Vše o spaní - jako na hrášku. 3/3

Rošty do postele

Lamelové rošty se používají v postelích jako podklad pro matrace. Zlepší užitné vlastnosti matrací, které se jejich pomocí lépe přizpůsobí tělu. Jejich kvalita a vhodnost použití závisí na počtu a šířce použitých lamel a na způsobu uchycení lamel k rámu. Pružné, flexibilně uložené lamely mají reagovat na jednotlivé tlaky a tím uložit optimální polohu pánve, ramen a šíje. Ortopedické rošty jsou individuálně konstruovány pro potřeby budoucího spáče. Vyrábí se na míru postele, ale zejména s ohledem na délkové a váhové hodnoty zákazníka.

 

Polohování

Slouží k úpravě polohy pro čtení nebo k jídlu v době nemoci. Při spaní uleví při mnoha zdravotních potížích. Mírné zvýšení polohy nohou napomáhá snadnějšímu odtoku krve a ulehčuje tak srdci, výrazně prospívá lidem s křečovými žilami.  Polohování hlavy a sedu je vhodné zejména při dýchacích potížích. Především starší lidé ocení možnost vertikálního zdvihu roštu, který usnadní vstávání z lůžka. Pohyb roštu může zajistit i motorový pohon.

Pod vysoké pružinové matrace stačí jednoduchý rošt s menším počtem lamel nebo latěk. U lamelového polohovacího roštu nové generace je pružení lehací plochy zajištěno bodově pomocí speciálních elementů ve tvaru květu. Různá tuhost balónku uprostřed květu umožňuje nastavit pružnost roštu přesně podle individuálních potřeb.

Přikrývky

 

 

Jak dole, tak nahoře

O tom, jak dobře se vyspíme, nerozhodne jen to, na co u lehneme, ale i čím si přikryjeme. Deka či peřina musí zahřát, ale nesmí pod ní být příliš horko a musí být lehká. Stejně jako matrace nesmí zadržovat vlhkost a měla by uspokojit individuální potřeby spáče. Ani u přikrývek není vhodné nakoupit jeden typ pro celou rodinu, ale pro každého tu jeho. Vybírat můžeme podle rozměrů, hřejivosti, materiálu a mnohých speciálních vlastností. Například pro alergiky zvolíme přikrývku z těch umělých vláken, která snesou časté praní. Setkáme se i s antistresovou úpravou omezující rušivé vlivy elektrostatického náboje. Některé přikrývky dokáží odstraňovat nepříjemné pachy nebo zabraňují rozmnožování roztočů.

Materiály pro výrobu přikrývek splní kterýkoliv z vašich specifických požadavků.

Duté vlákno

Duté vlákno bylo vyvinuto jako praktická náhrada přírodních vláken a svými vlastnostmi se jim přibližuje. Výhodou je zejména snadnější udržování díky praní, biologické nestárnutí, vhodnost pro alergiky. Jsou lehké a ve styku s lidským tělem nadýchané a vzdušné. Dutá vlákna mají také velmi dobré izolační vlastnosti. U méně kvalitních se však časem dutina slepí a vlákno své dobré užitné vlastnosti ztrácí.

Plné vlákno

Používá se při výrobě polštářů. Je tvořena směsí speciálních polyesterových kuliček PES a polyuretanových tyčinek PUR.  Takto vytvořená náplň dodává polštářům úplnost, pružnost, lehkost a tvar, a především příjemnou měkkost.

Ovčí vlna

Tento přírodní materiál má vysokou schopnost přijímat vlhkost směrem dovnitř a zpětně ji předat do ovzduší mimo lůžko – transpiračního schopnost. Ovčí vlna má velmi dobré termoizolační vlastnosti. Výrobky z ovčí vlny se musí čistit pouze chemický. Časem může zplstnatět, ztratit vzdušnost.

Peří

Nejoblíbenější přírodní materiál pro výrobu pokrývek a polštářů splňuje požadavky pro zdravý spánek, nevhodné je jen pro alergiky. Ložní péřové soupravy jsou lehké, vzdušné, teplé, hydroskopické, trvanlivé a zdravotně nezávadné. Testy prokázaly, že peří udržuje teplo s minimálními ztrátami i za velmi obtížných podmínek. Právě proto se hodně používá do výrobků pro extrémní podmínky. Stlačené a namáhané peří po uvolnění tlaku opět získává svůj původní objem a tvar. Peří  může pojmout 4 - 5 % vody, aniž by omak vyvolával pocit vlhkosti. Zvýšená vlhkost se během dne samovolně navrací do normálního stavu.

 

Ráno nechte postel opravdu dobře vyvětrat, zastýlejte co nejpozději, nebo dokonce vůbec. Zamezíte tak množení roztočů, kteří milují teplo a vlhko. Ze stejného důvodu neukládejte lůžkoviny do uzavřených prostor.

 

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste