Velký přehled šatních skříní.

1648 Ložnice inspirace

Váháte jak doma uspořádat oblečení. Poradíme vám! Začněte výběrem místa pro hlavní šatní skříň. Do té by se vám mělo vejít oblečení na aktuální roční období a ještě by vám taky mělo zůstat místo na sezónní oblečení. Máte to doma jinak? V tom případě je možná právě teď ten pravý čas na změnu. Pojďme se společně podívat, jak na to.

Klasická šatní skříň u stěny

Nejčastější variantou je široká šatní skříň u zdi. V takovém případě máte na výběr řadu modelů, které se liší hlavně šířkou a hloubkou. Počítejte s tím, že hloubka by měla být minimálně 60 cm, jinak se vám do skříně budou špatně skládat objemnější nebo delší kusy oblečení. Stejně tak šířka polic by měla být okolo 60 cm. Pokud máte drobnější postavu, postačí i 40 cm, ale je to škoda.

volte rozměr, který vám uvnitř skříně umožní mít vedle sebe aspoň dva sloupce s policemi nebo kombinaci prostoru pro věšáky se svrchníky a police vedle od vrchu až dolů. Minimální rozumná šířka skříně je teda 120 cm, lepší je samozřejmě víc, třeba 180 nebo i 160 cm, kam vejde sloupec užších polic na doplňky. Pokud doma u jedné stěny nemáte tolik souvislého prostoru, budete muset oblečení rozdělit do více skříní.

Rohová šatní skříň

Tuhle variantu si oblíbíte hlavně v menších a členitých místnostech, kde můžete naplno využít ladem stojící zákoutí. Uznejte sami, že je rozdíl, jestli při každém průchodu pokojem smutně koukáte na volný a nevyužitý roh, nebo na stejném místě máte pohodlně ve skříni uloženou většinu svého oblečení. Rohová šatní skříň vám nezabere souvislou plochu stěny, ale efektivně využije roh, navíc bývá hlubší, než předchozí klasická varianta.

Menší nevýhodou rohové šatní skříně může být pro někoho užší vstup. Dvířka totiž obvykle jsou o dost užší než u klasického modelu, aby zbylo uvnitř víc prostoru na uložení oblečení. Na druhou stranu můžete doprostřed zavěsit velkorysou řadu kabátů, bund a dalších svršků, zatímco po stranách vám pořád zůstanou řady polic na ostatní oblečení a doplňky. Pokud zrovna nehýříte nadměrným množstvím oblečení, možná dovnitř naládujete i boty.

Vestavná šatní skříň

Populární varianta je perfektní na chodbu. Sice je fakt, že přijdete o kousek šířky předsíně, ale kdo by to pro dobro svého oblečení neobětoval, že? Skvělé je, že do vestavěné šatní skříně v pohodě vejdou nejen aktuálně oblíbené módní kousky, abyste denně byli šik. Stejně v klidu můžete nahoru do polic u stropu naskládat letní plavky, zimní čepici nebo šálu. Stejný luxus, pokud jde o místo, si užijí i doplňky, kravaty a šle. Zkrátka cokoliv menšího a méně potřebného.

Naopak dole u podlahy využijete police na libovolný počet párů bot. Pokud vy nebo váš partner vlastní fenomenální sbírku bot, máte ideální příležitost uložit všechny páry na jedno místo. Jasně, zaberou stejně místa jako jinde, ale věřte tomu, že u země ve vestavné skříni nikomu překážet nebudou. Někteří lidé do vestavek dávají taky náhradní ručníky, povlečení a polštáře. To ještě jde, proč ne. Ale určitě tam nepatří věci na úklid, a už vůbec ne prachem napěchovaný vysavač.

Šatní skříň s klasickými dveřmi

Tradiční verzi dveří, které se otevírají na pantech podél bočnic asi jen tak něco nepřekoná. Pokud vás netlačí prostor, určitě je to dobrá volba, protože vždy můžete dosáhnout na cokoliv uvnitř, aniž by vás omezoval otevřený prostor. Takže klasické dveře by pro vás měly být volbou číslo jedna.

Kromě toho otevřené dveře zároveň působí jako praktická schovávačka, když se zrovna rozhodnete zahodit pracovní oblečení a převlíknout se do něčeho pohodlnějšího. Uvidíte, že se obejdete i bez zavírání v koupelně nebo paravánu. Promyslete si případně počet dveří. Zvlášť u širších šatních skříní se vám to vyplatí promyslet. Třeba pak zjistíte, že s partnerem budete každý používat jiné dveře pro svou půlku skříně.

Šatní skříň s posuvnými dveřmi

Šoupací dveře jsou dobrou alternativou do užších prostorů. Byla řeč o vestavných skříních na chodbě, kde by klasické dveře znemožnily průchod kolem člověka u skříně. Pro tyhle účely je určitě lepší variantou model s posuvnými dveřmi. Akorát musíte počítat s tím, že si posunem jedné části dveří zatarasíte cestu k jiné části skříně. Je to holt něco za něco, tak to pořádně promyslete.

Na druhou stranu je bezva, když v menší ložnici nemusíte kvůli obcházení partnera u skříně přelézat manželskou postel, protože už byste kolem něj po zemi mezi skříní a postelí neprošli. Jen myslete na to, že u šoupacích dveří je nutné pravidelně čistit vodicí lištu. Hlavně ta spodní se totiž zanáší prachem, což ve finále může mít za následek méně plynulé otevírání a zavírání některé z části dveří.

Šatní skříně se zrcadlem

Parádníci a parádnice, tohle je něco pro vás. Tak dobře, byla to jen legrace, protože zrcadlo se před odchodem z domu ven na ulici hodí každému. Možná ho ne každý vyhledává, ale zvlášť po ránu bychom měli všichni, to si přiznejme. Vyhneme se pak nepříjemné situaci, kdy nás na flek od pasty na zuby nebo jinou nepříjemnost, upozorní až babička s upřímnýma očima, která sedí na protějším sedadle tramvaje.

Zrcadlo na skříni můžete mít zvenku nebo zevnitř. Vnější varianta je nejčastěji na přední stěně nebo dveřích. Hodí se perfektně, protože jakmile se ustrojíte, rychle zkontrolujete, že vypadáte k světu a můžete jít. Přesto do ložnice asi doporučíme spíš variantu se zrcadlem na vnitřní straně dveří. Pokud teda nepatříte k exhibicionistům, kterým nevadí koukat sami na sebe v posteli.

Nástavby na šatní skříně

Parádní vychytávka, která se vám bude hodit, pokud máte děti. Ono se to nezdá, ale děti rostou před očima. Pokud tu zkušenost ještě nemáte a máte děti, brzo přijde. Pak nebudete stíhat uklízet, žehlit a skládat oblečení. Ale hlavně, ono je oblečení na děti čím dál větší, takže brzo budete potřebovat víc místa.

Možností je několik. Můžete to vyřešit novou skříní, ale ta něco stojí. Někdy proto stačí menší přídavný úložný prostor, kam byste vměstnali sezónní oblečení pro děti. A přesně pro tento účel můžete využít nástavbu na šatní skříň. Akorát teda ta vaše stávající nesmí být až ke stropu. Tak co, už o ní uvažujete?

A to je pro tentokrát všechno., Držíme palce, ať se vám povede vše uložit na pěkné místo, a pak si můžete odpočinout třeba u některého dalšího článku u nás na blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste