Tipy na útulnou kancelář aneb jak doladit místnost k dokonalosti

1162 Pracovna inspirace

V práci většina z nás tráví minimálně třetinu dne. O to důležitější je, abychom se během ní cítili co nejlépe. Věřte tomu, že s dobrým pocitem člověk zvládne úkoly lépe a efektivněji, než kdybychom museli pracovat v nepříjemném prostředí.

TIP: O kancelářském nábytku si můžete přečíst v našem dalším článku. Dozvíte se v něm, podle čeho vybírat kancelářskou židli nebo křeslo, jak by měl vypadat kancelářský počítačový stůl i kam s věcmi.

Tentokrát se ale zaměříme na to, jak celou místnost vyladit do detailů. Abyste měli jistotu, že se vám bude v kanceláři dobře pracovat, věnujte dostatek času doplňkům, které z triviální pracovny udělají příjemné a tvůrčí prostředí.





Otevřete bránu světlu

Ze začátku se zamyslete nad tím, odkud a kam bude svítit slunce v době, kdy pracujete. Vypozorujte, kam oknem dopadají paprsky, a pc stůl umístěte do druhého koutu místnosti. Je to důležité hned z několika důvodů.

Předně, pokud vám bude přes okno slunce svítit do obličeje nebo přímo do monitoru, pravděpodobně toho moc neuvidíte. Přinejmenším se vám kvůli tomu bude špatně soustředit na obsah na obrazovce. V krajním případě si můžete přemírou světla zadělat na zánět spojivek.

Proto stůl umístěte tak, abyste měli slunce mimo zorné pole. Ideálně zároveň tak, aby vám nesvítilo přímo na monitor. Přemíru slunečního svitu můžete využít vhodně umístěným regálem, který částečně zastíní paprsky. Případně v kanceláři zatahujte závěsy nebo žaluzie.

TIP: Snažte se vyhnout situaci, kdy v místnosti máte denní i umělé světlo zároveň. Ničíte si tím zrak. Proto raději volte slunce, nebo osvětlení.




Dejte kanceláři život

Pracovny obvykle bývají zařízené pragmaticky. Tím pádem v nich nezbývá moc prostoru na doplňky. Pokud pomineme nutné místo na talířek se svačinkou nebo hrnek kávy, případně čaje, asi kolem sebe nebudete mít příliš místa navíc.

Určitě byste ale měli mít prostor, který věnujete rostlinám. Nebo aspoň jedné rostlině. Ideální variantou je polička, případně polička na zeď. Vždycky ale myslete na to, že rostlina potřebuje dostatek světla. Podle toho ji umísťujte.

Pokud z nějakého důvodu nemůžete využít poličku, zkuste konferenční stolek do kanceláře. Nejen že rostlina hezky ozdobí pracovnu, ale navíc zelená barva působí pozitivně. Takže ve výsledku se vám bude lépe pracovat.

Akorát pro jistotu volte nenáročnou rostlinu, která vydrží víkendovou absenci vody a podobně. Kdyby se vám náhodou stalo, že vaše zelená kamarádka zajde, raději ji vyměňte hned, jinak bude působit spíš negativně.

Nezapomínejte na dekorace

Pokud máte v práci jednoduché vybavení a levný kancelářský nábytek, nezoufejte. Stačí na vhodné místo na zdi umístit motivační obraz, který na vás bude vysílat energii. Tím pádem lépe zvládnete přesčasy a další nepříjemnosti, které vás v práci mohou potkat.

Výhodou této nejčastější dekorace je možnost volby. Až na extrémní případy, které nechme stranou, si můžete určitě vybrat takový obraz či fotku, které vás skutečně motivují. Případně vám připomenou, proč že to vlastně tak usilovně pracujete. Ať už si vyberete fotku rodiny, dechberoucí krajinu nebo motivační snímek známé osobnosti, určitě vám pomůže.

Ti z vás, kteří v práci mají policovou skříň, určitě využijí také některou z polic na drobné předměty s citovou hodnotou. Můžou to být dárky od nejbližších nebo poháry ze soutěží, ale také hodinky po dědečkovi. Zkrátka něco, co vás nabudí, když budete potřebovat vlnu pozitivní energie.

TIP: Pokud nemáte rádi ani obrazy, ani drobné předměty, vyzkoušejte motivační citáty. Výborné jsou třeba jako pozadí na pracovní ploše počítače.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste