Vybíráme věšák aneb jde se věšet

1980 Předsíň inspirace

Háčků, věšáků a dalších oblíbených pomůcek, které míváme doma hned za dveřmi je celá řada. Ale jakou variantu zvolit, abychom mohli své věci nutné pro pobyt venku vždy pohodlně uložit už v předsíni? Pojďme si společně projít hned několik variant, jak chytře vybavit předsíň nebo šatnu.

Pověste ho výš, ať se houpá

Nikdo z nás nechce mít fajnový kabát pokrčený, a proto doporučujeme myslet při pořizování věšáku na maximální možnou délku oblečení, které na něj budete věšet. Častou chybou z nedbalosti bývá následné umístění botníku pod věšák. Tím samozřejmě zkrátíte prostor pro dlouhé oblečení, zejména kabáty. Proto si nejdřív dobře rozmyslete, jestli opravdu chcete mít botník pod věšákem.

Elegantní řešení je nabíledni. Stačí botník nedávat přímo pod věšák na kabáty. Zajímavou variantou je i zlatá střední cesta, kdy botník umístíte tak, aby nezabíral celý prostor pod věšákem, ale jen například polovinu. Tím pádem můžete vedle botníku pověsit delší oblečení a nad něj naopak kratší bundy, šály, rukavice, čepice a další kousky.





Jak na věšák do předsíně

Jakmile budete mít jakžtakž jasno v prostoru, začněte s výběrem věšáku. Máte samozřejmě mnoho možností. Originální jsou industriálně vyhlížející skoby, nebo dokonce trámové hřeby s patinou několikaleté rzi. Ale to jsou dost extrémní případy. My se držíme osvědčených variant, které nejen dělají parádu, ale jsou navíc i funkční.

Odpověď na první otázku by vám měla pomoct rozhodnout, jestli zvolíte nástěnný, nebo stojanový věšák. Pro náročně je v záloze ještě němý sluha. Ale ten se lépe osvědčí v obytném pokoji. V předsíni obvykle spíš překáží. Proto doporučujeme stojanový věšák, případně věšák nástěnný.

Ať už se rozhodnete pro nástěnný nebo stojanový model, počítejte s tím, že každý typ má svá pro a proti. Stojanový věšák můžete přesouvat dle libosti, ale zase je dobré ho oblečením vyvažovat. Jinak to s ním bude pravděpodobně dost nahnuté, než se nakonec neúprosně svalí k zemi. Tím samozřejmě pokrčí pracně zavěšené oblečení.

Takže si dávejte pozor, abyste stojanový věšák zatěžovali pokud možno rovnoměrně. Výhodou pohyblivosti je i možnost otáčení, díky níž můžete vždy lehce dosáhnout na své zavěšené oblečení.

Nástěnný věšák je sice nepohyblivý, ale zase se nepřevrhne. Spolehlivě udrží i pořádnou nálož šatů, takže se nemusíte bát sezvat všechny kamarády z okolí, i když bude venku zrovna pořádná zima.

Jasnou nevýhodou nástěnného věšáku je mělkost. To znamená, že na jeden háček sice navěsíte vícero oblečení, ale pokud bude tlustšího kalibru, budou posledně pověšené svrchníky padat. A to samozřejmě nepřejeme ani nejlepšímu příteli naší ženy, aby měl zánovní kabát zašpiněný od vlhké pošlapané podlahy.

Nezapomínejte na design

Můžete si vysnít mahagonový stojanový věšák, ale v panelákovém bytě s miniaturní předsíní bude vypadat přinejlepším silně excentricky. Jak se říká, svůj k svému. Materiálů, z nichž se dnes věšáky vyrábějí, je mnoho. A některé sice neoslní pořizovací cenou, ale za to mají nadstandardní výdrž a další silné stránky.

Nevěšte proto hlavu, když se vám nepovede pořídit věšák z masivu. Není všem dnům konec, když budete mít levný věšák, který ale vždy beze zbytku splní svou funkci. K tomu může být nedbale elegantní například tím, že bude odstínem háčků ladit s dalšími doplňky místnosti. Nebo taky může mít podkladovou desku ve stejném dekoru jako nábytek kolem.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu věšáku, pamatujte na celkové naladění místnosti. Ne nadarmo se říká, že se dá leckdy pořídit hodně muziky za málo peněz. Když spolu budou jednotlivé prvky vaší předsíně ladit, uděláte na každého dojem. Pochopí totiž, že jste při pořizování výbavy přemýšleli a dbali na celkové vyznění. A to není málo. Věřte tomu.

Držíme palce, ať se vám povede vybrat věšák, který vám doma zaplní poslední volné místo ve skládance jinak dokonale sladěné předsíně nebo šatny. Určitě najdete ten správný kousek.

A až to budete mít vyřešené, nezapomeňte mrknout na naše další články s tipy na nábytek. Dozvíte se v nich spoustu zajímavostí.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste