Vybíráme botník: krok za krokem

Klika cvakne, dveře letí, kdosi vchází do dveří. Vyzuje se, boty sklidí do botníku v předsíni. I tak může od zítřka vypadat pohoda, kterou zažije každá vaše návštěva. Stačí si dnes vybrat vhodný botník, do kterého si můžete nejen vy, ale i kdokoliv příchozí pohodlně uschovat obuv.

Velký botník je jako hotel pro boty

Než se vrhnete do výběru barvy a dalších nepochybně potřebných vlastností vašeho nového botníku, zaměřte se na velikost. Vyplatí se počítat se dvěma až třemi páry bot na osobu v domácnosti. Ano, zní to neuvěřitelně, ale pro čtyřčlennou rodinu je minimální kapacita botníku dvanáct párů bot. Věřte, že to máme vyzkoušené na vlastní kůži.

Pokud zároveň patříte mezi společenské lidi, ke kterým kamarádi a přátele najdou cestu nejen příležitostně, určitě nechte nějaké volné místo v botníku i pro ně. Tady záleží jen na vás, jestli přidáte místo na jeden či dva páry navíc, nebo chcete příchozím nabídnout luxus v podobě místa na deset párů bot.

TIP: Pokud plánujete botník na patnáct párů bot a víc, raději volte model, který je vyšší, ušetříte místo na další nábytek do předsíně.






I do malé předsíně se vejde hodně bot

Botníky do malé předsíně musejí být úsporné. Nejčastější volbou jsou vertikální modely, které si libují v mnohapatrových skříňkách. Sice zabírají poměrně hodně místa na výšku, ale za to nechávají hodně prostoru kolem sebe. Díky tomu vedle nich můžete snadno umístit například věšáky.

Dobrým řešením, jak do malé místnosti dostat co nejvíce obuvi, je výklopný botník. Ten má výhodu v tom, že se boty snadno ukládají a opět vyndávají ven ze skříněk. Akorát si musíte dát pozor, aby byla hloubka výklopu dostačující. Pokud máte doma někoho s botami velikosti 46 a víc, raději se přesvědčte, že nejsou moc velké pro zamýšlený vyklápěcí botník.

Jestli si nepotrpíte na vlastním originálním rozmístění předsíňového nábytku, můžete s klidným svědomím sáhnout po předsíňové stěně s botníkem. To je chytré řešení, které nabízí přiměřený prostor všem typům oděvů a obuvi, které v předsíni potřebujete vy nebo vaše návštěvy odkládat.

TIP: Pokud chcete mít své elegantní boty na očích, zvolte otevřený botník. Vaše obuv může zajímavým způsobem zkrášlit image celé místnosti.

Objevte víceúčelové botníky

Ať už plánujete pořídit botník levně nebo vám nevadí si něco připlatit za kvalitu, neopomíjejte víceúčelové botníky. Jedním z typických příkladů této kategorie jsou botníky se zrcadlem. Bytoví designéři dávno pochopili, že většina lidí nemá grandiózní předsíň, a tak vymysleli elegantní spojení více prvků, aby tak majitel nábytku ušetřil místo a mohl se blýsknout neotřelým kouskem.

Botník se zrcadlem určitě přivítají zejména dámy. Není nic otravnějšího, než vycházet z domu bez pečlivé kontroly vzhledu. A to samozřejmě platí i o botách. Botník se zrcadlem vám jednou pro vždy dovolí poslední kradmý pohled na své nohy, než vyrazíte do ulic. Uvidíte, že to oceníte.

Dalším chytrým spojení více funkcí předsíňového nábytku je sedací botník. Ten si zamilují zejména děti, ale určitě potěší i starší lidi nebo osoby s omezeným pohybem. Konečně si všichni budou moct v klidu a pohodlně nazout nebo vyzout boty aniž by po tom sípali a popadali dech. A nebojte se, i v této kategorii najdete levné botníky.

TIP: Nebojte se experimentovat. Přidejte si zboku na botník háčky na kabelku nebo čepice. Budete je tak mít vždy po ruce.







Dřevo, nebo lamino – oba poslouží skvěle

Mýtus našich prababiček, že jediný nesmrtelný materiál je masivní dřevo, už je překonaný. Dnes dobře víme, že tam, kde nechodí dřevo, chodí kompozitní materiály. A nutno dodat, že mnohdy vlastnostmi předčí masiv.

Takže až se budete rozhodovat, jaký dekor vybrat, neomezujte se nutně jen na masiv. Pokud jste vybíraví a chcete mít doma originální botník, vsaďte na lamino, které se vzory a jemnými odstíny dřevu k nerozeznání přibližuje, ale navíc má obvykle takřka neomezené možnosti barev a dekorů.

Masivní dřevo bývá o něco dražší a také se může při neopatrném sezení štípat. To se týká zejména sedacích botníků. Kompozitní materiál oproti tomu lépe odolá nárazům i tlaku, je levnější a svrchní dýha je odolná proti vlhkosti i oděru. Pokud by se přece poškodila, můžete ji jednoduše nechat přelepit.

TIP: Máte doma čtyřnohého mazlíčka? Pořiďte si zámek na dvířka botníku, aby vám v nestřežené chvíli boty nevytahoval ven.

Ať už si vyberete jakýkoliv botník, přejeme vám, ať dobře slouží a líbí se nejen vašim botám, ale i vám. Určitě si prohlédněte také naše další články o nábytku, ve kterých najdete zajímavé rady a tipy.









Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste