Oživte obývák hnědou sedačkou – 1. díl

Útulný obývák je cílem každého z nás. Kdo by nechtěl mít doma bezvadné posezení, kam za námi budou rádi a často chodit naši kamarádi na pokec a něco dobrého na zub nebo k pití. Důležité je ale nachystat pěkné místo, na kterém se budou všichni cítit skvěle. Jak správně tušíte, bez parádní sedací soupravy to nepůjde. Naší oblíbenou je hnědá a hned vám prozradíme proč i jak s ní naložit. V prvním díle se podíváme na to, jak sladit zemité tóny hnědé, že modrá s hnědou k sobě sednou na výbornou nebo že na osvědčenou kombinaci zelené s hnědou. Na závěr samozřejmě přidáme jeden extra tip. Příjemné počtení.

Světle hnědá sedačka do U

Troufněte si na neutrální zemité tóny

Příjemné posezení v okolí nerušivých barev v různých odstínech jemné hnědé, šedé nebo béžové je moderní a prospívá psychice. Potlumené barvy neprovokují člověka k agresivitě ani neruší při přemýšlení nebo intimních rozhovorech o vážných tématech. Můžete se spolehnout, že jemné barvy jsou sázkou na jistotu, která se vám vrátí v podobě řady příjemných večerů ve dvou nebo ve skupinách. Dost možná prožijete chvíle, o kterých si budete s radostí vyprávět ještě za hodně dlouho. Zkuste to a uvidíte sami.

Rohová sedací souprava v elegantním béžovém provedení

Když se pustíte do zařizování obýváku v tomhle duchu, začněte béžovou sedačkou.  Ta bude skvělým základem, kolem kterého můžete snadno vystavět fungující harmonii barev, které vás podrží v relaxaci. K béžovým potahů sedací soupravy se bude hodit tmavě hnědá na stěně. Skvělou variantou je i dřevěné obložení aspoň nejbližší stěny za sedačkou. Naopak konferenční stolek nebo odkládací stolek volte ve světlém provedení přírodní kresby dřeva. Krásně posílí klidný dojem béžové sedačky.

Béžová sedačka do U s dřevěnými nožkami

Nezapomeňte na doplňky, bez kterých by místnost mohla působit příliš prázdně. Ideální bude koberec oddělující prostor k sezení. Ten může být třeba bílý nebo krémový. V každém případě ale světlý, aby vybalancoval tmavé obložení nebo malbu na stěně. Světlé můžete pořídit taky dekorativní polštářky na sedačku. Ale v tomhle případě volte klidně světle šedou, pískovou nebo modro-zelenou barvu. Pořád platí, že by to měly být méně syté odstíny směřující k světle šedé. Nakonec přidejte mísu s ovocem, skleněnou vázu nebo půvabnou stojací lampu a máte hotovo. Obývák jako ulitý.

Béžová rohovka se vyjímá i v interiéru ve skandinávském stylu

Nechte promluvit kombinaci modré s hnědou

Na syté a jasnější odstíny barev musíte mít povahu. Poklud vás ostré barvy spíš rozrušují nebo děsí, můžete tenhle tip přeskočit. Ale jestli patříte mezi nadšence, kteří si sytost barev užívají, čtěte směle dál. Chystáme se vám totiž poradit, jak vyladit obývák s použitím dvou živých a sytých barev – modré a hnědé. Tentokrát jde ale o teplé a vstřícné tóny vysoké intenzity. To platí o hnědém potahu sedačky, který by měl opět dominovat uspořádání místnosti. Výrazná hnědá láká k zaboření se do opěradla a k dlouhým minutám plným pohodlí. Však to znáte.

Hnědou sedačku perfektně sladíte s modrou výmalbou

Pokud jde o modrou, nebojte se ani extrémně výrazných variant. Raději ale volte střední tóny nebo lehce tmavší. Světle modrá se s živou hnědou moc nesnese. Zato správně naladěná modř čistého moře krásně ladí s hnědou a působí přirozeně. Aby taky ne, když se kombinují dvě přírodní barvy, na které je lidský organismus zvyklý od svého počátku. Barva země na sedačce, která ukotvuje prostor a barva nebe na doplňcích vytvářejí geniální synergii příjemnou pro většinu z nás. Pak se vám bude odpočívat jedna báseň.

Hnědou sedací soupravu zkombinujte třeba s modrým kobercem

Jestli máte odvahu, můžete modré doplňky na sedačce podpořit třeba kazetovým obložením stěny za ní. Ale v takovém případě volte raději tlumenější tmavě modrou, která směřuje lehce do šedé. Tím zajistíte, že obložení intenzitou barvy nepřekřičí sedačku ani doplňky. Ani v tomhle případě nesmí chybět konferenční stolek ze světlého dřeva nebo koberec, který tentokrát může být třeba v béžové s jednoduchým hnědým vzorem. Zbytek místnosti už necháme na vás, ale další nábytek už vybírejte v nevýrazných barvách – základ už máte jinde.

Modré prvky v interiéru ladí s hnědou rohovou sedačkou

Vsaďte na kombinaci hnědé a zelené

Už o tom šla řeč výše, že základní přírodní odstíny k sobě padnou jako ulité. Nejinak je tomu i v případě kombinace zelené s hnědou. Jako obvykle platí, že začít byste měli sedačkou s výrazným hnědým potahem. My doporučujeme kožený, případně ekokůži pro ty z vás, kdo chtějí být šetrnější ke zvířatům. Pak už můžete volit přírodní odstín zelené, jak je vám libo. Pokud máte rádi jarní zeleň čerstvě rašící trávy, hodí se. To stejné platí i pro šedozelenou nebo modrozelenou známou z podzimních lesů.

Hnědá rohová sedací souprava v zeleně vymalovaném interiéru

Podobně jako v kombinaci modré s hnědou volte hlavní místo pro zelenou na stěně. Tentokrát doporučujeme klasickou malbu, která krásně uklidňuje a dokreslí domácku atmosféru založenou na přívětivých barvách. Zelenou můžete využít i na potahy dekorativních polštářků na sedačce nebo na stínidlo lampičky stojící opodál. Zajímavou variantou je taky váza ze zeleného skla nebo nějaká nenáročná trvalka, která vám krásně ukotví přírodní zelenou v místnosti.

Hnědou sedačku zkombinujte třeba se zelenou tapetou

Zbytek pokoje se snažte vybavit světlými přírodními tóny béžové nebo pískové. Hodí se skvěle na koberec pod konferenční stolek, na křesla kolem něj i na obývací stěnu, ve které nesmí chybět porcelánový set ani sklenice na víno po prababičkách. Když se mezi nimi taky mihne zelená, nebude to na škodu. Jed to ale určitě i bez ní. Pokud nechcete celodřevěný stolek, můžete vsadit na kombinaci tmavého ocelového rámu a světlého dřeva. Krásně se doplňují. Uvidíte sami.

Vyzkoušejte nesmrtelný skandinávský styl

A je to tady. Tip na závěr tentokrát věnujeme umírněnějším povahám, které nejspíš o něco výš přeskočily kombinaci ostré modré s výraznou hnědou. Nebojte se, pro vás jsme si schovali učiněný skvost – teda pokud máte v oblibě střídmý skandinávský styl. Mimochodem, je univerzální, takže se hodí pro všechny, kdo by si pro začátek nevěděli rady. Kouzlo tkví v kombinaci tmavě hnědé s bílou a černou. Když byste chtěli menší zlepšovák, můžete přidat minimum šedé v doplňcích. A to je všechno.

Luxusní hnědá sedačka do U ve scandi stylu

Ale začněme tradičně sedačkou. Tentokrát volte tmavě hnědou až čokoládovou barvu potahu. Opět platí, že ideálním kandidátem povrchu je kůže nebo ekokůže – záleží, jaký máte pohled na svět a vztah ke zvířatům. Stěny můžete nechat čistě bílé nebo krémové. Ale podstatně je vylepšíte jemným vzorkem šedého mramorování. Nemusí být časté ani výrazné. Přesto krásně vyzvedne umělecký dojem z pokoje.

Hnědá pohovka se 2 křesly v minimalistickém designu

Skříně volte v černém dřevě, pokud jsou menší. Větší naopak můžete vybírat opět v bílé nebo světlounce šedé. Tím si pojistíte, že výsledné zařízení pokoje nebude příliš tmavé a pesimistické. Protože chybí další teplé barvy, je dobré vymyslet alternativu. Někdy postačí několik bílých svíček, které dávají tušit vřelost a příjemné teplo. Jindy to vše krásně doplní krb, v bílém nebo světle šedém provedení. To už necháme na vás.

Designová rohová sedačka v hnědé barvě jako solitér

A jsme na konci prvního dílu našeho rádce ohledně obýváků s hnědou sedačkou. Tak co, který tip je pro vás nejzajímavější? Určitě si vyberete. Další tipy najdete v ostatních článcích na blogu. Mrkněte na ně.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste