Zbavte se chaosu ve věcech uložených pod dřezem – 1. díl

2259 Tipy a triky

Pořádek v kuchyni je pro mnohé z nás vizitkou kvalitní péče o domácnost. Když si domluvíme někoho na návštěvu, je kuchyně společně s obývákem první místností, kam jdeme srovnat věci. Nechceme přece, aby na návštěvu náš pracovní nepořádek udělal špatný dojem. Ale často v tom shonu zapomeneme na to, že naši přátelé budou potřebovat nejen vidět, ale i zažít uklizenou místnost. Takže strategie urychleného nacpání věcí všude možně nemusí být dobrá. O to víc nepořádek zamrzí na místech, kde člověk čeká vše srovnané, například ve skříňce pod dřezem. Naštěstí i tam se dají věci srovnat úhledně a prakticky zároveň, takže až tam bude návštěva vyhazovat sáček čaje, nezhrozí se. Sepsali jsme pro vás praktické tipy, jak tuto skříňku udržet srovnanou, ať vám neudělá ostudu.

Moderní bílá rohová kuchyně s dřezem a skříňkami

Jako první se podíváme na absorpční podložku, která se postará o vlhko a srážející se vodu. Pak budeme pokračovat tipem na ocelový kyblík na úklidové věci, který vše udrží úhledně pohromadě. Třetí rada bude ohledně tyčky na zavěšení hadrů nebo úklidových prostředků, ať můžete využít celou výšku skříňky. A čtvrtý tip vám naservírujeme na konci článku jako bonus. Příjemné čtení.

Vylepšete skříňku pod dřezem absorpční podložkou

Určitě to znáte sami. Otevřete dvířka skříňky a na spodu je pár kapek vody, které se vysrážely z odpadového systému dřezu, nebo prostou změnou teplot, kterými prochází celá kuchyňská linka. Je ale jasné, že voda nebo i ve vzduchu rozptýlená zvýšená vlhkost nedělají dobře vašemu nábytku. Ten by kvůli vlhkosti mohl rychle ztratit na kráse a pokroutit se nebo přinejmenším přijít o nový vzhled. A to určitě nechcete ani v běžné dny, natož když se k vám chystá návštěva širší rodiny nebo přátel. Proto je dobré s vlhkostí ve skříňce pod dřezem rázně zatočit hned na začátku. Ideální je k tomu absorpční podložka, která do sebe jako houba vcucne přebytečnou vlhkost jakéhokoliv původu. Vy tak můžete zůstat klidní s vědomím, že je vnitřek skříňky v perfektním stavu, i když jste celý víkend strávili vařením a chystáním dobrot na hostinu a kuchyně se několikrát zapařila a větrala.

Absorpční podložku seženete v domácích potřebách nebo u některých prodejců nábytku. Je to ne příliš tlustá měkká vložka, kterou jednoduše natáhnete přes dno skříňky pod dřezem. A až na tuto podložku pak vyskládáte veškeré věci, které ve skříňce běžně skladujete. Cílem není získat měkčí dno skříňky, ale zamezit volně stojící vodě, která by z dlouhodobého hlediska poškozovala povrchovou úpravu vašeho kuchyňského nábytku. Podložka nestojí moc peněz, takže se nemusíte bát, že by její pořízení zasáhlo do měsíčního rozpočtu rodiny. Zato z dlouhodobého hlediska je to skvělá investice, protože spolehlivě ochrání dno skříňky před vlhkostí vysrážené vody. Zvládne dokonce i to, když pod dřez uklidíte ne zcela doschlý hadr nebo kyblík na vytírání. Voda se samozřejmě odpaří, zkondenzuje a vsákne do podložky, kde zůstane bezpečně rozprostřená, aby mohla znovu pomalu vypařováním odejít do vzduchu – tentokrát však už tempem, které bude přiměřené odvětrávání skříňky.

Skříňka pod dřezem s detailem na odtok z dřezu

Kromě vlhka má absorpční podložka ještě další výhody. I když není příliš tlustá, zvládne dno skříňky spolehlivě ochránit před mechanickým poškozením. Jen si vzpomeňte, jak často ve spěchu ukládáte čisticí prostředky, kbelíky nebo třeba kartáč. Všechny věci při neopatrné manipulaci za normálních okolností pomalu obrušují dno skříňky, které pak ztrácí punc novosti, a co hůř, ztrácí taky mechanickou pevnost a schopnost chránit vnitřní část stěny skříňky. Tomu se určitě chcete vyhnout. Absorpční podložka svou měkkostí krásně ztlumí rychlé pohyby tvrdých věcí a nedovolí, aby dno skříňky přišlo tak snadno k úhoně. Takže když se rozhodnete pro toto chytré vylepšení vaší skříňky pod dřezem, získáte za minimum peněz hned dvojí ochranu dna nábytku. A to podle nás stojí za to.

Ukládejte věci na úklid do kyblíku nebo krabice

Skříňka pod dřezem je často tím místem, kam schováváme aspoň některé úklidové prostředky, hadry, kartáče a jiné náčiní. Je ale k vzteku, když potřebujete rychle utřít rozlitý olej nebo mléko, ale jako na potvoru nemůžete v tom fofru nahmatat hadr nebo jinou věc na utření. Ale tomu se můžete snadno vyhnout. Stačí, když si věci uvnitř ve skříňce lépe zorganizujete. Je samozřejmě nesmysl dávat dovnitř do skříňky jednoduché police. Ty by vzhledem ke zvýšené vlhkosti a mechanickému opotřebení dlouho nevydržely. Spíš by to do budoucna znamenalo starosti navíc a stejně byste v případě potřeby na ten kýžený hadr nedosáhli spolehlivěji. Takže lepším řešením je kyblík nebo krabice, do které uložíte věci na úklid. Jestli zvolíte plast, nebo ocel, to už necháme na vás. V každém případě ale myslete na to, že nádoba musí unést vše spolehlivě a dlouhodobě odolávat mechanické zátěži. Proto je z našeho pohledu o něco lepší ocel.

Aby se vám s věcmi na úklid lépe zacházelo, vyberte si kyblík nebo krabici s držákem. Pak budete moct věci jednoduše přenášet jednou rukou, zatímco druhou budete mít volnou na cokoliv, co budete zrovna potřebovat. Vždycky si ověřte, jakou má krabice nebo kyblík nosnost. Asi už jste v supermarketech narazili na plastové kyblíky, které v leštěné úpravě na první pohled vypadají hezky. Ale právě ty nemusejí být ideální volbou. Tenkostěnný plast se může při neopatrném zacházení poškodit a ani držadlo obvykle nebývá z o moc kvalitnějšího materiálu. Takže pokud chcete s kyblíkem manipulovat i mimo skříňku, raději zvolte pevnější variantu – přinejmenším bytelnější plast. Pokud chcete do kyblíku skládat i čisticí prostředky ve větších baleních, platí toto naše doporučení dvojnásob. Určitě byste nechtěli, aby se vám při přenášení věcí vysypaly na zem.

Mladá usmívající se žena drží kyblík plný věcí na úklid

Pro fajnšmekry existují i malé ocelové nebo plastové vozíčky. Můžete si je představit jako krabice nebo kyblíky na kolečkách. S těmi se pak manipuluje daleko snáz než v případě klasických nádob, které musíte přenášet vlastní silou. Vozíčky jsou praktické a elegantní řešení pro všechny, komu už třeba nestačí síly, nebo si chtějí zjednodušit práci. Ale samozřejmě vás takové vybavení na začátek bude stát o nějakou tu korunu navíc. Nemusíte se ale bát, že by to byl výrazný zásah do vašich úspor. V řádu pár set korun pořídíte jakoukoliv variantu pro uložení svých úklidových věcí, abyste je mohli mít ve skříňce pod dřezem nebo kdekoliv jinde vždy po ruce.

Využijte celou výšku skříňky pomocí vzepřené tyčky

Určitě znáte někoho, kdo má doma ve dveřích hrazdu. Přesně stejný princip můžete jednoduše využít i vy, akorát vás tím nutně nečeká náročné cvičení. Naopak, správné využití takové tyče může pomoct v ukládání věcí, a to nejen ve skříňce pod dřezem. Jestli tápete v tom, jak si takovou vymoženost představit v akci, ještě ji můžeme připodobnit k tyči v šatní skříni. Tam taky bezmyšlenkovitě věšíte bundy, kabáty nebo jiné oblečení na věšáky, které přijdou na tyč vzepřenou napříč skříní v dostatečné výšce, by se dole o dno skříně nepomačkaly šaty. Určitě už je vám jasné, jakou tyč máme přibližně na mysli. Samozřejmě pod dřezem nebude potřeba tak silná tyč. Většinou si vystačíte s daleko tenčí.

Tloušťka tyče je v podstatě na vás. Hodně záleží na tom, jestli na tyč budete věšet jen suché, případně mokré, hadry, nebo od možnosti zavěšení věcí chcete víc. Pokud jde o první variantu, klidně si vystačíte se silnějšími špejlemi – seženete je například v zahradnických potřebách nebo hobby marketech, které jen vhodně uchytíte po stranách skříňky. Ale pokud chcete na tyč věšet u čisticí prostředky se střičkou nebo jiné těžší věci, raději zvolte větší tloušťku tyče, aby vše unesla bez prohnutí. Tím by se totiž postupně prohýbala víc, až by přestala plnohodnotně fungovat, protože by zavěšené věci sjížděly k prostředku tyče.

Kdybyste nechtěli do skříňky instalovat tyč, vystačíte si taky se špagátem. Ten má ale nevýhodu v tom, že nemá hladký povrch, takže se z něj pak věci sundávají o něco hůř než z tyče. Nicméně řešení to je a pro někoho může být příjemnější. V extrémním případě se dá špagát mezi stěnami skříňky natáhnout a napnout pomocí připínáčků. Ale to nedoporučujeme, protože tím poškodíte boky skříňky. Kromě toho takové řešení nenabízí žádnou velkou nosnost. Protože těžší věci by určitě připínáčky postupně vytrhly. Ale pro zavěšení hadrů to může být pro někoho zajímavé řešení. Z našeho pohledu je ale jistější a z dlouhodobého hlediska funkčnější řešení tyč, kterou připevníte vzepřením mezi stěny nebo usadíte do držáků na stěnách skříňky.

Používejte svoje nádobky na čisticí prostředky

Bonusový tip budeme věnovat práci s prostorem. Většina kuchyňských skříněk je totiž poměrně malých. A to platí i o skříňkách pod dřezem. Takže když potřebujete na jednom místě uložit veškeré čisticí prostředky, často se při nejlepší vůli a srovnání nevejdou. To můžete vyřešit mnoha různými způsoby. Ale nám připadá nejelegantnější a nejvýhodnější využívání vlastních lahví nebo jiných nádob. Tím získáte plnou kontrolu nad objemem čisticího prostředku, který budete mít pod dřezem vždy po ruce. Je jasné, že jiný objem budete potřebovat na prostředek na nádobí a jiný třeba na čištění věcí, které uklízíte méně často. Ale to už si určitě dokážete nastavit podle toho, jak budete doma potřebovat vy.

Domácí čističe ve vlastních nádobách

Kromě vlastních lahví a nádob budete potřebovat i systém, jak se v nich vyznat. Hlavně u těch, po kterých sáhnete jen několikrát ročně, budete možná potřebovat nápovědu, abyste použili správný přípravek na to, co chcete zrovna vyčistit. Ideální jsou klasické lepicí štítky, které si jednoduše popíšete nebo potisknete tak, abyste věděli, co je uvnitř. Je jedno, jestli si na štítek napíšete název přípravku, nebo se spokojíte s nápisem „na mytí vany“. V každém případě si ale lahvičky a nádoby označte, abyste měli jistotu, že používáte správné přípravky, kdykoliv vás chytne uklízecí nálada nebo povinnost.

Jestli máte organizovanost rádi, určitě budete chtít jednotlivé prostředky roztřídit podle toho, kde se používají. To můžete udělat jednoduchým rozdělením lahviček a nádob do košíků nebo krabic. Opět si je klidně pojmenujte, pokud vám to usnadní orientaci, až se odhodláte uklízet. Někomu budou vyhovovat košíky dělené po místnostech, jiný si zase napíše kategorie podle typu povrchu, který zvládnou v košíku uložené chemikálie vyčistit. A pokud se ptáte, co máte dělat s původními obaly čisticích prostředků, můžete je skladovat ve sklepě, nebo kdekoliv jinde, aniž by byly dobře dostupné. Nebo si rovnou čisticí prostředky nakupte v bezobalových obchodech a choďte si lahve doplňovat, jak budete potřebovat.

Tím jsme se dostali na konec prvního dílu naší série, kde vám radíme ohledně uspořádání věcí ve skříňce pod dřezem. Jsme rádi, pokud jste se inspirovali. A budeme ještě radši, když mrknete taky na naše další články na blogu. Píšeme je pro vás rádi a pravidelně.

Související produkty

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste