Věrné světlo svíčky

1016 Tipy a triky

Živý oheň postupem času opustil naše příbytky. Byl však člověku nerozlučným přítelem po nekonečná tisíciletí, snad proto po jeho přítomnosti alespoň podvědomě toužíme. Budujeme krby, zapalujeme svíčky... Dnes již není úkolem svíček prosvětlit temnotu, ale nabudit pravou náladu – intimní, slavnostní nebo obřadní... S jejich pomocí můžete proteplit atmosféru každé chvíle. Rozehrajte strunu, kterou v nás napjali ti nejdávnější z našich předků a zapalte si na jídelním stole při večeři krásnou svíčku.

 

Od loje k parafínu

Nevíme, jak první člověk zjistil, že vlákno či dřívko dokáže pomalu hořet ve ztuhlém tuku a vydávat světlo, ale víme, že se od té doby lidé se svíčkou nerozloučili. Ty nejstarší svíčky, lojové, vydávaly velmi nekvalitní světlo, kapaly a nepříjemně páchly. Přesto se udržely až do 19. století díky své nízké ceně. Zcela jinou kvalitu světla nabízí včelí vosk, pro výrobu svící téměř ideální. Nikdy ho však nebyl takový dostatek, aby cena voskovic nebránila jejich běžnému užívání. Nezbývalo než se poohlédnout po levnějších materiálech. Po nějakou dobu hojně používaný margarín však byl stále ještě příliš drahý, stearin vyráběný z loje zase vyžadoval příliš náročnou technologii. Až parafín izolovaný z ropy dovolil hromadnou výrobu. To už je však konec 19. století a světlo začínají do domů přinášet petrolejky a později elektřina. Zahnat svíčky do propadliště dějin se jim však nepodařilo.




Nedejte jen na design

Pryč je doba, kdy jsme si mohli v drogerii koupit jen obyčejné sklepní svíčky, jeden typ vánočních a maximálně růžové a modré dortové. Otevření trhu a změna životního stylu navrací svíčky jako dekorativní předměty určené k vytváření slavnostní a intimní atmosféry. Stále větší důraz je kladen na design, který je spolu s cenou hlavním vodítkem pro výběr svíce. Rozdíly v kvalitě svíček nejsou dány jen užitnými vlastnostmi, jako je délka hoření, stálost tvaru, kvalita plamene a svítivost, ale i uvolňováním škodlivin do ovzduší a tím do našich plic. Parafín je frakcí z ropy, vznikající jako odpad při výrobě lehkých olejů. Nekvalitní, nedobře vyčištěný může obsahovat těžké kovy, síru a další chemické příměsi. Stejně tak dýcháme i zplodiny barviv či aromatických látek. Kvalita použité suroviny by proto měla být tím hlavním kritériem pro výběr svíčky.

 

Jak poznat kvalitu?

Bohužel neexistuje norma, která by zabránila vstupu nekvalitních výrobků na trh. V podstatě kdokoli může doma odlít svíci a prodat ji. Není pak výjimkou, že se doma svíce roztéká, u dekorativních svící nevhodně umístěné knoty zhasínají a svíčka dostatečně nevyhoří. Tyto nedostatky jsme schopni, sice pozdě, ale přece posoudit. Jak se však přesvědčit o čistotě spalování? V těch nejhorších případech pouhým okem a čichem. Mnohé napoví i cena. Příliš nízká cena se těžko snoubí s kvalitou. Svíčky vyráběné ve velkých sériích mohou mít kvalitu velmi kolísavou. Velkokapacitní linku není možné zastavit a čekat na dodávku kvalitní suroviny. Zárukou kvality může být proto jen osvědčený, důvěryhodný výrobce nebo prodejce.

Nakupujte proto raději ve specializovaných prodejnách, kdy vám mohu poskytnout bližší informace o výrobci a předložit certifikát kvality. Pokud tuto možnost nemáte, hledejte alespoň údaje o původu svíčky na obalu. Neoznačené výrobky či z nedůvěryhodných proveniencí, zvláště ty levné, rozhodně nekupujte. Obzvlášť o Vánocích se levných svíček vyvarujte. S parafínem totiž hoří i barvivo nebo zlatý či stříbrný dekor, a s velkou pravděpodobností obohatí vzduch o škodlivé, někdy i karcinogenní látky.

Nezapomeňte na to, že svíčka je především užitný předmět. I sebekrásnější kousek vystavený měsíce na poličce se dříve či později mine svým účinkem. Pouze budete dýchat prach, který se na svíčce usadil.


 

Co nám říká tradice

Včelí vosk je tradiční surovinou pro výrobu svíček. Velmi oblíbené jsou svíčky vyráběné z mezistěn. Obyčejné čajové parafínové svíčky vytvoří spolu se svícnem z lehaného skla hřejivou dekoraci. Parafín vylitý do nádoby ztuhne a dává prostor pro nekonečnou řadu designových variací svíček. Barva a dekor jsou to, co nás ke svíčce přitáhne. Kvalita parafínu rozhoduje o čistotě hoření. Nabídka parafínových svíček je neskonale široká. Umožní vyhovět jakémukoliv interiéru, jeho barevnému řešení i jakékoliv příležitosti. Palmový vosk je vynikající surovinou pro výrobu svíček. Je krystalický, a proto svíčku z něho vyrobenou snadno poznáte podle zvláštní struktury patrné v její hmotě. Při odhořívání vytváří působivé efekty prosvícením i krajkovím tenčících se stěn. Jedná se o stoprocentní přírodní ztužený olej bez jakýchkoliv chemických přísad. Svíčky vyrobené z palmového vosku nekouří, jsou tvarově stálé – nedeformují se ani v horkém létě – a jsou zdravotně nezávadné, vhodné i pro alergiky.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste