Vybrali jsme na zahradní posezení a terasu

1225 Tipy a triky

Zapomeňte na to, že bude stačit bytelný stůl s dostatkem židlí. Pokud to s posedáváním venku s přáteli myslíte vážně, budete potřebovat taky zahradní osvětlení, deky a další doplňky. Tady jsou naše tipy.

Podlaha je základem úspěchu

Než se pustíte do vybírání dalších součástí venkovního posezení, zaměřte se na podlahu. Jasně, můžete prostě vytáhnout pár židlí na vzorně střižený trávník za domem a užívat si s přáteli oblíbené míchané drinky, ale pokud bude dopoledne pršet, za chvilku se nohy židlí zaboří do země, a to nechcete.

Proto raději začněte tím, že zpevníte podloží na místě, kde si pak budete chtít užívat zábavu s přáteli. A to klidně i po májovém deštíku nebo letní bouřce. Možností máte mnoho a každý materiál má své výhody i nevýhody. Zásadní je ale vyřešit odvod vody, protože ta nadělá na posezení největší paseku.

Dobrým a elegantním řešením podloží je palubka. Jsou to prkna ze speciálně ošetřeného dřeva nebo z umělé hmoty, které rozmístíte po celé ploše. Palubka má obvykle mezery mezi jednotlivými díly, takže voda může v pohodě odtékat. Stejně dobře fungují kachličky, které ale nesmíte dávat nadoraz k sobě, případně spáry vyplnit pískem, který vodu spolehlivě odvede.

Další možností jsou oblázky nebo štěrk. V případě oblázků je to bezva varianta, která se odvodňuje sama. Štěrk funguje stejně, ale je o hodně míň příjemný na dotek, nebo nedej bože při pádu. Proto raději volte kulaté oblázky. Zajímavou variantou podloží mohou být taky mořená podlážka z palet, dlaždice z recyklované pryže nebo litý beton. Poslední jmenovaný povrch ale potřebuje nepatrně vyspárovat, aby odtekla voda po dešti.

Pod střechou se sedí lépe

Pokud se nechcete mořit s odvodem vody, využijte zastřešenou variantu. Asi vás vyjde o něco dráž než pouhé zpevněné podloží, ale za to budete mít klid i při dešti nebo příliš ostrém slunci. Dobrou variantou jsou plastové desky, které propouštějí světlo, ale zároveň ho tlumí a nepustí dovnitř vodu.

Střechu ale můžete postavit i klasickou s krovy a taškami nebo jinou obvyklou krytinou. V takovém případě si ale na pomoc pozvěte někoho, kdo je manuálně zručný a má ideálně se stavbami aspoň trochu zkušenosti. Půjde vám to rychleji a tolik se nenadřete. Pokud to vezmete ve velkém, nezapomeňte na stavební povolení.

Bez střechy se neobejdete hlavně tehdy, když si ven namyslíte choulostivější nábytek, který by voda zničila. Především nedostatečně ošetřené dřevo dostává změnou teplot, přímými slunečními paprsky a právě vodou zabrat. Tím se pak zbytečně snižuje jeho životnost, tak na to myslete při vymýšlení posezení.

Vyberte stoly a židle, které vám sednou

Venkovní nábytek pořídíte v mnoha variantách. Teď nechme stranou design nebo styl, protože je až druhořadý. V tom si určitě vyberte, co se vám líbí. Důležitý je ale materiál. Jak už jsme zmínili výše, dřevo bez příslušného ošetření venku trpí. Proto dobře zvažte, jestli opravdu jít do dřevěného zahradního nábytku.

Zajímavou alternativou může být proutí. Dneska je velmi moderní proutěné křeslo i konstrukce stolku. Akorát opět platí, že nesmí příliš namoknout. Jinak by se totiž proutky pokroutily a z elegantních křesílek a stolku by vám zůstaly akorát oči pro pláč. Možná proutí raději nechte do verandy, kde se nemění vlhkost ani teplota.

Umělá hmota a kov jsou ven ideální. Plasty sice většinou nesnášejí mráz, ale pokud židle a stolek na zimu uložíte domů, nic jim nehrozí. Voda ani slunce je jen tak nerozhází. I levný plastový nábytek na zahradu vydrží bez údržby řadu let. Kov je ještě odolnější, zejména práškovaný odolnou krycí barvou.

Akorát si dejte pozor, aby kovové židle neměly příliš souvislý povrch, který zabraňuje prodyšnosti. Pak byste mohli za bezva čas s přáteli zaplatit nepříjemnými opruzeninami. Proto jsou nejlepší děrované konstrukce, které jsou prodyšné a pevné zároveň. Ideálně je můžete vylepšit ještě podsedáky.

Posviťte si na večerní sedánky

Bez umělého osvětlení se neobejdete. Jasně, můžete vše zkusit uhrát pomocí svíček a lampionů, ale neklapne to. Věřte tomu, že pár venkovních svítidel udělá víc než dvacet čajovek v zavařovačkách. Navíc můžete svíčky použít jako dekorativní osvětlení na stole, aniž byste po nich potřebovaly nadstandardní světelný výkon.

Pokud budete mít posezení se střechou, určitě volte závěsné osvětlení. Světlo shora je přirozené a pěkně se rozptýlí do celého prostoru terasy nebo pergoly. Můžete ho zároveň doplnit menším nástěnným svítidlem nebo třeba stojací lampou. Kombinace necháme na vás podle toho, jak velký prostor potřebujete osvítit.

Dobrou zprávou je, že existují i venkovní svítidla na baterie. Tím pádem se obejdete i bez zásuvky s elektřinou a nepohodlného tahání kabelu prodlužovačkou. Dokonce můžete využít i orientační osvětlení na solární články. Lampičky jednoduše zapíchnete podél cestičky vedoucí k domu a při návratu z povedené akce nikdo nezabloudí.

Skvělým bonus v osvětlení venkovních pergol nebo posezení pod stromy je girlanda. Pokud váháte a nevíte, oč jde, je to světelný řetěz. Obvykle se skládá z několika LED žárovek s tlumeným nažloutlým světlem, které nepotřebuje příliš energie. Dokonce jsou běžně k mání i varianty na baterie, takže si leckdy vystačíte s tužkovými bateriemi. Rozhodně to doporučujeme vyzkoušet hlavně u oslav a garden party.

Pár tipů na závěr se vždycky hodí

Své venkovní posezení můžete dovést k dokonalosti pár extra zlepšováky. Každý má rád něco jiného, tak naše tipy berte spíš jako inspiraci. Třeba vás napadnou i jiné vychytávky. Pro chladné večery využijete deky nebo přímotop. Obě varianty oceníte hlavně v květnu a v srpnu, kdy je přes den příjemně, ale po západu slunce se rychle ochladí.

Naopak do letního parna přes den pomůžou rozprašovače vody, které můžete upevnit na konstrukci pergoly, strom nebo stříšku. Voda ochladí vzduch v nejbližším okolí a uleví vám od nesnesitelného vedra a dusna. A to je vše. Nezapomeňte mrknout taky na naše další články na blogu.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste