Trendy v interiéru pro rok 2024: barvy inspirované drahokamy, netradiční materiál mycelium a pruhované vzory

2562 Jak na krásné bydlení , Trendy

Rok 2024 bude rokem personalizace. Od jedinečných barevných kombinací až po přestávku od moderních technologií. Ruku v ruce půjdou s jakýmkoliv stylem a estetikou interiéru. Přestože chytrá domácnost si už v bydlení našla své místo a dělá lidem život jednodušší, je fajn se probouzet v domech a bytech, kde musíte vstát, abyste si mohli rozsvítit světlo. Následující rok se nás totiž bude snažit držet alespoň do určité míry zpět od chytrého telefonu, přes který můžete dnes ovládat prakticky celý svůj domov. Možná je na čase si dát malou pauzu.

Motivy květin a přírodní tóny jsou charakteristické pro rok 2024

Motivy květin a přírodní tóny jsou charakteristické pro rok 2024

Trendy barvy do interiéru, které kralují roku 2024

V roce 2024 budeme svědky toho, jak se šedé tóny mění v hnědé. Hnědá se promítne nejen do látek a bytového textilu, ale také do zpracování nábytku. Kromě teplé hnědé se v interiéru objeví i zářivé barvy. Do pozadí začnou ustupovat šedé a bílé kuchyně. Také béžové uvidíte méně. Místo nich dostanou prostor živé, syté a zářivé barvy.

Vzhledem k tomu, že v minulosti interiérům dominovaly neutrální odstíny, lidé do svých domovů letos začnou opět zvát barvy. V popředí zájmu stojí barevné tóny odpovídající drahým šperkům a kamenům. Výrazná barva může být jen akcentem, ale také zároveň středobodem prostoru. Oblíbený bude například zlatavý odstín jantaru, který jednoduše zkombinujete s jakýmkoliv interiérovým stylem.

Společnost Pantone vyhlásila jako barvu roku 2024 odstín Peach Fuzz. Jde o jemnou, hřejivou, smyslnou a procítěnou barvu, kterou najdete pod označením PANTONE 13-1023. Peach Fuzz je odstín tlumené broskvové barvy, která v sobě míchá oranžové a růžové tóny. Proč je letošní barvou právě „broskvová“? Protože odráží představy o mírumilovnější budoucnosti, péči, empatii a soucitu. Výběr barvy napovídá, že končí éra „síly a nadšení“, kterou měla symbolizovat loňská barva roku Viva Magneta.

Je více než jasné, že se odstín Peach Fuzz promítne i do trendu výmalby bytových interiérů. Přestože se nejspíš najdou hlasy, které budou tvrdit, že tento odstín byl ve výmalbě trendy tak před 20 lety, jistě si broskvová najde i svoje zastánce a obdivovatele.

Broskvová barva dodává interiéru jemnost

Broskvová barva dodává interiéru jemnost

Bydlení v „hloupé“ domácnosti

Ano, chytrá domácnost dokáže usnadnit a zpříjemnit život. Nemůžete jí upřít ani to, že dokáže šetřit peníze, které byste jinak utratili za nešetrné zacházení s energiemi. Letošní rok však půjde o to, používat chytrou domácnost v omezeném módu. Stále více lidí si chce dát pauzu od chytrých technologií a vrátit se ke starým dobrým hloupým domovům.

Ostrá modrá světla a zářící dotykové obrazovky, které vás oslňují vždy, když jdete večer kolem třeba do koupelny, začínají ustupovat lásce k mechanickým ovládacím prvkům: tlačítkům a vypínačům.

Řadu spotřebičů a technologií ovládáte na svém chytrém telefonu. Věděli jste ale, že přílišná závislost na digitální sféře má i své stinné stránky? Jakmile dojde k výpadku internetu nebo jste bez dat, může se dostavit stres. Zkuste letos přes chytrý telefon ovládat například jen zařízení, která se podílí na výrazné spotřebě energie. Kávovar, myčku i světla můžete ovládat ručně.

Inovativní materiály a dotyk přírody

Nové trendy v bydlení pro rok 2024 předpokládají ještě větší nárůst udržitelných materiálů, a to jak v designu, tak ve stavebnictví. Co byste řekli například na lampy, která mají stínítka vyrobená z mořských řas? Stále oblíbenější je také materiál mycelium.

Mycelium jsou v podstatě „kořeny“ hub, které se skládají ze spousty jemných vláken a tak trošku připomínají vatu. V produktovém designu se mycelium používá jako udržitelná a ekologická alternativa k tradičně známým materiálům, například plastům nebo kůži. Mycelium se používá při výrobě obuvi, tašek i oděvů. Své místo ale dostává také při vyrábění různých kusů nábytku a svítidel.

Z hlediska inovativních materiálů patří mezi současné trendy v interiéru také japonská omítka šikkuki, která se vyrábí z přírodních vláken mořských řas. Samozřejmě se ani letos nezapomene na trend upcyklingu a obnovitelné materiály, mezi které patří bambus, korek nebo recyklovatelný plast.

Příroda se k vám domů dostane v barevné paletě. Hitem budou zemité hnědé tóny, trávově zelená a pískově žlutá. Dokonalý efekt podpoří jemné květinové vzory, zvířecí potisky a rukodělné dekorace. Nejvíce se bude vyrábět ze dřeva. Samozřejmostí bude spousta živých pokojových květin, které oživí parapet nebo regálovou stěnu.

V interiéru se objeví květinové potisky

V interiéru se objeví květinové potisky

Vzory a povrchové úpravy

Z hlediska vzorů se ve vašich domovech usadí pruhy. V roce 2024 budou doslova na každém kroku. Své místo si najdou na čalouněném nábytku, třeba sedačkách a křeslech, ale také na doplňcích. Pruhy jsou skvělým způsobem, jak dodáte nábytku a celé místnosti osobitý styl. Pruhy si budou rozumět s domácnostmi laděnými ve venkovském i retro stylu.

Kovové akcenty a metalická povrchová úprava už nebudou dominantní jen v kuchyních, ale přesunou se do všech místností. Mezi nejoblíbenější metalické barvy bude patřit bronz, nerezová ocel a nikl. Své místo si najdou nejen na kuchyňských linkách, ale také třeba na konferenčních stolcích. Kovy obecně zesilují jakoukoliv atmosféru, kterou jste svému bydlení vdechli. Z hlediska povrchové úpravy metalických povrchů se bude upřednostňovat převážně broušení.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste