístit svítidlo tak, aby nám osvětlovalo plochu z čela. Pokud toto není realizovatelné, držme se zásady, že pravák má mít zdroj světla po levé ruce a obráceně.

Nejlepším řešením je svítit na pracovní desku a při tom mít rozsvícené i hlavní světlo v místnosti. Dbejme na to, aby obě svítidla používala stejné, buď teplé, nebo studené spektrum. Ne rozdílné. Zdroj světla by měl být ve vzdálenosti kolem 40 až 50 centimetrů od pracovního místa v úhlu 60 až 70 stupňů a intenzitě cca 600 Lux, tedy zhruba 75W klasické žárovky, ovšem je velmi důležité, aby svítilo na pracovní plochu, ne nám do očí!

 

Kvalita a ergonomie

Při výběru samotného osvětlení je třeba se soustředit na to, aby bylo vyrobeno z kvalitních materiálů, mělo všechny potřebné atesty a bylo ergonomické. Kvalitní materiály zajistí hlavně dlouhověkost samotného zařízení, atesty jsou nezbytný důkaz toho, že daný model prošel státní zkušebnou a je tedy bezpečný a ergonomie zaručí pohodlnost samotného používání. U polohovatelných svítidel se zaměříme na to, aby základna byla dostatečně robustní, aby při manipulaci se svítidlem nemohlo dojít k jeho překocení, velmi stabilní jsou i lampy, které se dají upínacím mechanizmem k desce pracovního stolu. Nezanedbatelnou roli hraje i umístění vypínače a případných ovládacích prvků, kterými se lampa polohuje.

Jak jsme se již zmínili na začátku článku, velkou roli hraje umístění stolu, jeho orientace vůči oknu, popřípadě oknům i dalšího nábytku, hlavně velkých kusů jako jsou skříně a další. Důležité je také zvolená barva malby zdí a závěsů.

 

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste