8 tipů na vylepšení dětského pokojíčku

Dětský pokoj je nejkouzelnější místností domova. Naši malí potomci dokáží ve vteřině vytvořit z klacku pušku slavného hrdiny z divokého západu, během chvíle se změnit na princeznu nebo jedinou ranou setnout bájného draka, který si zotročil celé království. K tomu ale potřebují prostor. Máme tipy, jak ho vylepšit. Mrkněte na ně.

1. S jednoduchostí nejdál dojdeš

Žerty a serepetičky stranou. Klíčem k úspěchu je jednoduchost, která dává dítěti prostor domyslet si vše potřebné. Stejně jako kniha pohádek nezobrazuje pohyblivě a beze zbytku každou akční scénu příběhu, tak i dětský pokoj potřebuje místo pro rozkvět dětské fantazie. Možná vás překvapí, jak mocné obrazy s ní děti dokážou vykouzlit.

Základem je dost prostoru pro pohyb a hraní si. Děti často zběsile pobíhají po prostoru, podlézají stolya přelézají kde co. Dejte jim k divočení dost prostoru. Až trochu povyrostou, vždycky budete mít možnost pokoj dovybavit něčím extra.





2. Poskládejte vybavení podle chuti dítěte

Není nutné, aby se uspořádání pokoje líbilo vám. Kromě základních požadavků na bezpečí a funkci jednotlivých kousků je zbytek v ideálním případě zcela v režii potřeb dítěte. Proto neváhejte s budováním malých skrýší a nenápadných útočišť, do kterých se špunti rádi schovají, aby na vás „nečekaně“ bafli, až se po nich začnete shánět.

Důležité je, aby všechny součásti pokojíku byly pro dítě dostupné a dosažitelné. Není nic horšího než kus nábytku, se kterým si dítě neví rady, protože na něj ještě nedosáhne. Na to si dejte dobrý pozor. Mimochodem, i policese dají časem převrtat a pověsit o něco výš, až váš mrňous vyroste.

3. V hlavní roli hra

Všechno vybavení v místnosti by mělo být připravené na malé nezbedníky. Každou vteřinu může hlavní roli převzít bazének s míčky, houpačka zavěšená na skobách ve stropě nebo dřevěná kostra ve tvaru domku, na kterou stačí navléct deku, aby se proměnila v sídlo chrabrého rytíře nebo obávané kouzelnice. Fantazii se meze nekladou, takže je dobré jít té dětské naproti. Ocení to malé i větší děti.

Vyzkoušet můžete i zmenšeninu lezecké stěny, samozřejmě přiměřeně vysoké. Určitě dítě nenaštvete, když pod stěnu dáte matraci nebo molitan kvůli případným pádům. Naopak vytvoříte bonusové skákadlo. Nezapomeňte taky na nástěnnou tabuli nebo jiný prostor na kreslení.

4. Oblečte pokoj do kouzelných světýlek

Děti přímo fascinují věci, kterým nemůžou přijít na kloub. Vrozená schopnost divit se v nás bohužel pomalu mizí. Ale pro malé uličníky a uličnice je jednou z klíčových vlastností. Proto se dokážou donekonečna dívat na povedené kouzlo s kartami nebo s domnělým mizením předmětu za šátkem. Kouzelné prostředí můžete vytvořit kombinací vhodných doplňků.

Pokud se pustíte do čarodějné výbavy, nezapomeňte na obyčejná světýlka, ideálně z diod zalitých v plastových lucerničkách. Taková svíticí výzdoba totiž neohrozí děti při příliš divokém souboji čarodějů ani při pádu v plném běhu. Zajímavým doplňkem jsou taky vlajky a praporky různých barev.

5. Stavějte nábytek do více pater

Kdo by nesnil o patrové posteli. Pro dvě malé děti se nabízí varianta dvou lůžek. Ale i pro jednoho špunta můžete umístění postele v patře využít. Díky tomu zbude víc místa na podlaze pokoje. Navíc pod postelí můžete vytvořit specifické prostředí, ve kterém využijete vyvýšené kraje postele k zavěšení závěsů nebo jiných ozdob. Děti se nadchnou a budou rozmanitost prostoru vnímat o hodně silněji než vy.

Jen nezapomeňte na zábradlí kolem postele a pro menší děti raději i na schůdkách nahoru k posteli. Při svých dobrodružstvích často zapomenou na reálný svět kolem a neradi byste jim pak vysvětlovali, že musejí dávat větší pozor, ať nespadnou.






6. Čím víc úložného prostoru, tím lépe

Počítejte s tím, že obyčejná šatní skříň, kterou zaplníte sotva z půlky malým dobrodruhům stačit určitě nebude. Sice mají menší velikosti bot, spodků i svršků, ale za to mají nejspíš spousty dalších a pro ně daleko důležitějších věcí, které vy nemáte. Ano, uhodli jste správně hračky. Stejně tak určitě sami dobře víte, že kategorie hraček znamená čím dál tím větší množinu různého harampádí, které se doma kupí.

Ale nebojte se. Velká skříň se dětem bude hodit i až povyrostou a hračky dáte mladším sourozencům nebo další generaci dětí vašich známých a kamarádů. Stejně do skříní dětem budete schovávat i sezónní oblečení a další kousky, jen tak pro jistotu.

7. Když už bude barev dost, přidejte ještě jednu

Děti milují barvy. Když poprvé uvidí duhu, těžko od ní dokážou odtrhnout oči. Není se čemu divit. Stejně jako na ostatní smyslové vjemy, tak i na barevné tóny a odstíny reagují s největším zaujetím, protože se je snaží všechny vstřebat a uložit si do paměti pro strýčka příhodu. Většinou jim to jde samo, znáte to.

Do dětského pokoje patří živé a veselé odstíny všech myslitelných barev. Ideální jsou samozřejmě spíš teplé tóny, které dětem vlijí energii do žil a udrží je v pozitivní náladě.

8. Nezapomeňte na zónu odpočinku

Postel nebo i koutek pro relaxaci při spánku po dobrém maminčině obědě. Přesně tahle místa nesmějí v dětském pokojíčku chybět. Ideální je, když ještě kouzlo relaxace podpoříte oblíbenou pohádkou nebo vyprávěním příběhu. Děti je milují a ocení vás.

Držíme vám palce, ať se vám povede dětský pokojík vylepšit co nejlépe. A ve volné chvilce mrkněte taky na naše další články na blogu.






Přečtěte si také

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste