Vybíráme šatní skříň aneb kam se vším tím oblečením

Určitě máte své finty, jak vměstnat co nejvíc oblečení do co nejmenšího prostoru. Ale co když nastane situace, kdy máte plnou skříň, ale nemáte co na sebe? Pak je na čase vyrazit na nákupy oblečení. Počkat. Pěkně popořádku. Nejdřív přece budete potřebovat majestátní kus nábytku, který bude pečlivě střežit vaše módní oblečení. Tak se pojďme podívat na to, jaká by vaše nová šatní skříň mohla být.

Udělejte z ní chloubu ložnice

Je na čase položit si vážnou otázku, jestli chcete mít své oblečení poschovávané všude možně, nebo si troufnete na šatní skříň přes celou stěnu. Věřte tomu, že štědrost vyhrazeného prostoru vašemu oblečení prospěje. A kde jinde byste měli nový kus nábytku vystavit, než právě v ložnici? Má to samozřejmě i praktický význam. Ráno si můžete jednoduše vše od spodního prádla až po kabát pohodlně vytáhnout z jedné zásobárny elegantních oděvů.

Hitem právě začínajícího desetiletí jsou jemné tóny bílé a krémové barvy v kombinaci s přírodním dekorem dřeva. Ale pokud nefandíte světlé straně síly, určitě můžete sáhnout po dekoru tmavého dřeva, nebo dokonce černém provedení. Ale myslete na to, že tím podstatně snížíte celkový světlý dojem z pokoje. V ložnici to nicméně nevadí. Je to na vás.






Provedení a rozměry

Když už budete mít v hlavě barvu a budete pevně rozhodnuti, do kterého pokoje doma svou novou šatní skříň postavíte, začněte přemýšlet nad rozměry a řešením. Dobré je ze začátku zvážit vaše prostorové možnosti. Pokud například potřebujete skříň umístit ke stěně naproti postele, nezapomínejte na dost místa na otvírání a pohodlný průchod kolem zavřené i otevřené skříně. Do menších místností se skvěle hodí šatní skříně s posuvnými dveřmi.

Výhodou posuvných dveří je prostorová nenáročnost. Samozřejmě je to něco za něco. Takže pokud je vás doma víc a všichni najednou berete skříň útokem, abyste bleskově vyhrabali výherce loterie v soutěži o ohoz dne, je skříň s posuvnými dveřmi na zvážení. Vždy totiž můžete otevřít jen část skříně, zatímco zbytek kryjí posunuté dveře. Tak na to při plánování myslete, abyste pak nebyli nemile překvapení.

Samozřejmě můžete využít i šatní skříně s klasickým otevíráním dveří. Tady ale pečlivě změřte, jestli se vám otevřené dveře vejdou do prostoru pokoje, aniž by bránily v průchodu. Pokud máte dost velkou místnost, je to určitě dobrá varianta pro případ, že byste potřebovali vidět celý prostor skříně najednou.

U posuvných i klasických dveří na panty je často v nabídce i varianta se zrcadlem na dveřích. Určitě ji doporučujeme, protože ušetříte místo potřebné pro zrcadlo a zároveň budete mít doma možnost prohlédnout si sami sebe v plné kráse – od hlavy až k patě.






Rohovou, samostatnou nebo těsně u stěny?

Jakmile budete mít jasno, jaký typ dveří se vám u skříně nejvíc vyplatí, můžete se bez starostí pustit do výběru konkrétního modelu a provedení. Správně, i u šatních skříní existuje hned několik variant provedení, které si můžete zvolit.

Rohová šatní skříň vám sice zabere místo kolem dvou stěn, ale za to ji můžete umístit i do užších pokojů. Není problém vybrat skříň větších rozměrů, která by vám v rovném provedení narušovala pohodlný průchod dveřmi, nebo je dokonce kompletně zakryla. Rohová šatní skříň má ale samozřejmě i svá mínus. Mezi nevýhody rohové šatní skříně patří omezení ve vnitřním uspořádání. To se totiž musí logicky přizpůsobit konstrukci s vnitřním rohem. Ale jinak je to velmi dobrá volba pro menší místnosti.

Samostatná šatní skříň je spíš doplňkem, který zkrášlí pokoj. Máme tím na mysli menší skříň, která je často na dřevěných nohách. Výhodou je design a snadnější dostupnost věcí uložených ve spodních patrech skříně. Díky nohám se totiž nemusíte shýbat až na zem. Takže pokud máte potíže se zády, může to být pro vás zajímavá varianta. Když teda nemáte doma haldy neuloženého oblečení.

Šatní skříň přes celou stěnu je ideální variantou pro komplexní řešení ukládání oblečení. Třeba i pro velkou rodinu. Z konstrukce je jasné, že police úplně nahoře u stropu jsou hůř dostupné, ale perfektně se hodí pro sezónní oblečení nebo zavazadla, případně tam můžete dát cokoliv, co potřebujete jen občas. Zbytek skříně pak určitě zaplníte sami, jak budete chtít. Když budete šikovní, vejdou se vám dolů pod oblečení i boty.

Přejeme vám šťastnou ruku při výběru nové šatní skříně. Každopádně raději třikrát měřte a jednou nakupujte. Uvidíte, že se pečlivá příprava vyplatí. A než k vám skříň dovezou, mrkněte na další články o nábytku.







Přečtěte si také

  • 5 rad jak zařídit ideální ložnici
    2018-06-05 3316

    Pro kvalitní spánek a regeneraci organismu je mimo jiné rozhodujícím prvkem samotná ložnice. Jak ji zařídit? Následujte našich 5 chytrých rad!

  • Bez čeho se ložnice neobejde
    2018-02-01 1794

    Nejintimnější místnost domu nebo bytu musí umožnit odpočinek po rušném dni, očistný spánek či vášnivá obětí v atmosféře, která koresponduje s osobnostmi jejích obyvatel.

  • Ložnice podle chuti
    2018-06-26 1235

    Hledáte příčinu nespavosti? Možná nespočívá ani tak ve vás jako v samotné ložnici. Zjistěte, zda jste při zařizování náhodou neudělali chybu.

  • O předsíni trochu jinak.
    2018-05-12 1609

    Předsíň. Prostor, ve kterém probíhá akt přivítání a loučení. Po překročení jejího prahu odložíte svrchník, z unavených nohou setřesete boty a vdechnete naplno atmosféru domova.

  • Předsíň - neboli vstupní prostor do domova.
    2018-03-10 2161

    Předsíň je taková podaná navštívenka a ta by měla být vkusná, aby se náš host těšil, co přijde dál. Čím tedy dosáhneme kýženého stavu?

  • Předsíň tvoří první dojem. Nepodceňte její vybavení
    2019-02-05 2047

    První dojem dělá hodně nejen při seznámení s novým člověkem, ale i při příchodu do bytu či domu. Proto si na něm rozhodně dejte záležet.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste