Zimní zahrada: tipy a triky – 1. díl

Tentokrát se budeme věnovat v Česku spíše okrajovému tématu. Přesto se mezi vámi čtenáři našeho blogu jistojistě najdou takoví, kteří mají doma zimní zahradu. Zatímco vám budeme tiše závidět, přidáme sem pár tipů, které vám pomůžou vyladit si prostor k dokonalosti. Jako vždycky platí, že jsou to různé možnosti a vybrat tu správnou musíte sami podle toho, jak to vidíte a vnímáte. Začneme tipem na moderní kuchyni, přidáme skvělou variantu zastřešení pro dostatek světla a hned potom vám prozradíme, jak zakomponovat moderní design nenuceně a vkusně zároveň. Na konci článku se jako obvykle dočtete jeden bonusový tip. Zalijte si kávu, pohodlně se usaďte a jdeme na to.

Na zimní zahradě si příjemně počtete

Vylepšete si zimní zahradu praktickou kuchyní

Kdo jednou v létě obědval nebo večeřel na zahradě, přál by si takhle jíst pokaždé. Aby taky ne, když jste na čerstvém vzduchu, přirozeném světle a kolem zpívají ptáci nebo šumí větve stromů ve vánku. Takovou pohodu sice v zimě zažijete těžko, ale to neznamená, že by to nešlo prožít aspoň částečně. Zimní zahrada je k tomu jako dělaná. Dokonce je perfektní i pro druhou kuchyni, včetně jídelního stolu a židlí. Pak budete mít vše na jednom místě a nebudete muset odbíhat pro dezert nebo kávu dovnitř.

Možná vás napadá, že kuchyně v zimní zahradě není dobrý nápad, protože je v ní obvykle v létě horko a v zimě moc chladno. Ale to už dneska v podstatě neplatí, protože díky technologiím výroby skla a pokročilému pasivnímu větrání i aktivní klimatizaci zvládnete v prostoru levně udržovat příjemnou teplotu celoročně. To je důležité i pro domácí spotřebiče, které budete v kuchyni v zimní zahradě potřebovat. Takže jako první věc zařiďte dobrou a efektivní cirkulaci vzduchu a izolaci zimní zahrady. Pak už je na řadě výběr spotřebičů.

Podle nás k plnohodnotnému fungování kuchyně v zimní zahradě stačí trouba, případně mikrovlnka, sporák nebo varná deska a lednice. Všechno ostatní už je nadstandard. I když, přiznejme si, že kávovar je bezva věc navíc, kterou taky chcete mít po ruce, když budete s návštěvou sedět v příjemném prostředí vaší zimní zahrady. Myčka ani dlouhá pracovní deska nejsou nutné. Postačí ty v normální kuchyni. Tady budou potřeba přibližně dvě skříňky a malý prostor pro krájení. Nic víc. I to udělá parádu a podstatně zvýší komfort v přípravě jídla v přírodním světle.

Moderní zimní zahrada

Posilte dojem venkovního prostoru proskleným stropem

Tohle není úplně nejlevnější tip, ale na druhou stranu, to není ani celá zimní zahrada. Takže pokud toužíte po příjemném pohlazení slunce ve dne a dechberoucím výhledu na hvězdy v noci, určitě investujte peníze do proskleného panelu nad zimní zahradou. Čím větší plocha skla bude bez přerušování rámy nebo výztuhou, tím lepší budete mít rozhled. Jen počítejte s tím, že velká jednolitá plocha bude potřebovat pořádnou podpěru na nosných stěnách. Aspoň z jedné strany, aby vše vydrželo zimní sníh i letní bouřku.

Když se rozhodnete pro tohle řešení, nedávejte nahoru nad sebe žádné svítidlo. Stropní osvětlení by zkazilo čistý design průhledného skla nad vámi, což by byla velká škoda. A to nemluvíme o kabelech, které by určitě designové čistotě taky nepřidaly. Takže pro vás bude v takovém případě dobrou volbou nástěnné osvětlení nebo třeba stojací lampa. Případně je můžete nakombinovat, abyste měli v zimní zahradě dost světla i po západu slunce.

Když už jsme u období po západu slunce, nezapomeňte si pořídit zatemňovací závěsy nebo venkovní žaluzie. Budou se hodit. Jinak by vám mohl kdokoliv koukat do talíře nebo místo večerního seriálu sledovat, co všechno v zimní zahradě děláte. A to určitě nechcete. Takže i když bude směrem do zahrady nebo dvora, raději na noc zatahujte svislé prosklené stěny a okna tak, aby na vás vidět nebylo. Co ale určitě nechte bez zatažení, to je horní prosklený panel nad vámi. Tím po zhasnutí světla v zahradě krásně uvidíte na noční nebe poseté hvězdami. Často jsou krásně vidět i v zimě, když mrzne.

Zimní zahrada s proskleným stropem

Podpořte zimní zahradu elegantními kousky nábytku

Moderní design není pro každého. Spousta konzervativnějších lidí raději sáhne po generacemi prověřené variantě. Ale protože se bavíme o zimní zahradě, která je sama o sobě progresivní, a ne pro každého, určitě do ní patří moderní kousek nábytku, který podtrhne váš originální pohled na svět a domov. Jen to s výraznými kousky v různých stylech nesmíte přehnat. Jinak by to bylo spíš na škodu, protože by se mezi sebou třískaly styly, tvary i linie. Takže s citem a spíš méně než více. Uvidíte, že jeden výrazný kousek často bude ažaž.

Než se ale pustíte do výběru geniálně vyvedené sedačky nebo ušáku, měli byste mít jasnou představu o rozmístění nábytku v prostoru. Kromě toho určitě nezanedbejte ani podlahu. Ta by klidně mohla být z dlažby nebo třeba umělého mramoru. Studený kámen vám v zimní zahradě vadit nebude. Stejně se tu budete v zimě pohybovat převážně v botách nebo s dekou. Naopak v létě to bude vítaná možnost, jak si ochladit chodidla.

Ale teď k unikátnímu kousku nábytku. Potřebujete unikát, který bude vyčnívat před vším ostatním. Na druhou stranu zase nesmí překřičet vše okolo. Takže hledáte například proutěnou sedačku s neobvyklým tvarem, kávový stolek s temně zeleným a extrémně lesklým povrchem nebo třeba kovaný zahradní set židlí se stolkem. To už necháme na vás. Až budete mít vybráno, přidejte kolem dostatek rostlin. Přece jde o zahradu, takže by měly být viditelné na každém kroku. Navíc zpříjemní prostor.

Zimní zahrada - útulné místo k relaxaci

Změňte svůj pohled na exteriér

A je čas na bonusový tip na konci. Jestli jste dočetli od začátku až sem, máme radost. Poradíme vám, že je dobré vnímat prostor domu nejen po obvodovou stěnu, ale dál směrem do dvora nebo zahrady. Můžete pokračovat terasou, zimní zahradou nebo si třeba propojit obývák právě se zimní zahradou. Někdy stačí menší prostor, kam se budete moct chodit opalovat kdykoliv, kdy bude venku slunečno. A je jedno, jestli to bude v červenci nebo v prosinci. Za prosklenými dveřmi, okny a stropem vás chlad neodradí.

Skvělou variantou je taky rozdělení zimní zahrady na dvě menší místnosti. V jedné můžete mít pracovnější část, kde bude malá kuchyňka, jídelní stolek a několik židlí. Patří sem taky květiny, police nebo regál a všechny nástroje, které by se vám mohly hodit, ale nechcete pro ně běhat dovnitř do domu nebo do garáže.

Rostliny jsou vítaným doplňkem zimní zahrady

Druhá půlka by měla být relaxační. Sem dejte lehátko, pohodlné křeslo nebo divan. Nezapomeňte přidat květiny, které jsou bohaté na zelenou a mají celoročně listy. Ale vyhněte se květinám, které jsou hodně aromatické. V jejich odéru by se vám sotva povedlo usnout po nedělním obědě. Když zůstane kousek místa, využijte ho na minibar nebo skříňku na dobroty. Případně přidejte malou polici na rozečtené knihy.

To je z prvního dílu všechno. Doufáme, že se vám tipy líbily a vyzkoušíte je doma. Až budete mít hotovo, mrkněte se taky na naše další články na blogu. Píšeme je pro vás pravidelně.

Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste