Umíte správně využít prostor v šatní skříni?

1845 Tipy a triky

Také nesnášíte, když se ve svém šatníku nedokážete rychle zorientovat? Už teď víte, že máte zpoždění, ale ne a ne najít oblíbenou halenku, sukni a svetřík. Jak správně využít prostor v šatní skříni, aby každá věc měla své správné místo? Tento problém vyřešil náš článek.





Nad čím se zamyslet, než si pořídíte skříň

Abyste prostor ve skříni využili skutečně efektivně, je dobré si ještě před pořízením ujasnit několik detailů, které rozhodnou o tom, zda budete neúspěšnými hledači nebo úspěšnými nálezci toho, co zrovna potřebujete.

  • Bude skříň sloužit pouze na oblečení nebo do ní chcete uložit i sportovní potřeby a další věci?
  • Dáte přednost dvou-, tří- nebo čtyřkřídlovým dveřím? Tato volba se totiž odrazí na uspořádání vnitřního prostoru.
  • Chcete do skříně ukládat oblečení složené nebo pověšené na ramínkách?
  • Jak vysoký je váš pokoj? Čím vyšší skříň pořídíte, tím více úložného prostoru získáte.

Ergonomické zásady úložného nábytku

Myslíte, že ergonomické musejí být jen kancelářské židle? Kdepak! Ergonomie má své místo i v šatníku. Dodržováním těchto zásad docílíte toho, že budete mít ve skříni správně uložené věci, se kterými se navíc bude snadno manipulovat.

  • Nejpoužívanější věci ukládejte do zóny mezi pasem a rameny.
  • Často používané věci ukládejte do zóny mezi pasem a koleny.
  • Věci, které používáte zřídka, uložte do zóny spodních nebo horních pater.
  • Velmi zřídka používané věci se ukládají do zóny, kam dosáhnete jen za pomoci schůdků či stoličky.

Typ oblečení a vnitřní uspořádání prostoru

Podle toho, zda chcete oblečení do skříně ukládat složené nebo pověšené, budete volit mezi uspořádáním policovým a prostorem s šatní tyčí. Obyčejně šatní skříně mají oba dva prostory, ale je možné se rozhodnout i pro uspořádání jednoho nebo druhého typu.

Police by měly svojí velikostí odpovídat velikosti složeného oblečení. Nezapomeňte také popřemýšlet o tom, zda chcete oblečení ukládat pouze v jednom komínku nebo ve dvou, což ovlivní šířku polic.

Prostor pro zavěšení oblečení by měl mít šatní tyč umístěnou v takové výšce, abyste na ni pohodlně zavěsili ramínko s dlouhým kabátem nebo společenskými šaty.

  • Délka dámského kabátu s ramínkem se pohybuje v rozmezí 135–145 cm.
  • Dlouhé dámské šaty s ramínkem dosahují délky cca 160 cm.
  • Pánská i dámská saka s ramínky měří zhruba 85–100 cm.
  • V půlce přeložené kalhoty visící na ramínku měří cca 70 cm.
  • Kalhoty nepřeložené a visící na ramínku měří zhruba 130 cm.



Nejpoužívanější věci mějte po ruce

Oblečení a doplňky, které nosíte nejčastěji, mějte po ruce. Z hlediska ergonomie by se mělo jednat o prostor mezi pasem a rameny. Tak odpadne dlouhé přehrabování, které vás zejména v časovém presu ještě více vynervují. Toto oblečení rozhodně nikdy neukládejte na dno skříně, kam byste se pro něj museli zbytečně ohýbat.

Na sezónní oblečení dosáhnout nemusíte

Čistě zimní a letní věci klidně dejte do zadní části skříně nebo do úložných prostor, kam se dostanete jen po schůdkách. Není totiž potřeba je mít po ruce celoročně. Těžké svetry nedoporučujeme věšet na ramínka, protože by jejich struktura mohla časem povolit. A nikdo nechce chodit ve svetru, který má na ramenou vytlačené dva „hrby“.

Dejte svému oblečení řád

Pro oblečení, které věsíte na ramínko, platí dvě základní pravidla:

  1. Věšte vedle sebe stejné druhy oděvů – to znamená, že vedle sebe budou košile, kabáty, halenky.
  2. Zavěšené věci by měly vytvářet linku stoupající zleva doprava – tento způsob skládání v lidech vyvolává spokojenost, což vám dopomůže k udržování pořádku.

Oblečení do poliček skládejte logicky. Například trička rozhodně nepatří ke kalhotám a sportovní oblečení k halenkám.

Ponožky v šuplíku či košíku přestaňte ohrnovat do „brambory“. Díky tomu se vyhnete úmornému zápolení se zásuvkou, která nejde přes velký počet „brambor“ zavřít. Nejlepší je kotníčkové ponožky přeložit napůl, klasické ponožky natřikrát a podkolenky čtyřikrát.

Organizéry na doplňky

Ženy, ale i muži svůj outfit doplňují rafinovanými doplňky. Je tedy ovšem pravda, že ženy více. Abyste měli rychlý přehled o tom, kde co leží, vybavte svoji skříň praktickými organizéry. Speciální věšák může posloužit pro odložení hedvábných šátků nebo opasků ke kalhotám. Do šperkovnic s průhledným víkem ukládejte šperky a doplňky, mezi které patří například hodinky, manžetové knoflíčky nebo spony na kravatu.

Co do šatní skříně rozhodně nepatří

Vyvarujte se kombinaci oblečení a vysavače. Pamatujte na to, že vysavač je plný bakterií a mikroorganismů, které do skříně zkrátka nepatří. To samé pravidlo patří i pro prachovky nebo čisticí prostředky. Působením nejrůznějších chemických látek může dojít dokonce i k poškození oblečení. Ani boty byste ihned po příchodu domů neměli zavřít do skříně. Nechte je nejdříve odpočinout na čerstvém vzduchu. Jakmile je očistíte, můžete je uložit do šatní skříně.




Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste