Pohodové stolování

Současné dispozice rodinných domů či bytů kladou vysoký důraz na vytvoření prostoru pro jídelní kout. Ve vzájemně propojeném obývacím pokoji a kuchyni nachází jídelní kout své místo někde mezi nimi. Svou polohou a neutrálním vzhledem tak harmonicky spojuje dva úplně odlišné světy. Pokud vám obývací pokoj s výhledem na kuchyňskou linku není po chuti, situujte kuchyni do opticky oddělené části. Ať už pro ni zvolíte samostatnou místnost nebo ji schováte za příčku, vězte, že trendový jídelní kout má blíže k obývacímu pokoji. Proto mu věnujte prostor právě tam. Velikost jídelního koutu ovlivňuje počet uživatelů, kteří se rovněž odráží ve velikosti stolu. Navíc je potřeba počítat s dostatečným komunikačním prostorem a plochou potřebnou na odsunutí židlí. Pravou pohodu při stolování navodí přirozené osvětlení, o které se postarají velkorysé okenní tabule situované do zahrady nebo tichého dvora. Kouzelnou atmosféru pikniku v přírodě nabudí otevřené velkoplošné prosklené plochy stírající hranice mezi interiérem a exteriérem nebo zimní zahradou. Večerní osvětlení obstará stropní svítidlo umístěné přímo nad stolem. Podle toho, zda chcete nasvítit samotný stůl nebo i okolí, zvolíte výšku a intenzitu světla. V současné době je v oblibě svítidlo zavěšené v poloviční výšce místnosti, kopírující tvar stolu. Dlouhé stoly efektně osvětlí více stejných rovnoměrně rozmístěných svítidel. I když by si měl jídelní kout najít své místo v každé domácnosti, ne vždy se naše potřeby a touhy dokáží vtěsnat do prostoru, který nám náš byt či dům poskytuje. Ale i ve větších bytech se většinou najde řešení, jak vytvořit jídelní kout. Musíte si však obývací pokoj zařídit v minimalistickém duchu. Zapomeňte na velkou nábytkovou sestavu, stačí stolek pod televizor, menší skříňky a pár poliček. Mohutnou rohovou sedací soupravu vyměňte za jednoduchou rovnou sedačku, stačí jedno křeslo nebo jen taburet. Neobávejte se, o místo na sezení nebude nouze. Dejte si proto záležet na výběru opravdu pohodlných jídelních židlí.



 

Stůl, srdce jídelny

Hlavním dějištěm stolování je jídelní stůl. Zaměřte se na rozměr, tvar, materiálové a barevné provedení. Při volbě velikosti jste samozřejmě ovlivněni především velikostí prostoru a počtem uživatelů. Ergonomické potřeby čtyřčlenné rodiny bohatě pokryje standardní velikost stolů 160 x 90 cm. Nezapomeňte však, že občas potřebujete tento rozměr zvětšit – prostřít pro více osob nebo si vytvořit dostatek místa pro slavnostní příležitosti. Z tohoto důvodu sáhnete většinou pro rozkládací stolek. Pokud se návštěvám nevyhýbáte, zvažte investici do stolu velkorysejších rozměrů, samozřejmě s ohledem na prostorové možnosti. I když se mnohé stoly rozkládají velmi lehce, časem se vám časté rozkládání může přesto začít zajídat. Počet osob, které mohou zasednout ke stolu, určuje nejen jeho rozměry, ale i umístění nohou. Do pozadí ustupují stoly s nohami umístěnými blízko u okraje stolu. Praktické a prostorově neomezené sezení nejlépe zajistí stoly se středovou nohou. I když obdélník stále kraluje, výrobci se snaží zaujmout letošním hitem – oválem. Musíme přiznat, že oblé tvary přidávají na měkkosti a jídelně na útulnosti. Mohou vytvářet i rovnocennější a přátelštější pocity samotných stolujících. Útulnost je ovlivněna i volbou materiálu. Naprostým favoritem je dřevo. Zatímco stylové a venkovské interiéry preferují masiv, v moderních panuje dřevěná dýha. Z dekoru se drží na výsluní wenge a světlý dub. Staronovou éru odstartoval populární ořech. Kromě krásné kresby dřeva je výjimečný svou barvou, na které nevynikne každé zrnko prachu. Laminátové úpravy i různé imitace dřeva, které jsou často od originálu lehko rozeznatelné, si díky nižší ceně snadno najdou své fanoušky. Minimalistický design jídelny podtrhne kombinace kovových nohou nebo podnoží a dřevěné desky. Na chladivosti přidá partnerství kovu a skla. Toto spojení navíc opticky zaplní menší prostor. Ještě k nám zcela nedorazil zahraniční hit – jídelní stoly z vysoce lesklého plastu. Zde jsou nejčastější ovály na středové noze.

 

Generálovi vojáci

Připomínat, že stoly a židle by měly navzájem ladit, je snad téměř zbytečné. Ale dávno již neplatí pravidlo jednotné sestavy. Při výběru se můžete pustit cestou podobnosti použitých materiálů a tím příliš nezvýraznit nebo naopak neutlačit ani jeden z prvků. Nebo vsaďte na jedinečnost stolu i židlí a tím jim dopřejte výrazný post dominanty místnosti. Povolená jsou téměř všechna materiálová partnerství. Dřevěný stůl snese židle na dřevěných, stejně jako na lesklých chromových nebo matných nerezových nohách, i celokožená křesílka. Barevné židle z vysoce lesklého plastu příjemně osvěží stůl ze skla a kovu. Tyto materiály dokonce nachází své místo i u dřeva. I když trendem jsou spíše hranaté nohy, ani kombinace oblých noh židli a hranatých noh stolu není zakázána. Šlápnout vedle můžete snad jen promícháním lesklých a matných kovových noh nebo masivních židlích se subtilními nohami stolu. Na design židlí má vliv i účel, kterému slouží. Představa delšího sezení na tvrdé dřevěné sedadlové desce asi není dvakrát lákavá. Jistě pohodlnější je měkké čalounění a dostatečně vysoké a pohodlně tvarované opěradlo.

 

Textilie nebo kůže – oboje je v trendu. Nevíte, co s rukama při dlouhém posedávání, pořiďte si na ně područky. V případě že se u jídelního stolu nezdržujete příliš dlouho, zaměřte se spíše na lehké židle, které jsou méně náročné na manipulaci. Vhodné jsou kovové s koženým sedadlem nebo z ohýbaného dřeva, subtilní dřevěné a plastové.


 

Praktické a příjemné

Vitríny, police a příborníky umožňují mít při stolování všechno potřebné po ruce. Zásadně se nesou v materiálovém a barevném provedení stolu. Na jedné straně otevírají originální tvary jídelního koutu, na druhé tvoří plynulý přechod do obývacího pokoje. Právě spojením s obývákem však vzniká problém sjednocení materiálů. Ideálním řešením je jednotná kompozice nábytku celé místnosti, případně kombinací materiálů, které k sobě nachází nějakým způsobem cestu. Příjemnou atmosféru stolování navodí detaily: barvy, osvětlení, koberce, prostírání a dekorace.

 

Požadovanou náladu nemusí přinést jen lahodící tony na stěnách, ale i barevné řešení prostírání, dekorací a efekty podsvícení vitrín.

 

Radíme:

Při zařízení bytu a zejména kuchyně a jídelny, se využívá psychologického působení barev velmi důsledně. Trend pastelových tónů má neustále zelenou, protože příliš syté barvy vyvolávají silné stimuly a navozují nepříjemné pocity a neklid. Množství barev působí chaoticky, ideální je kombinovat maximálně dvě barvy nebo aplikovat několik odstínů jedné barvy. Všeobecně platí, že teplé barvy, tedy odstíny červené, působí stimulačně, zatímco studené barvy – odstíny modré – mají tlumící účinek. Mnozí lidé při zařizování kuchyně a jídelny volí právě stimulující barvy. Žlutá například stimuluje trávicí soustavu, zejména činnost žaludku, navíc zlepšuje náladu a zvyšuje výkonnost. Oranžová je aktivizující, působí podpůrně na lymfatický systém, červená zvyšuje činnost krevního oběhu.


Přečtěte si také

  • 7 tajemství kuchyňských skříněk
    2018-09-04 2178

    Dvířka kuchyňských skříněk skrývají neomezené možnosti uskladnění nádobí, potravin a pomůcek, bez nichž se při vaření a stolování neobejdeme. O tajemství skříněk více napoví jejich vnitřní vybavení.

  • Domácí kuchyň na úrovni profesionála - 10 tipů jak na to!
    2018-06-23 2736

    Abyste se cítili jako opravdový profesionální kuchař, musíte si vytvořit také optimální zázemí. Nabízíme Vám 10 tipů, jak proměnit kuchyně v ráj špičkových kuchařů.

  • Kuchyň podle abecedy: je lepší U, nebo L?
    2018-07-14 1452

    Víte, jaký tvar kuchyni dodat a jak složit jednotlivé spotřebiče vedle sebe, aby se mám dobře pracovalo?

  • Za novým jídelním stolem
    2018-07-21 1559

    Ústředním bodem jídelny jsou jednoznačně impozantní stoly s vysokými židlemi a pohostinnými lavicemi, které zaznamenaly svůj comeback. Představují se však v novém hávu.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste