Zimní zahrada: tipy a triky – 2. díl

Ve druhém díle našeho rádce pro vás máme další čtveřici ověřených tipů, které se vám budou hodit při zařizování zimní zahrady. Někdy jde o maličkosti, jindy o větší zásahy. V každém případě určitě najdete variantu, která pro vás bude zajímavá a pomůže vám zimní zahradu vylepšit, aby vám v ní bylo lépe a pohodlněji po celý rok. A co nás čeká tentokrát? Podíváme se na sílu doplňkových barev a práci s prostorem, prozradíme vám, že s jednoduchostí nejdál dojdete, protože vzdušnost dělá prostor příjemnějším nebo si řekneme něco o základech při stavění zimní zahrady od nuly. Kromě toho pro vás máme ještě jeden extra tip na konci článku. Přejeme vám pohodově čtení.

Zimní zahrada nabízí příjemné posezení v každém ročním období

Nalaďte si prostor pomocí doplňkových barev

Vybavení, nábytek a velikost prostoru jsou základ. Ale pokud je nemůžete moc ovlivnit, vždycky máte možnost upravit vyznění prostoru zimní zahrady vhodnou volbou barev – základních i doplňkových. U prvních jmenovaných většinou není dobré přehánět to s výraznými odstíny. Zimní zahrada potřebuje bytelnou nosnou konstrukci, která je sama o sobě dost výrazná. Proto je lepší základ nechat v šedé nebo bílé, aby nerušila. V tomhle nejspíš nebudete muset řešit nic navíc, protože se nosníky dělají v neutrálních odstínech samy o sobě.

Naopak veškeré doplňky můžete nechat rozveselit prostor zahrady. Kromě květin a trvalek se zaměřte taky na dekorativní polštářky na sedačkách nebo křeslech, ubrus na stole nebo polstrování židlí. Než se pustíme do barev doplňků, jen vám připomeneme, že nábytek je ideální ze světlého dřeva nebo proutí. Pokud nemáte dřevo v oblibě, můžete si pořídit i zahradní nábytek z kovu. Ten je ale nejlepší v černé nebo tmavě šedé variantě, aby nebyl moc výrazný. Určitě najdete kousky, které vám padnou do oka a budete je v zimní zahradě chtít.

Barvy nábytku a doplňků na zimní zahradě hrají prim

Dekorativní věci můžete naladit do jednoho, maximálně dvou výraznějších tónů barev. Dobrá zpráva je, že se dají během roku snadno a levně vyměňovat. Třeba na léto můžete mít žluté a oranžové povlaky na dekorativní polštářky, ale na zimu je nahradíte hnědými a zelenými. To už necháme na vás. Určitě to ale s barvami nepřehánějte. Pamatujte, že zařizujete a ladíte zimní zahradu, ne cirkus. Barevnost můžete snadno upravit i přehozem sedačky nebo křesla. Dobrá je neutrální krémová s méně výrazným vzorem. Potahy krásně sjednotí více kousků různého druhu. Nejvýraznější by ale měly zůstat polštářky nebo jiné drobnosti.

Vsaďte na jednoduchost a získáte vzdušnost

Každý uzavřený prostor nakonec vyznívá tak, jak ho vybavíte. Je fajn, když víte, že potřebujete sedm kousků nábytku, bez kterých se neobejdete, ale měli byste si stanovit jasný limit, přes který nepůjdete. V opačném případě byste mohli skončit přeplněným prostorem, který působí sevřeně a někdy nepříjemně. A to v místě určeném pro relaxaci a pohodu určitě nechcete. Proto se snažte držet svou zimní zahradu maximálně vzdušnou. Uvidíte, že si ji zamilujete, i když bude zařízená jednoduše.

Zimní zahrada musí působit vzdušně

Pozor, jednoduše neznamená nedodělaně. Pokud se teď bojíte, že s menším množstvím nábytku bude zimní zahrada působit prázdně, nebojte se. Co nezastane nábytek, to zvládnou dekorace a rostliny. Ona by taky zimní zahrada bez květin nevypadala nic moc, to si řekněme otevřeně. Možná se vám kromě standardního vybavení bude hodit třeba odkládací stolek nebo police. To jsou ale maličkosti, které prostor vylepší. Tak ty přidat můžete. Kromě květin a trvalek na stolek nebo polici klidně dejte i jiné dekorace. Může to být rodinná fotka z dovolené, starobylý talířek po prababičce nebo třeba miska mušlí z dovolené u moře. Jak budete chtít.

Hlavně si dejte pozor, abyste měli dost místa na volné a pohodlné procházení kolem veškerého nábytku, který do zahrady plánujete dát. Myslete taky na to, že ne vždycky tam půjdete s prázdnýma rukama nebo jen tak v klidu. Někdy budete potřebovat donést kávu nebo něco na zub návštěvě, která chce v pohodě zrelaxovat. V takovém případě budete rádi za každých pár centimetrů navíc. Když ponesete podnos s drinky a miskou oříšků, nechcete u toho překračovat taburet nebo se vyhýbat rohu stolu. Však to znáte sami.

Světlo a prostor zimním zahradám sluší

Stavíte novou zimní zahradu? Nechte si poradit

Tenhle tip je speciální, protože se budeme věnovat tomu, co zimní zahradě předchází. Nejdůležitější je správné naplánování celého projektu. Pokud nemáte se stavěním zkušenosti, obraťte se raději na profesionály. Firem, které stavějí zimní zahrady, je mnoho. Pokud chcete být na konci spokojení, nechte si poslat nabídku od více z nich a vyberte si podle toho, která vám nejvíc vyhovuje. Nemusí to být vždycky a pro každého ta nejlevnější. Na druhou stranu nejdražší můžete rovnou škrtnout, když budou ostatní výrazně levnější.

Až vyberte, kdo zahradu postaví, sejděte se a vyjasněte si, jak by měla vypadat stavba. Určitě se zaměřte na stávající vzhled domu, ke kterému budete zahradu dostavovat. Profesionální stavitelská firma by měla mít architekta, která vám poradí, jak vzhled stavby zahrady přirozeně zakomponovat ke stěně domu, aby působily jako jednolitý celek. Kdyby náhodou firma architekta neměla, můžete se obrátit na soukromníka. Z naší zkušenosti se to určitě vyplatí.

Při řešení vzhledu stavby se snažte maximálně srozumitelně předat firmě svou představu. Spousta z nich vám nabídne virtuální 3D návrh, abyste se mohli doma v klidu podívat, že je všechno, jak jste chtěli, než se začne stavět. Sice to bude stát nějaké peníze navíc, ale určitě je lepší připlatit si za model, který pak můžete zkontrolovat, než abyste zasahovali do rozdělané stavby, protože něco není, jak jste chtěli. Jestli máte strach, aby vše proběhlo, jak má, nechte si od stavařů potvrzovat jednotlivé kroky a ptejte se. Dopadne to dobře, uvidíte.

Návrh i realizaci nové zimní zahrady nechte radši na odbornících

Dejte si záležet na osvětlení

Bonusový tip se věnuje světlu. Bez toho byste měli zimní zahradu jen napůl tak vyladěnou, jak by mohla být. Nejdůležitější je nepřekřičet lustry čistotu prostoru a vzdušnost. S výběrem vhodného stylu, umístěním a instalací vám poradí třeba bytoví architekti. Je to sice náklad navíc, ale ve finále budete mít perfektně vyladěnou zimní zahradu, kde bude světlo tak, jak má být. A to určitě stojí za to, ne?

Pokud jde o žárovky, určitě sáhněte po LED variantách. Je jich velké množství a cenově i spotřebou vyjdou nejlíp. Pokud nepotřebujete šetřit každou korunu, můžete vybrat stmívatelné žárovky, které vám dovolí navodit v zahradě potřebnou atmosféru. Pro romantickou večeři ve dvou si budete moct nechat svítit jen tlumené osvětlení, které posílí intimitu a důvěrnost, zatímco při hromadné rodinné večeři můžete světla pustit naplno, aby někomu nezaskočila rybí kost, kterou by v přítmí přehlédli.

Račte vstoupit a relaxovat

Snažte se nenarušit výhled přes horní zasklený průhled. V noci se bude hodit na nerušené pozorování hvězd. Takže se vyhněte závěsnému osvětlení a nahraďte ho raději nástěnným. Další oblíbenou vychytávkou je chytré osvětlení, které patří i do zimní zahrady. Můžete ho snadno napojit na domácí Wi-Fi síť a vše ovládat pohodlně přímo na mobilu. Pokud je pro vás i tohle málo, vyberte si modely, které spolupracují s virtuálními asistenty a ovládejte barvu i intenzitu světla hlasem odkudkoliv.

A jsme na konci našeho rádce ohledně zimních zahrad. Určitě máte z čeho vybírat a držíme vám pěsti, aby se vám všechna vylepšení podařila. Až budete mít hotovo, mrkněte se taky na další články u nás na blogu. Píšeme je pro vás pravidelně.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste