Vybíráme dětskou postel pro spánek jako v bavlnce

Říká se, že nejvíc je dětem líto, když musejí jít večer spát, zatím co se dospělí teprve začínají dostávat do nálady a rozjíždějí opravdovou zábavu. To ale můžete jednoduše změnit. Žádné dítě nepohrdne vyhřátou a pohodlnou postýlkou. Když jim k usínání přečtete třeba i krátkou pohádku, určitě zaberou a budete mít dost času na to, co potřebujete dělat vy. Vaše ratolesti se mezi tím vyspí do růžova a vyrostou z nich skvělí lidé.





Základem dobrého spánku je kvalitní postel

Kdybychom nehleděli na výdaje, rovnou bychom vám poradili, abyste svým dětem pořídili nejkvalitnější možné dětské postele. Ale je nám jasné, že i pro jedno dítě, které roste jako z vody, je postel poměrně značnou investicí. Tím spíš, pokud máte doma velkou rodinu a chodí u vás po večerníčku na kutě třeba dvě nebo tři děti.

Pokud nemáte nevyčerpatelné zdroje, nezoufejte. I za poměrně málo peněz se dá pořídit kvalitní postel pro děti. Před výběrem konkrétní postele vždy myslete na to, na jak dlouho bude dítěti, případně několika dětem za sebou, sloužit. Pokud máte potomky narozené více let od sebe, můžete si dovolit opravdu kvalitní a pevný kousek, který následně vždy podědí mladší sourozenec.

Když se přece jen dostanete do situace, kdy budete mít problém s financemi, snažte se nešetřit na matraci. Jde o nejdůležitější část postele. U dětí to platí skoro dvojnásob. Aby se dobře vyvíjela jejich páteř, potřebuje při spánku dostatečnou a přiměřenou oporu. Levné matrace škodí správné poloze páteře a mohou v krajním případě způsobit špatné držení těla nebo bolesti zad.

Více dětí znamená více postelí. Opravdu?

Jestli nemáte doma jedináčka, ale vaše děti jsou věkově blízko, zkuste s námi zvážit následující varianty. Jednou z nejjednodušších a z hlediska prostoru i nejvýhodnějších je patrová postel. Pro dvě děti může být atraktivní v tom, že se budou chtít dostat nahoru. Dole přece spí každý, takže kdo spí nahoře, je vítěz. Pomocí toho můžete děti snadno motivovat k tomu, co od nich potřebujete. Odměnou pak bude nocování na vyvýšené pozici.

Dětské patrové postelejsou sice o něco dražší, než klasické dětské postele, ale na druhou stranu ušetří spoustu místa v pokoji. To oceníte zejména v menších bytech, případně tam, kde máte pro děti vyčleněný menší prostor, a nechcete dělat stavební úpravy pokojů.

Asi nejlevnější variantou postele pro více dětí je dětská postel s přistýlkou. Dělá se samozřejmě i v dětské variantě a také ušetří dost prostoru. Sice pro úsporu prostoru budete muset přistýlku denně ráno ustlat a zasunout pod postel, ale kromě toho, že vám to sebere čas, ušetříte na prostoru i financích.

Co když děti rostou jako z vody?

Věřte tomu, nebo ne, ale jsou k mání i postele, které dokáží růst s vašimi dětmi. Samozřejmě to není bezmezné, ale do jisté míry to opravdu dovedou. Dětské rostoucí postele můžete pomocí posuvných bočnic nastavit do délky, které se hodí právě teď k aktuální výšce vašeho dítěte. Samozřejmě se vyplatí mít pro tyto případy matraci, která zvládne sloužit pro několik navolených délek. Jinak byste museli mít doma celou sbírku matrací a stejně byste ve výsledku moc neušetřili.

Výhodou tohoto typu dětských postelí je stálost. To znamená, že dítě si jednou zvykne spát v určitém typu postele a toho se drží poměrně dlouho. Když o něco vyroste, tak jednoduše upravíte bočnice a čela tak, aby rozměr vyhovoval nové výšce dítěte, a je to. Proto bude váš potomek spokojeněji usínat. Uvidíte.

TIP: Pokud chcete mít absolutní jistotu, že se během spánku vašemu nejmenšímu nic nestane, pořiďte mu dětskou postel se zábranou. Díky zábraně se ani při divokých snech neskutálí na zem a nenatluče si.

Ať už se svému dítěti rozhodnete pořídit jakoukoliv postel, najděte si každý den chvíli ve svém nabitém rozvrhu a buďte s ním, než usne. Uvidíte, že vás to moc času stát nebude, ale děti vám budou neskonale vděčné.

Pokud vás zajímají další tipy o nábytku a bydlení, sledujte náš blog a třeba narazíte na další zajímavé články.




Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste