Skříně, jak na ně?

1514 Jak na krásné bydlení

Již při zařizování bytu nebo domu by se každý měl zamyslet, kde a jak bude řešit úložné prostory. Zamysleli jste se již nad tím, jestli jsou pro vás lepší vestavěné skříně, nebo klasické skříně a skříňky, samostatně stojící?

 

Dostatečně velký odkládací prostor, kde má každý předmět své místo, vám výrazně usnadní úklid a zajistí pořádek. Je vhodné si ještě před konečným výběrem skříní promyslet, co všechno do ní potřebujete uložit. Samozřejmě myslete na rezervu do budoucna.

Co mají oba typy společné?

Při úvahách nad umístěním obou typů skříní vycházejte z tvaru a velikosti půdorysu místnosti. Vezměte v potaz rozmístění oken a dveří. O umístění skříně do ložnice s manželskou postelí můžete uvažovat jen v případě, že má místnost plochu alespoň 12m2.

Klasické volně stojící skříně umístíme podél kratší stěny místnosti, vestavěné i do rohu, kde budou mít podstavu tvaru trojúhelníku. Výhodné je jimi také vytvořit samostatnou šatnu. V návaznosti na další zařízení bytu myslete i na to, že před skříní bude potřeba místo asi jednoho metru na manipulaci.

 

Klasická volně stojící skříň.

Jednou z výhod samostatně stojících skříní je jejich nižší pořizovací cena. Klasická třídveřová skříň z lamino-třískové desky s hloubkou 59 cm a výškou přes dva metry se standardním vybavením, bude rozpočet pod 5000,- Kč.

Se samostatnými skříněmi můžete dle potřeby manipulovat, případně je odstěhovat. Tuto výhodu samozřejmě vestavěné skříně nemají.

Můžeme si také vybrat z různých způsobů otevírání skříní. Od standardních dveří na pantech, které se otevírají do místnosti, přes modely se shrnovacími, či posuvnými dveřmi.

Můžeme si vybrat z nepřeberného množství materiálů a povrchových úprav jednotlivých skříní.

U některých sektorových skříní si můžete vybrat jejich vnitřní uspořádání, avšak zdaleka nám nenabídnou takovou variabilitu jako skříně vestavěné.

Samostatné skříně mohou svými rozměry působit příliš robustním dojmem, v menších prostorech můžou působit až rušivě.

Chcete-li mít například v ložnici nebo dětském pokoji nábytek v jednom stylu, zvolte si sestavu nábytku, jejíž součástí jsou i sektorové skříně ve stejném designu.

Pro někoho výhodou, pro jiného nevýhodou je to, že výběr sektorových skříní je typizovaný. Pokud potřebujete skříň jiných rozměrů, za atypické rozměry, pokud budou vůbec v nabídce, si výrobce bude účtovat přirážku.

Vestavěné skříně.

Ačkoli vestavěné skříně objemově zaberou větší prostor než skříně samostatně stojící, paradoxně nepůsobí tak robustním dojmem. Naopak, při volbě zrcadlových dveří, se prostor opticky velmi zvětší.

Protože se ve většině případů v místnostech osazují do různých výklenků zdí od podlahy ke stropu, od zdi ke zdi, poskytnou maximum odkládacího prostoru. Jejich rozměr si určíme sami, proto se vejdou téměř všude a často vyřeší i zařízení mrtvých koutů, případně zakryjí nerovnosti stěn. Můžete je umístit i do rohu, nebo pod šikmý strop v podkroví. Tak vlastně šetří náš prostor.

Rozměry vestavěných skříní vychází z konkrétních podmínek interiéru, vždy se vyrábí na míru jako atypický nábytek. Na komfortní zavěšení kabátů či košil je vyžadována hloubka minimálně 60 cm.

Nejpraktičtější a také nejvyhledávanější je otevírání vestavěných skříní posuvným systémem po vodících lištách. Nejlépe využijí prostor a manipulace je jednoduchá a bezhlučná. O měkký doraz na konci posuvu se postará automatická brzda.

Výhodou je, že si můžete vybrat z velkého množství materiálových i barevných provedení dveřních výplní. Výběrem můžete ovlivnit, zda vaše skříň bude působit nenápadně, zrcadlit dění v místnosti a její vybavení nebo bude dominantním prvkem. Z materiálů je nejčastěji používaná lamino-třísková deska, protože nabízí širokou paletu dekorů i barev, její údržba je nenáročná a je cenově dostupná.

Silným pozitivem tohoto typu skříní je jejich téměř nekonečná variabilita ve vnitřním uspořádání prostoru. Můžete zvolit klasické police, tyče pevné nebo výsuvné, koše, zásuvky, stojany na boty, úklidové prostředky.

 

Přečtěte si také

  • Jak vybrat koberec?
    2018-02-01 1541

    Zkusme se společně podívat na to, jak oživit podlahu. V současné době jsou celoplošné koberce na ústupu, ale o to větší popularitě se těší solitérní kusy.

  • Kde se spí nejlépe, jak situovat ložnici?
    2018-02-01 1976

    Kde se spí nejlépe ? Samozřejmě tam, kde je příjemně. Ani zima, ani teplo, a hlavně dostatek čerstvého vzduchu. Jste ranní typ? Volte ložnici na východ!

  • Vše o spaní - jako na hrášku. 1/3
    2018-03-12 1176

    Není divu, že se princezna vzbudila celá rozlámaná. Nezpůsobil to ovšem hrášek, ale příliš měkké lůžko tisíci podušek.

  • Vše o spaní - jako na hrášku. 2/3
    2018-03-19 1332

    V prvním díle našeho seriálu jsme princezně poradili s postýlkou, dnes ji najdeme prima matraci!

  • Vše o spaní - jako na hrášku. 3/3
    2018-03-26 939

    Princezna má již pěknou postýlku a také matraci, na které ji nic netlačí. Dnes jí poradíme, jak si vybrat zbytek pelíšku.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste