Vše o spaní - jako na hrášku. 1/3

Jako na hrášku

Není divu, že se princezna vzbudila celá rozlámaná. Nezpůsobil to ovšem hrášek, ale příliš měkké lůžko tisíci podušek.

Princezna takto trpěla jedinkrát, mnozí z nás však uléhají na nevhodnou postel noc, co noc. A přitom prospíme průměrně třetinu života. V noci změníme asi šedesátkrát polohu těla a vypotíme litr vody. Není proto divu, že se často hned pro procitnutí cítíme jako po velké dřině. Lékaři tvrdí že při kvalitním spánku můžeme obnovit až 90 % svých tělesných sil. Co tedy udělat proto, aby nám spánek zajistil maximální regeneraci?

Hýčkejte si páteř

Až 70 % z nás trpí problémy s páteří. Na vinně nejsou jen sedavá zaměstnání, ale právě nevhodné spaní. Na měkkém, například molitanovém lůžku se páteř prohýbá do oblouku a nedochází k správnému uvolnění. Svaly jsou tím nadměrně napínány a nemohu se během spánku dostatečně zregenerovat. Vnitřní orgány jsou stlačovány a mohu se začít nepříjemně ozývat. Naopak spíme-li na příliš tvrdé podložce, páteř se vytvaruje do nepřirozené křivky, je přetížená a meziobratlové ploténky jsou nezdravě stlačovány. Otlačovaná místa se dostatečně neprokrvují. Zdravě, pohodlně a kvalitně se vyspíme pouze tehdy, zůstává-li páteř při poloze na boku ve tvaru přímky a v poloze na zádech zachovává přirozené esovité prohnutí. Pak mají všechny klouby, vnitřní orgány, a především ploténky prostor pro uvolnění, roztažení a příjem živin.

 

Postel

Postel až na posledním místě

Postel můžeme přirovnat ke karoserii auta, která dodává výrobku konečný vzhled. O jízdních vlastnostech však rozhoduje to, co ukrývá. Na kvalitu spánku mají rozhodující vliv matrace a rošty. Měly by být přizpůsobeny individuálním potřebám spáče. I v manželské dvouposteli mohou mít obě matrace i každý z roštů specifické vlastnosti. Dávejte proto přednost těm prodejcům, kteří nabízejí rám postele zvlášť a vy ho můžete doplnit rošty a matracemi vyhovují přesně vašim potřebám.

Nestyďte se v obchodě postel vyzkoušet. Zjistěte kolik námahy musíte vynaložit na změnu polohy. Lůžko by mělo při obracení lehce pružit a měli byste pociťovat minimální tlak mezi tělem a lehací plochou. A druhá osoba může zkontrolovat, zda vaše páteř zůstává v poloze na boku rovná. Případně informujte prodavače o svých zdravotních problémech.

V dalším pokračování série Spaní se dočtete o matracích…!

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste