Poznejte výhody a nevýhody vestavěných šatních skříní

2059 Jak na krásné bydlení

Každý potřebujeme doma aspoň několik polic v bezpečí skříně, abychom na ně mohli v klidu uložit veškeré oblečení. Ideální je trochu místa navíc, abychom sezónní oteplovačky a kraťasy nemuseli nosit do sklepa nebo zavírat do úložného prostoru postele. Může pomoct vestavěná šatní skříň.

Využijte prostor naplno

Pokud patříte mezi lidi, kteří bydlí v malém bytě, potřebujete využít každý centimetr prostoru. Nabízí se nechat si udělat nábytek na míru, hlavně úložný prostor. Ale to stojí dost peněz, které ne každý chce obětovat. Funkční alternativou může být vestavěná skříň. Sahá až ke stropu a nabízí velkorysý prostor.

Základem je využít každý milimetr krychlový skříně. Těžší to bude v případě, že patříte mezi menší lidi. Dvoumetroví chlapi snadno dosáhnou i na police u stropu, ale jak k tomu přijdou lidi normálního vzrůstu, nebo dokonce malí? Jasně, můžete použít štokrle nebo schůdky, ale není to ono.

Pokud patříte do první skupiny nadprůměrně vysokých, můžete se klidně pustit do výběru vestavěné skříně. Samozřejmě platí, že hůř přístupné police využijete spíš na sezónní oblečení. To ale stejně někam musíte dát. Nezapomeňte taky na část s věšáky, kam budete potřebovat uložit kabáty a bundy.

Menším lidem raději doporučujeme klasické šatní skříně. Vyhnete se nepříjemnému natahování se pro ukryté oblečení na horních policích. To ale znamená, že budete muset prostor ušetřit jinde. Dobrá zpráva je, že vaše oblečení nezabírá tolik místa, jako u lidí, kteří oblékají velikost XXXXL.

Přesto se hodí ušetřit místo. Díky tomu budete mít prostor na víc oblíbených triček nebo mikin. Zajímavou variantou můžou být vakuovací sáčky na oblečení. Na sezónní oblečení jsou jako dělané. Čerstvě vyprané prádlo složíte a dáte do sáčku. Pak odsajete přebytečný vzduch a je to. Při troše cviku můžete ušetřit až 2/3 místa.





Výhody vestavěné šatní skříně

Na prvním místě je to výška. Využitím prostoru pokoje od podlahy až ke stropu můžete ušetřit na šířce a hloubce skříně. Díky tomu se vám vejde i do menších pokojů, případně dokonce do šatny. Jen si dobře rozmyslete, jak uspořádáte oblečení. Na hůř přístupné police dávejte to, které nosíte méně.

Stříbrnou příčku obsazuje cena. Možná vás to překvapí, ale vestavěné skříně jsou ve srovnání se skříněmi na míru o hodně levnější. Přitom ve výsledku zabírají stejně, nebo dokonce méně prostoru. Takže mezi osami ceny a výkonu patří na příčku nejvyšší. Pragmatici, podle nás máte jasnou volbu.

Na třetím stupínku stojí variabilita vnitřního prostoru. Klasické šatní skříně mívají jasně dané vnitřní uspořádání. U vestavěných šatních skříní si ale můžete vnitřek přizpůsobit podle chuti a potřeb. Je jedno, jestli jste zapřisáhlým vyznavačem košilí a potřebujete desítky ramínek, nebo nedáte dopustit na geekovská trika s nápisy a potřebujete police.

Pomyslnou bramborovou medaili berou posuvné dveře. Spousta klasických šatních skříní totiž má aspoň jedny dveře otvírací. Na otevření dveří ale potřebujete dost místa. Kdežto posuvné dveře v pohodě fungují i v úzké šatně nebo na chodbě, kde nechcete otevřenými dveřmi blokovat cestu.





Nevýhody vestavěné šatní skříně

Někomu může vadit, že vestavěná skříň opticky zmenšuje místnost. Je to ale jen dojem. Ano, vizuálně vestavěná skříň ukrojí kus stropu, takže může ve výsledku celá místnost působit stísněně. Ale za tu cenu nabízí luxusní úložný prostor uvnitř. Záleží na vás, jak moc potřebujete místo na oblečení.

Další připomínky se od odpůrců vestavěných skříní potkávají u otevírání dveří., Většinou totiž nelze otevřít celou skříň najednou. Nejčastěji je to polovina nebo třetina. Dveře vždy při otvírání překryjí další části, takže zároveň blokují uzavřenou část. To ale nepůsobí žádné problémy, pokud si správně srovnáte oblečení.

Vestavěnou skříň těžko přestěhujete. Pro materialisty nepředstavitelná věc se rychle může stát skutečností. Pokud si pořídíte vestavěnou skříň, nepořizujete ji pro sebe, ale pro dané místo. Aspoň vás ale může hřát na duši, že při případném stěhování skříň o fous zvýší cenu bytu nebo domu.

Krajní police jsou hůře dostupné. To je pravda. Pro vysoké lidi jsou police u podlahy příliš nízko. Pro menší lidi zase police u stropu nepříjemně vysoko. Obojí se dá vyrovnat chytrým uspořádáním věcí a obuvi. Záměrně nepíšeme univerzální návod. Pro každého jsou totiž hůř dostupné jiné police.

Ať už se rozhodnete pro klasickou šatní skříň nebo její vestavěnou variantu, držíme vám palce, ať si vyberete dobře. A až budete mít chvilku čas, mrkněte na naše další články na blogu. Inspirují vás. Uvidíte.







Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste