Nejžádanější barvy nábytku v roce 2023

Nábytek je základním prvkem každého bydlení. Jeho barva nejen určuje vzhled interiéru, ale také ovlivňuje náladu a klima v místnosti. Jaké barvy nábytku jsou v roce 2023 nejpopulárnější a jaké jsou důvody? V tomto článku se dozvíte, jak si vybrat barvu nábytku podle současných trendů a jak ji zkombinovat s dalšími prvky interiéru.

Mladá šik žena v trendy křesle

Barva nábytku je podstatným faktorem, který vyjadřuje osobnost a vkus majitele. Barva také působí na psychiku a emoce člověka. Některé barvy mají uklidňující a relaxační účinek, zatímco jiné povzbuzují a dodávají energii. Barva nábytku také souvisí s módou a designem. Každý rok se mění trendy v oblasti barev a stylů nábytku. V roce 2023 jsou nejpopulárnější barvy nábytku ty, které odrážejí aktuální situaci ve světě a potřeby lidí.

V tomto článku se zaměříme na to, jaké barvy nábytku jsou v roce 2023 nejpopulárnější pro různé typy nábytku, jak je použít v interiéru a jaké mají přednosti a nedostatky. Abyste se v článku lépe vyznali, rozdělili jsme ho na tři témata:

  • Nejpopulárnější barvy nábytku v roce 2023
  • Použití nejpopulárnějších barev nábytku v interiéru
  • Přednosti a nedostatky nejpopulárnějších barev nábytku

Pokud chcete zjistit, jak si vybrat barvu nábytku podle vašich preferencí a potřeb, čtěte dál. Jestli nemáte čas, mrkněte se na konec textu, kde pro vás máme shrnutí toho nejdůležitějšího, co potřebujete vědět. Příjemnou zábavu.

Nejpopulárnější barvy nábytku v roce 2023

Pokud chcete v roce 2023 změnit nábytek nebo přemalovat stěny, možná vás zajímá, jaké barvy budou v tomto roce moderní. Podle odborníků na interiérový design a barevné ladění se můžeme těšit na bohatou paletu odstínů, které reflektují naši touhu po radosti, energii a sebevyjádření. V této části článku se podíváme na některé z nejpopulárnějších barev nábytku pro různé typy místností.

Modrá kuchyně s moderním uspořádáním do L

Do kuchyní se hodí tmavě modrá a šedá

Kuchyně je centrem domova, kde trávíme hodně času vařením, jídlem a povídáním s rodinou a přáteli. Proto je důležité, aby kuchyň byla pohodlná, praktická a moderní. V roce 2023 budou oblíbené tmavě modré a šedé barvy nábytku, které dodají kuchyni šmrnc, hloubku a klid. Tyto barvy se dobře kombinují s bílými nebo dřevěnými pracovními deskami, kovovými doplňky a zelenými rostlinami. Tmavě modrá a šedá jsou také vhodné pro minimalistický nebo skandinávský styl kuchyně.

Do ložnic se více hodí jemné pastelové odstíny

Ložnice je místo, kde hledáme relaxaci, pohodu a soukromí. Proto je vhodné zvolit barvy nábytku, které navodí klidnou a harmonickou atmosféru. V roce 2023 budou v módě jemné pastelové odstíny, jako je světle růžová, modrá, zelená nebo fialová. Tyto barvy působí romanticky, snově a něžně. Můžete je zkombinovat s bílou nebo krémovou barvou stěn, textilními doplňky v podobných tónech a dřevěným nebo kovovým nábytkem. Pastelové barvy se hodí pro ložnice ve venkovském nebo vintage stylu.

Do obývacích pokojů se hodí syté červené tóny

Obývací pokoj je prostor, kde se bavíme, odpočíváme a užíváme si společnosti. Proto je dobré zvolit barvy nábytku, které vyjadřují naši osobnost, vkus a náladu. V roce 2023 budou populární syté červené tóny, jako je třešňová, ostružinová, vínová nebo purpurová. Tyto barvy jsou smělé, veselé a energické. Dodají obývacímu pokoji živost, dynamiku a teplotu. Můžete je použít jako hlavní nebo doplňkovou barvu pro sedačku, křeslo, polštáře nebo závěsy.

Použití nejpopulárnějších barev nábytku v interiéru

Podle průzkumů mezi zákazníky jsou v roce 2023 nejpopulárnějšími barvami nábytku tyto: bílá, šedá, modrá, zelená a hnědá. Každá z těchto barev má své přednosti a nedostatky, a proto je důležité zvolit správnou kombinaci s ostatními prvky interiéru. Pokud si lámete hlavu s tím, odkud začít, poradíme vám. A kdyby to nestačilo, klidně se s důvěrou obraťte na bytové architekty, kteří vám pomůžou.

Moderní stylově vybavený obývák s dominantní zelenou a šedou barvou

Bílá je barva čistoty, světla a prostoru. Bílý nábytek se hodí do malých místností, které chceme opticky zvětšit. Také dobře ladí s jinými barvami, takže můžeme vytvořit různé kontrasty a akcenty. Například bílý nábytek se skvěle hodí k dřevěné podlaze, která dodá interiéru teplý a přírodní vzhled. Nábytek v bílém provedení také dobře vynikne na tmavém pozadí, například na černé nebo tmavě modré stěně. Bílý nábytek je ale vedle svých předností náchylný na špínu a otisky prstů, takže je potřeba ho pravidelně čistit. Jinak byste si mohli zadělat na problém. Určitě nechcete, aby vás pak návštěva pomluvila, že máte zapatlanou skříň nebo stůl.

Šedá je barva elegance, klidu a neutrality. Šedý nábytek se hodí do moderních a minimalistických interiérů, které působí sofistikovaně a stylově. Tento nábytek se dá dobře kombinovat s jinými neutrálními barvami, jako je bílá, černá nebo béžová. Nábytek v šedém kabátě také dobře ladí s pastelovými barvami, jako je růžová, modrá nebo žlutá, které dodají interiéru jemnost a svěžest. Šedý nábytek je ale také poměrně chladný a pro někoho trochu fádní, takže je potřeba ho oživit barevnými doplňky nebo dekoracemi.

Modrá je barva klidu, harmonie a důvěry. Modrý nábytek se hodí do ložnic nebo obývacích pokojů, kde chceme vytvořit uklidňující a relaxační atmosféru. Nábytek s modrým povrchem se dá dobře kombinovat s bílou nebo šedou barvou, které dodají interiéru světlost a vzdušnost. Modrý nábytek také dobře ladí s teplými barvami, jako je oranžová, žlutá nebo červená, které dodají interiéru energii a dynamiku. Nábytek s modrým dekorem je ale také poměrně tmavý a smutný, takže to s jeho zařazením v interiéru nepřehánějte. Případně raději volte odstíny modré, které jsou světlejší a hřejivější. Studeným modrým se hlavně v ložnici poblíž postele vyhněte.

Přednosti a nedostatky nejpopulárnějších barev nábytku

Barva nábytku je jedním z nejpodstatnějších faktorů, které ovlivňují vzhled a atmosféru interiéru. Každá barva má své kouzlo, ale také své úskalí. V této části se podíváme na některé z nejpopulárnějších barev nábytku a jejich přednosti a nedostatky.

Bytoví designéři volí optimální odstíny pro vybavení bytu

Černá je barva elegance, sofistikovanosti a síly. Černý nábytek dodá interiéru noblesu a kontrast. Je také velmi praktický, protože na něm nejsou vidět skvrny, prach ani otisky prstů. Černý nábytek se hodí do moderních i klasických stylů.

Na druhou stranu černá je také barva tmy, smutku a tísně. Černý nábytek může působit depresivně a stísněně, pokud je ho v místnosti příliš mnoho. Černá také pohlcuje světlo, takže je potřeba zajistit dostatečné osvětlení. Černý nábytek se nehodí do malých prostor, protože je opticky zmenšuje.

Bílá je barva čistoty, svěžesti a klidu. Bílý nábytek dodá interiéru vzdušnost, světlost a prostor. Je také velmi univerzální, protože se hodí ke všem ostatním barvám. Bílý nábytek se hodí do minimalistických, skandinávských nebo romantických stylů.

Na druhou stranu bílá je také barva sterility, chladu a nudy. Bílý nábytek může působit neosobně a fádně, pokud je ho v místnosti příliš mnoho. Bílá také snadno znečistí, takže je potřeba časté údržby. Bílý nábytek se nehodí do znečištěných nebo prašných prostředí.

Červená je barva vášně, energie a radosti. Červený nábytek dodá interiéru živost, dynamiku a teplotu. Je také velmi atraktivní, protože upoutá pozornost a vyvolá emoce. Červený nábytek se hodí do orientálních, rustikálních nebo retro stylů.

Na druhou stranu červená je také barva agresivity, vzrušení a stresu. Červený nábytek může působit rušivě a nepříjemně, pokud je ho v místnosti příliš mnoho. Červená také stimuluje chuť k jídlu, takže je potřeba být opatrný v jídelnách nebo kuchyních. Červený nábytek se nehodí do ložnic nebo pracoven.

Zelená je barva přírody, harmonie a zdraví. Zelený nábytek dodá interiéru svěžest, rovnováhu a pohodu. Je také velmi uklidňující, protože zelená snižuje stres a napětí. Zelený nábytek se hodí do venkovských, ekologických nebo botanických stylů.

Na druhou stranu zelená je také barva nudnosti, závisti a nemoci. Zelený nábytek může působit nudně a monotónně, pokud je ho v místnosti příliš mnoho. Zelená také může vyvolat negativní asociace s plísní, hnisem nebo jedem. Zelený nábytek se nehodí do chladných nebo vlhkých prostředí.

Šedá je barva elegance, klidu a neutrality. Šedý nábytek dodá interiéru sofistikovanost, hloubku a klid. Je také velmi praktický, protože na něm nejsou vidět skvrny, prach ani otisky prstů. Šedý nábytek se hodí do moderních a minimalistických stylů.

Na druhou stranu šedá je také barva smutku, deprese a nudnosti. Šedý nábytek může působit depresivně a fádně, pokud je ho v místnosti příliš mnoho. Šedá také pohlcuje světlo, takže je potřeba zajistit dostatečné osvětlení. Šedý nábytek se nehodí do malých prostor, protože je opticky zmenšuje.

A jsme na konci. V článku jsme se podívali na to, jaké barvy nábytku budou v roce 2023 nejpopulárnější a jak je lze vhodně kombinovat s dalšími prvky interiéru. Zjistili jsme, že mezi trendy patří například pastelové barvy, zemité tóny, kontrastní kombinace nebo metalické odstíny. Tyto barvy mohou dodat našemu domovu svěžest, pohodlí, dynamiku nebo eleganci. Při výběru nábytku je ale také důležité myslet na to, jak se bude hodit k našemu osobnímu stylu a vkusu. Výběr barvy nábytku je vždy individuální záležitost a každý by si měl vybrat takovou barvu, která mu nejvíce vyhovuje.

Doufáme, že vám tento článek pomohl najít inspiraci pro zařízení vašeho interiéru a že si budete užívat svůj nový nábytek. A až budete mít doma všechno vyladěné, mrkněte se na náš blog po inspiraci. Najdete ji třeba v dalších článcích, které pro vás pravidelně píšeme.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste