Studentský nábytek aneb jak vybavit pokoj (středo)školákovi

Nábytek do studentského pokoje je klíčový pro výkonnost. Představte si například poctivého jedničkáře, který je nucený sedět na nepohodlné židli k psacímu stolu. S největší pravděpodobností bude mít problémy se soustředěním a efektivita jeho učení se sníží. To ale samozřejmě nikdo z nás nechce.

 

Asi můžete namítnout, že plnohodnotný nábytek je pro rostoucí teenagery drahý. Jednak si spousta z nich věcí neváží, a jednak hlavně kluci mohou vyrůst o pěkných pár centimetrů. Takže by jim mohl být pracovní stůl v posledním ročníku školy malý.

 

Naštěstí existuje celá řada moderního nábytku, který je zaměřený na toto krásné období života člověka. Výrobci si dali záležet, aby nabízeli co možná nejlepší kvalitu nábytku pro studenty za co nejpřijatelnější cenu pro rodiče. Sečteno podtrženo, celková spokojenost rodiny je na dohled. Vezměme to pěkně popořádku.




Všechno jedním vrzem

Jestli patříte mezi příznivce rychlých a dobrých řešení, můžete si vybrat ze studentských sestav nábytku. Velkou výhodou je jednotný styl dekoru a tvarů dílčích prvků. Proto můžete snadno vytvořit místnost, která bude perfektně harmonická a plnohodnotná, a to jak pro školáka na vyšším stupni základky, tak pro novopečeného středoškoláka.

Abychom nezůstali u prostého konstatování, že máte zvolit nábytkový set, můžete si vybrat podle svých možností a potřeb. V nabídce najdete vybavení do pokojů lišící se velikostí, uspořádáním, typem postele či psacího stolu apod.

To nejzásadnější pro rodiče bývá také cena. Proto si můžete vybírat z o něco dražších studentských sestav z masivu, u těch máte jistotu, že jde o kvalitní dřevo s dlouhodobou životností, nebo z levných studentských sestav. Ty sice v jádru obvykle ukrývají dřevotřísku, ale s kvalitní povrchovou úpravou jsou plnohodnotnou náhradou dřevěného masivu.

Pokud počítáte s tím, že pokoj postupně poslouží více školákům, doporučujeme na to myslet už při pořizování výbavy pro nejstaršího studenta.





Každý kus samostatně

Samozřejmě můžete jít časově náročnější, ale za to zajímavější cestou. Tou je vybavování pokoje po samostatných kusech. Tento postup se vám určitě vyplatí v případě, že už doma základ studentského nábytku máte nebo třeba postupně obměňujete starší kusy a nahrazujete je novými.

Ať už postup po kusech volíte z jakéhokoliv důvodu, začněte postelí. Říká se, že ráno je moudřejší večera. A kus pravdy na tomto úsloví nepochybně je. Věřte tomu, že vyspaný teenager se naučí totéž rychleji a lépe než ten, kdo se nevyspí, případně vyspí špatně.

Proto na posteli pro studenta nešetřete. Nemusí to být královské letiště. Klidně sáhněte po palandě nebo klasické posteli, ale snažte se najít dobrý poměr ceny a kvality. Uvidíte, že kvalitní postel či palanda přijde vašemu potomkovi vhod. Pokud bude s úložným prostorem, tím lépe.

Jakmile vyřešíte postel, můžete se vrhnout na stůl a židli. V případě stolu si můžete dovolit pořídit i levný nábytek, pokud od něj nečekáte dlouhou životnost. Ale přesto doporučujeme zvážit raději střední třídu a vybrat neotřelou kombinaci stolu a odkládacího prostoru pro uspořádání věcí. Ideální je dostatečně velký počítačový stůl. Ale můžete vybrat jakýkoliv jiný. Nabídka stolů je pestrá.

TIP: Nezapomeňte, že by se u stolu student neměl hrbit, takže by mu měl vyhovovat výškou.

Důležitější než stůl je určitě židle. Moderním trendem je středoškolákovi pořídit kancelářské křeslo či kancelářskou židli. To samozřejmě můžete a v mnoha případech je to i dobrá volba. Jen si dejte pozor, aby váš potomek dosáhl při sezení nohama na zem. Kolena by při klasickém sezení neměla být v úhlu ostřejším než 90°.

Výhodou kancelářských křesel i židlí je podpora mezilopatkových partií zad. Spousta mladých lidí má se zády kvůli oslabenému svalstvu problémy. Správně zvolená židle či křeslo mohou školákovi pomoct a chránit před bolestmi zad. Ale pozor, v žádném případě tím nenahrazují správné držení těla a zádové svaly jako takové. Ty by zejména rychle rostoucí kluci měli posilovat.

Když už máte stůl i židli nebo křeslo, zamyslete se nad regálem. Úložného prostoru není nikdy dost. To vám určitě potvrdí každý student. A nebavíme se samozřejmě ani zdaleka jen o prostoru pro sešity, učebnice a další školní výbavu. Mladý dospívající člověk chce mít zkrátka dost prostoru na vyžití. A právě regál s policemi je vhodnou volbou.

To je kompletní základní výbava studentského pokoje. Ale samozřejmě můžete vybírat i další kusy nábytku, které váš potomek nepochybně využije. Záleží jen na vaší dobré vůli a peněžence. Pokud byste potřebovali inspirovat, mrkněte se na naše další články o dětských a studentských pokojích.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste