Vylaďte studentský pokoj za pár kaček – 1. díl

Udělat z pokoje na koleji nebo studentském bytě útulné místo k žití není žádná dřina. Hvězdou sociálních sítí můžete být i za pár korun. Stačí chytře zkombinovat trendy doplňky a budete sklízet hromady lajků i obdivných komentářů. Pojďme se na nejúčinnější tipy podívat z blízka.

Šňůra plná světla

Svíticí reklama funguje. To potvrdí každý obchodník. Pověste si na zeď světelný řetěz. Nemusí to být žádný drahý kousek. Jednoduše vyberte levný, ale vkusný model a vylepšete nudnou bělobu stěny. Uvidíte, že na fotkách celý pokoj oživí. Kromě toho taky zpříjemní dlouhé zimní večery příjemným přísvitem.

Pokud fandíte Instaxu nebo klasickým fotkám s blízkými, můžete si mezi jednotlivá světýlka řetězu přikolíčkovat oblíbené snímky. Budete mít o to hezčí dekoraci s těmi, které máte nejraději.





Knihovna ze štaflí

Zapojte kreativní mysl. Staré dřevěné štafle, které dědeček používal při malování chodby, už dospělého člověka bezpečně neunesou. To je dobrá zpráva pro všechny kreativce. V kombinaci s několika správně dlouhými deskami totiž ze schůdkového žebříku uděláte raz dva parádní knihovnu s různě dlouhými policemi.

Nemusíte štafle drhnout, brousit ani lakovat. Naopak! Patina, kterou získaly za léta tvrdé práce, vás může inspirovat k pracovnímu nasazení a přidá osobní rovinu – třeba vzpomínku na dědu s malířským válečkem v ruce.

Šuplíky jako ze škatulky

Rána vysokoškoláků bývají vždycky náročná. Je jedno, jestli jste nestihli jít spát včas kvůli poslední várce studia před těžkou zkouškou nebo kvůli zdržení v hospodě. V každém případě potřebujete mít po otevření šuplíku vše po ruce a na první pohled jasno, kde máte který kousek. To ale není jen tak.

Nejjednodušší fígl je pořídit si pořadač nebo rozdělovník. Můžete ho koupit nebo vyrobit z kartonu či plastu, případně vytisknout na 3D tiskárně. Šuplík se spodním prádlem rozděleným do přehledných sekcí je obzvlášť po ránu vítaná pomoc, nejen pro studenty.

Lampa s osobním kouzlem

Vyrobte si i z té nejlevnější a nejprostší stolní lampy se stínidlem originální kousek. Stačí mít trochu trpělivosti, představivosti a příhodný nástroj. Pomocí promyšleného děrování stínidla můžete po rozsvícení vykouzlit na stěnách nejrůznější ornamenty. Nejdřív si děrování zkuste na papíře, ať nezničíte stínítko nepovedenou směsicí děr.

Pro náročné doporučujeme využít pokročilejší nástroje z arsenálu výtvarníků a umělců, kteří pracují s papírem. Výborná je například raznice s ornamentem nebo zdobným tvarem květiny, srdce a podobně. Záleží na vás, jaké stíny a světla chcete v pokoji.

Hurá na týdenní plán

Ani vysokoškoláka nakonec neminou povinnosti. I když se dá většina semestru přežít prostou účastí na hodinách, dvakrát za rok přijde doba, kdy se bez studia a pilné práce neobejdete. Pilní studenti se učí průběžně, ostatní dohánějí resty před zkouškami. Obě skupiny ale k úspěchu potřebují plán.

A tady přichází vaše chvíle pro kreativní vyžití. Nikdo netvrdí, že pro efektivní studium nepostačí prostá tabulka z Excelu. Ale ruku na srdce, není to trochu nuda? Osobně fandíme spíš kreativnějším zpracováním plánu učení. Ideální je pevnější nástěnka, kterou můžete zdobit nejen deadliny.





Jak na zpestření zdí

I když jste na koleji nebo bytě v nájmu, můžete zdi vylepšit dočasnou tapetou nebo nálepkami různých barev a tvarů. Jsou k mání v leckterých papírnictvích. Ale pro kreativnější z vás je ve hře i výroba vlastních polepů. Dokonce si můžete sami připravit i lepidlo, které neponičí zeď ani malbu.

Stačí si z barevných papírů vystřihnout nebo vyříznout tvary a motivy, které chcete na stěnu umístit. Pak je na čase připravit lepidlo. Určitě znáte klasickou kombinaci mouky s vodou. Pokud náhodou nechcete použit mouku, můžete ji nahradit škrobem. Až se budete stěhovat pryč, jednoduše motivy ze stěny sloupnete.

Pokud nefandíte vlastnoruční výrobě motivů a tvarů, můžete použít třeba šátek s motivem, který se vám líbí. I když vám asi sotva dovolí dělat díry do stěn, můžete ho připevnit oboustrannou lepicí páskou. Výsledek stojí za to.

Nástěnka se šperky

Korková nástěnka nemusí špendlíky hlídat jen důležité vzkazy a pohledy od přátel. Na špendlíky můžete zavěsit prakticky cokoliv, co unesou. Nebojte se ozvláštnit nástěnku sušenou květinou na provázku nebo sbírkou svých přívěsků a dalších šperků. Uvidíte, že při správném rozmístění bude kombinace šperků a nástěnky dělat parádu.

Královské čelo postele

Studentské postele většinou nevynikají masivními vysokými čely ani na jedné straně. Je nabíledni, že za málo peněz takovou parádu nedostanete. Ale není potřeba věšet hlavu. Stačí skočit do hobby marketu nebo za truhlářem pro desku za rozumný peníz, případně třeba pro paletu.

Tu si pak můžete vyladit přesně podle svých představ. Doporučujeme přidat podsvícení a další dekorace, které vám nebudou překážet při opírání, až budete sledovat další díl oblíbeného seriálu. Ale na druhou stranu vykouzlí intimní atmosféru, až to budete nejvíc potřebovat.

Víc se dozvíte zase v některém z dalších článků na našem blogu. Občas tam mrkněte a nechte se inspirovat zajímavými tipy.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste