Rustikální kuchyně aneb přitažlivá vesničanka

Kdysi stačila kamna na tuhá paliva a velký dřevěný stůl. A mohlo se začít s vařením! Studená komora s přirozeným větráním posloužila jako lednička. Malované talíře, keramické nádoby a kovové náčiní tvořily funkční ozdobu tehdejší kuchyně.

 


Se smyslem pro tradici

Základním rysem rustikální kuchyně jsou přírodní materiály. Prostřídáním povrchů a struktur získala svůj jedinečný vzhled. Tradičními barvami jsou krémová, žlutohnědá či světle hnědá. Oblibu si však získala i kombinace bílé s modrou, zelenou či terakotovou. Jednotlivé kusy sestavy a množství přiznaných doplňků tvoří jakýsi chaotický celek. Kuchyňské nádobí, keramické nádoby a skleněné dózy jsou vystavené na otevřených policích, často se zdobenými konzolami nebo malovanými lištami.

 

Co nezapře

 

Nábytek rustikálních kuchyní poznáte podle masivních dvířek s dýhovanou výplní. Frézovaným částem sluší oblé tvary a nostalgické úchyty, ať už jednodušší ze dřeva nebo ozdobné z kovu či porcelánu. Charakteristickými prvky jsou prosklené skříňky s vitráží z barevného skla nebo výplní z čirého skla předěleného dřevěnými nebo kovovými lištami. V každém případě bychom měli v jejich nitru vystavit krásný klasický porcelán.

 



V mediteránním duchu

 

Moderní rustikální kuchyně z oblasti středomoří jsou ve tvarech střídmější. Masivní nábytek z tmavých dřevin vynikne jen ve velkém prostoru, kde se mohou uplatnit také všechny prvky tradiční kuchyně. K nim nepochybně náleží ostrůvek uprostřed kuchyňské sestavy se zavěšenou policí s kovovým náčiním a voňavými bylinkami. Dolní roh ostrůvku slouží dekorativním vázám a nádobám stejně jako praktickým kuchyňským pomůckám. Pokud bychom se měli přidržet použití přírodního materiálu i na pracovních deskách, jednoznačným favoritem je přírodní kámen. Jeho krásná struktura vynahradí i nepraktické stránky.

 

Stylové dózy na špagety a těstoviny patří k detailům, které pozvednou úroveň celku. Běžným doplňkem stylové kuchyně jsou vodovodní baterie s klasickým ovládáním. Křížové rukojeti s porcelánovými intarziemi podtrhnou nostalgickou náladu. V dnešní rustikální kuchyni bychom si těžko dovolili kamna či pečící troubu na tuhá paliva. Ale komínovou digestoř v sádrokartonovém nebo kovovém obalu se skrytým moderním tělesem odsávače si může dovolit i kuchyň v paneláku.





Přečtěte si také

  • Co nového v kuchyni?
    2018-05-05 1249

    Moderní zůstávají nadále jednoduché tvary bez jakýchkoliv ozdob navíc. Když však zvědavě nahlédnete pod pokličku, zjistíte, že se v kuchyni opět vaří novoty, které dodávají zatím nepoznanou příchuť.

  • Kuchyň podle abecedy: je lepší U, nebo L?
    2018-07-14 1461

    Víte, jaký tvar kuchyni dodat a jak složit jednotlivé spotřebiče vedle sebe, aby se mám dobře pracovalo?

  • 7 tajemství kuchyňských skříněk
    2018-09-04 2219

    Dvířka kuchyňských skříněk skrývají neomezené možnosti uskladnění nádobí, potravin a pomůcek, bez nichž se při vaření a stolování neobejdeme. O tajemství skříněk více napoví jejich vnitřní vybavení.

  • Za novým jídelním stolem
    2018-07-21 1563

    Ústředním bodem jídelny jsou jednoznačně impozantní stoly s vysokými židlemi a pohostinnými lavicemi, které zaznamenaly svůj comeback. Představují se však v novém hávu.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste