Vše o spaní - jako na hrášku. 2/3

V prvním díle našeho seriálu jsme princezně poradili s postýlkou, dnes se mrknem na prima matrace do ložnice!

A dýchat!

Matrace musí být dostatečně prodyšná, jinak neumožní přirozeným větráním odvádět vlhkost vašeho potu. Musí tedy obsahovat vzduch a být vyrobená z prodyšných materiálů. Odvětrávání napomáhá její uložení na roštu. Nevhodné jsou neodvětrané úložné prostory pod postelí. Pot neobsahuje jen vodu, ale i soli, tuky, dusíkaté látky, dokonce i čpavek. Ideální proto je, má-li snímatelný potah, který je možné vyprat nejméně při 60 °C, kdy se ničí i roztoči. Škála potahových materiálů je velice široká. Záleží tedy na vašich potřebách. Setkáte se i s matracemi, které nabízejí na každé straně odlišný materiál, například chladivý letní a hřejivý zimní.

Pružinové matrace

Představují standardní kvalitu lehací plochy. Jsou cenově dostupné, vhodné tam, kde nejsou speciální požadavky na kvalitu lehací plochy. Lze je jen velmi omezeně polohovat. Rovnoměrné rozložení hmotnosti těla na pružinovém jádru zajišťuje takzvaná roznášecí deska. Známe poškození matrace protlačením drátů je důsledkem nedostatečnosti této vrstvy u starších a levných typů matrací, zejména začalouněných pevně do lůžka. Klasická matrace obsahuje asi 180 pružin ze speciální oceli spojených v pružící kostru. Takzvané taštičkové nebo taškové matrace mají cca dvakrát více jednotlivých menší pružin, které jsou obaleny do taštiček, takže každá pružina pracuje jakoby samostatně.

Matrace z PUR pěny

Základní materiálem pro výrobu matrací je polyuretan. Je nenáročný na údržbu a výhodou je jeho cena. Polyuretanové matrace jsou tvořeny jádrem, který má zóny s různou tuhostí. Používá se rozdělení na tři základní zóny – tužší střed a měkčí okraje – nebo je jádro rozděleno na pět až sedm zón, kde se v tužších částech používá tvrdší pěna a v měkčích pěna s vyšší elasticitou. Polyuretanových matrací je na současném trhu celá řada a záleží na požadavcích a finančních možnostech každého zákazníka.

 

Teplé pěny, mezi něž patří všem dobře známý molitan, jsou cenově nejdostupnější, avšak mají horší mechanické vlastnosti, zejména malou prodyšnost. Tyto vlastnosti se částečně eliminují škálou různě profilovaných jader.

Studené pěny – vyrábí se za studena a jsou oproti pěnám teplým poréznější a vzdušnější. Snadněji proto odvětrávají absorbovanou vlhkost. Zachovávají si déle svojí přirozenou elastičnost.

Líné pěny – jsou to viskoelastické PUR pěny s tvarovou pamětí. Dokáží reagovat na tělesné teplo, v závislosti na něm měnit svou hustotu a zajistit tak rovnoměrné rozložení váhy těla. Pěna se dokonale přizpůsobí tvaru těla, stabilizuje ho v optimální poloze, čímž přispěje k výraznému omezení změny polohy těla během spánku. Zabraňuje vzniku proleženin u dlouhodobě ležících osob. Když se z matrace zvednete, pomalu se vrátí do původního tvaru.

Latexové matrace

Pěnová pryž – latex, také kaučuk, je vyráběna ze směsi syntetického a přírodního latexu. Běžná latexová pěna mívá obsah přírodního kaučuku asi 20 %, o přírodní latexové pěně mluvíme při obsahu přírodního kaučuku kolem 90 %. Jejími přednostmi jsou vysoká elasticita, která zůstává zachována po velmi dlouhou dobu, otevřená struktura buněk umožňující volnou cirkulaci vzduchu, flexibilita, tvarová stálost a antibakteriální odolnost. Latexové jádro je děrované a podle velikosti a počtu otvoru se dělí na zóny větší nebo menší tuhosti. V prvních týdnech používání se latex může vyznačovat slabým pachem gumy.

Sendvičové matrace

Kombinují výhody kvalitních PUR pěn s flexibilitou latexových desek nebo poddajností viskoelastických pěn. Každá strana matrace může mít rozdílné vlastnosti a tuhost.

Rozměry matrace

Minimálně o 25 cm delší než výška postavy, šířka alespoň 80 cm, raději více, dvojlůžko minimálně 160 cm. Neplatí, že čím vyšší, tím lepší. U silnějších matrací se zhoršuje schopnost větrání, a navíc ztrácí svůj účel lamelový rošt, protože veškeré tvarování zajišťuje matrace. Matrace by měla mít po své délce několik různě nastavitelný zón, aby ustoupila v oblasti ramen a kyčlí a podepřela v oblasti bederní páteře.

Jaký podklad?

Je důležité zvolit správnou kombinaci matrace a roštu s účinnými ortopedickými protisilami. Pěnové matrace dosahují ortopedických vlastností s pomocí roštu z předpjatých lamel, které svým odpružením nahrazují pružiny. Pokud uložíte pěnovou, latexovou nebo jakoukoliv sendvičovou matraci na pevný podklad, stane se z ní pouhá měkká podložka, nebude působit zdravotně a dříve se proleží. Pružinové matrace pak lze uložit na jakoukoliv větratelnou pevnou desku. V případě, že uložíte pružinovou matraci na lamelový rošt, do oblouku ohnuté pružinové jádro nebude mít plnou funkčnost a lamelový rošt bude zbytečný.

Pokračováním série Spaní jsou rošty a přikrývky…!

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste