Stavíme dětský pokoj snů: pirát, princezna i závodník

Jaké dítě máte doma vy? Touží být vědcem ve slonovinové věži, který jednoho dne dostane nobelovku, nebo máte potomka, který by se hodil na kapitána pirátské galeony, která by se stala perlou Karibiku? Nemusíte si zoufat ani v případě, že se vám narodila princezna. Sice možná nebude mít dětství plné přepychu jako skutečná šlechtična, ale o to víc jí můžete dát svou láskou a zázemím. Pojďme se podívat, jak na to.

Vykouzlete úsměv na dětské tváři

Nábytek do dětského pokojeje na výběr možná nejtěžší disciplínou bytových designéru, ale i běžných smrtelníků. Každý chceme své ratolesti vybrat kousky, které si zamiluje na první pohled. Často ale zapomínáme, že nejde jen o nábytek, ale i o zážitky, které dítě obklopené svým pokojem a domácím prostředím zažije.

Pokud hledáte inspiraci pro dětský pokoj, nedívejte se jen do nekonečných katalogů s nábytkem. Zkuste se na chvíli zastavit ve zběsilém tempu každodennosti a najít si chvilku, kterou věnujete zamyšlení. Pokud se nenecháte vyrušit, určitě najdete nejednu hru nebo společnou aktivitu, které se vám ve spojení s vaším potomkem vybaví. A to je klíč k zaručenému úspěchu.

Tajemství dětského úsměvu tkví nejen ve společně stráveném čase, ale i v respektování dětského nastavení vnímání světa. V dětských očích se tak obyčejná dětská postelbez problémů promění na legendární vzducholoď nebo létající koberec, případně na obávanou loď křižující rozbouřené vlny oceánů. Vy výsledné iluzi můžete pomoct jemnými detaily okolí. Teď vám prozradíme, jak na to.






Piráti pozor, páska přes oko nemusí stačit

Baví vašeho syna nebo dceru hra na piráty? Pokud ano, určitě už jste jim sehnali trojhranný klobouk, pořádný rapír a pásku přes oko. Než po vás budou chtít mluvícího opeřence, věnujte trochu svého času a peněz výbavě pirátského doupěte. Díky tomu bude vaše pirátská posádka legendární.

Zaručenou sázkou na jistotu je kombinace dřevěného dekoru s modří připomínající mořskou vodu. K tomu se vám bude hodit nejlépe sestava do dětského pokoje. Sestava je od designérů navržená tak, aby spolu jednotlivé části dobře ladily a vytvářely jednolitý celek. Uvidíte, že pokud se zaberete do hraní s dětmi, za chvíli na vás také dýchne kouzlo Karibiku a praskajících trámů lodi.

Výslednému efektu můžete pomoct. Jednoduše dejte do střičky trochu slané vody a rozprašte ji trochu do vzduchu. Nebo použijte větrák v okolí záclon, samozřejmě s opatrností. Když k tomu zatáhnete rolety nebo žaluzie, máte blížící se bouři na světě. Uvidíte, že děti se pominou radostí.

S urozenou dcerkou zacházejte v rukavičkách

Většina z nás sice nebydlí na zámku, ale to neznamená, že nemůžete své dcerce vystavět komnatu hodnou princezny. Než se do toho pustíte, ujasněte si, co přesně ji na princeznách fascinuje nejvíc. Podle toho můžete vsadit na elegantní stěnu do dětského pokoje nebo třeba pořádnou šatní skříň do dětského pokoje.

Stejně jako u pirátů, i v případě hry na zámeckou paní je kouzlo v detailech i jemném doladění okolí. Nemusíte kupovat hromady zlacených předmětů ani utrácet za hromady drahých látek. I když bez páru princeznovských šatů to asi přece jen nepůjde. Pokud už je máte, zaměřte se na detaily.

Nebojte se svou malou princeznu rozmazlovat titulováním a drobnými ústupky, když si bude něco přát. Ale zároveň jí seznamte i s odvrácenou stránkou vladařčina života – zodpovědností za svá rozhodnutí. Ale aby to nebylo příliš vážné, nebojte se uspořádat ples nebo vyjížďku na koních. Případně jí kupte toaletní stolek, ať se vyparádí, jak se patří.





Dětství na plný plyn – šlápněte na to

Pokud bylo prvním slovem vašeho potomka rychlost, je vůně benzínu a spálených pneumatik ve vzduchu. Je jasné, že přijdou chvíle, kdy si budete přát, aby vaše dítě raději vynikalo v šachách než v závodech libovolného ražení. Ale každý jsme nějaký, takže je potřeba dítě podpořit. Nebojte se a šlápněte na plyn spolu s ním.

Vyberte do pokoje vašeho malého závodníka nebo závodnice teplé a veselé barvy, které nabíjejí energií. Určitě vyberete sestavu, která za to bude stát. Dobrou volbou může být i dětská postel ve tvaru auta. Ale nemusíte ani tolik tlačit na pilu. I v obyčejnějším prostředí můžete zahrát na strunu závodníka tím správným tónem.

Vsaďte na soutěže a hry, které vždy motivují potomka v tom, aby vás jakkoliv předčil. Samozřejmě ho v lecčems budete občas muset nechat vyhrát, ale to je jen malá daň za spokojenost a ceny za umístění na stupních vítězů. Nezapomeňte dítěti mezi řádky připomínat bezpečnost. Jendou, až sedne za volant skutečného auta, to určitě docení.

Kombinací, jak můžete svému dítěti zařídit tematický dětský pokoj, je bezpočet. Věříme, že jste se aspoň trochu inspirovali našimi nápady a dokážete na nich stavět. Fantazii se samozřejmě meze nekladou, takže se nebojte zkoušet a pilovat výsledný efekt. Uvidíte, že vás to bude taky bavit.

A když nebudete vědět kudy kam, mrkněte na naše další články o nábytku.






Přečtěte si také

  • 26 Bodů, jak na dětský pokoj
    2018-06-30 37182

    Přečtěte si 26 nejlepších rad, jak si poradit s dětským pokojem, aby byl pro vaši ratolest ideálním místem k životu.

  • Dětský pokoj, prostor pro naše nejmenší.
    2018-03-31 1612

    Jak zajistit, aby byl pokoj vaší ratolesti nejen funkčně i ergonomicky v pořádku a zárověň aby pro něj byla radost v něm žít?

  • Feng Shui (či Feng Šuej) a dětský pokoj.
    2018-03-15 2682

    Abychom splnili filozofii Feng Shui (či Feng Šuej) při zařizování dětského pokoje klade asi největší nároky ze všech místností našeho bydlení.

  • Jak vybrat dětský psací stůl
    2019-02-12 2095

    A co děti, mají si kde psát? To by měla být jedna ze základních otázek, když školákovi vybavujete pokoj. Pro správný rozvoj dítěte je přiměřené pracovní prostředí velmi důležité.

  • Jak na dětský pokoj pro dvojčata
    2019-09-14 2830

    Bouchněte šampaňské! Patříte mezi 2 % lidí, kteří mají dvojčata. Pojďme jim vybavit pokoj.

  • Prostor pro děti.
    2018-05-25 1229

    Patříte k hrdým rodičům novorozence nebo nadějného prvňáčka? Před koupí nepotřebných „prostorožroutů“ a lapačů prachu se zamyslete nad reálnými potřebami vašeho potomka.

Sdílejte článek

  • Registrace

Registrace nového účtu

Máte již účet? Místo toho se přihlaste